Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko: Dakarský sen som si už splnil. No rád pôjdem vyššie

Už pri prvom štarte na prestížnej Rely Dakar naznačil, že môže reálne pomýšľať na popredné priečky. Ukázal súperom, že s ním musia vážne počítať. Trináste miesto z roku 2010 vylepšil Štefan Svitko (34) o dva roky na piate a rovnaké umiestnenie dosiahol aj vlani.

31.12.2016 08:00
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko.
debata

V úvode tohto roku predviedol všetko svoje umenie, prialo mu i šťastie a v Rosariu sa tešil v cieli z vynikajúcej druhej priečky. „Prekvapilo to aj mňa. V závere to bola najmä psychická záťaž. Vedel som, že taký vydarený Dakar sa už nikdy nemusí opakovať,“ priznáva slovenský motocyklista. Nový ročník najslávnejšieho púštneho dobrodružstva štartuje už v druhý januárový deň v Asuncióne.

Ostatný Dakar bol pre vás výnimočný. Trúfate si zopakovať podobný výsledok?
Idem do toho znova naplno. Uvidíme, ako sa mi bude dariť a aké umiestnenie z toho vyjde. Bude to už môj ôsmy Dakar. Prvé tri, štyri som bol nervózny už dva mesiace pred odchodom do Južnej Ameriky. V ostatných rokoch je to však pre mňa oveľa jednoduchšie. Na preteky vopred nemyslím. Jednoducho tam idem a hotovo. Vždy si chcem najmä užiť posledné chvíle s rodinou pred odletom, keďže november a december sú náročné a nabité povinnosťami.

Tešíte sa na štart?
Samozrejme. I keď cítim aj tlak. Bol som druhý. Svoj sen – byť v prvej trojke – som si splnil. Chcel by som sa posunúť ešte o to jedno miestečko vyššie, ale po tom túžia všetci špičkoví jazdci. Najlepších desať – päťnásť má na to reálnu šancu.

Jazdu na motocykli milujete. Preteky v endure si viete užiť. Platí to aj na Dakare?
Jasné, že doma je to iné. Na Dakare je na vás veľký tlak a vždy idete do nového terénu. Neviete, čo všetko vás čaká. Čo bude za zákrutou. Počas pretekov som skôr strnulý. Dakar je najnebezpečnejšie motocyklové podujatie na svete. Aj štatistiky hovoria jednoznačne, takmer každý rok príde nejaký jazdec o život. Musíte brať do úvahy aj túto tienistú stránku a mentálne sa s tým popasovať.

Štefan Svitko s prilbou, na ktorej ma portrét... Foto: Reuters, MARCOS BRINDICCI
Štefan Svitko Štefan Svitko s prilbou, na ktorej ma portrét dcérky Sofie.

Z čoho máte najväčší rešpekt?
Najmä sa bojím, aby som sa nezranil. Aby som vážnejšie nespadol. Mám rešpekt z náročného terénu. Najmä, keď idete 150 – 160 km/h a trafíte nejakú nerovnosť alebo kameň. Vtedy je naozaj veľká šanca, že spadnete a ublížite si. Zväčša to v tej rýchlosti nedopadne dobre. Chcem dojazdiť v zdraví.

Voľakedy ste hovorili o elitnej desiatke, potom ste snívali o prvej trojke. S čím budete spokojný teraz?
Ak sa mi podarí skončiť do tretieho či štvrtého miesta, budem nadšený. Každý rok je konkurencia väčšia a väčšia. Proti továrenským jazdcom sa ťažko bojuje. Majú oveľa lepšie podmienky na jazdenie a najmä tréning. Ja musím v záverečnej príprave bojovať – ak mi ako – tak praje počasie – v štyroch stupňoch a oziabajú ma ruky. To však neberiem ako výhovorku. Na štarte sme už všetci na rovnakej pozícii.

Akú taktiku máte pripravenú na úvod pretekov?
Žiadnu. Keď chcem bojovať o najvyššie priečky ako naposledy, tak to musím napáliť hneď od začiatku. Buď to vyjde alebo nie.

Ste už schopný bez problémov jazdiť prvý, keď na trati nie sú ešte žiadne stopy?
Áno, naposledy mi to aj celkom dobre vychádzalo. Keď jazdec nemá stopu, je vo väčšom napätí, ale zase ho nik nemôže pomýliť. Je len na mne, či trafím správnu cestu. Keď vidíte tri rozchádzajúce sa stopy, tak sa niekedy ťažšie rozhoduje.

Cítite sa byť fyzicky v optimálnej forme?
Dúfam, že áno. Hoci pred dvoma mesiacmi som mal trošku problém – v pravom kolene aj členku som si natrhol väzivo a vyzeralo to zle. Dva týždne som bol mimo prípravy, čo bolo dosť, ale hádam ma to v pretekoch nijako neobmedzí.

Štefan Svitko v cieli Rely Dakar 2016. Foto: SITA/AP, Jorge Saenz
Štefan Svitko Štefan Svitko v cieli Rely Dakar 2016.

Ako ste strávili posledné dni pred odletom do Južnej Ameriky?
Pred troma týždňami som jazdil štyri dni na motorke v Chorvátsku a odvtedy som sa pripravoval najmä v Tatrách. Myslím si, že od stopercentného výkonu nie som ďaleko. Pred rokom mi pomohli stabilizačné cvičenia, hoci som ich robil len asi päťkrát. Teraz som v tomto smere výrazne pridal. Pred Vianocami som chodil dvakrát do týždňa skialpovať, aby som trénoval v čo najvyššej nadmorskej výške. Na Dakare nás čaká deväť dní nad 3000 m.n.m. a dokonca prechádzame cez takmer 5000 m.n.m. To je strašne vysoko. Tieto úseky budú veľmi dôležité, vysoká nadmorská výška vie s človekom veľa urobiť. Zatrénovať som si bol aj na Štedrý deň či druhý sviatok vianočný ráno. Ledva som si našiel jeden deň na nakúpenie všetkých darčekov. Voľno som si doprial až posledný týždeň pred štartom.

Beriete si na preteky nejaký talizman?
Mamina aj manželka mi pribalili nejakého anjelika. A už tretí raz budem mať na prilbe podobizeň dcérky. Pre šťastie.

Spomeniete si s blížiacim sa štartom rely na nejaké zážitky z predošlého ročníka?
V závere to bola najmä psychická záťaž. Vedel som, že taký vydarený Dakar sa už nikdy nemusí opakovať. Chcel som to najmä udržať – pokojne aj do tretieho miesta. Druhé bolo skvelý bonus navyše.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar 2017