Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nováčikovia i mazáci priniesli štvornásobnú medailovú radosť

Hry XXXI. olympiády priniesli viacero nezabudnuteľných momentov. Štyri z nich mali pre Slovensko medailový punc. Vďaka vodným slalomárom Matejovi Beňušovi, Petrovi a Ladislavovi Škantárovcom, chodcovi na 50 kilometrov Matejovi Tóthovi a štvorkajaku Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka, Denis Myšák sa tešilo z dvoch zlatých a dvoch strieborných medailí.

31.12.2016 13:00
OH 2016: Vodný slalom mužžov Foto: ,
Zlatá premiéra. Vodní slalomári bratranci Ladislav a Peter Škantárovci ovládli olympijské deblkanoe.
debata

Dokonalé v nedokonalostiach. Živelné aj nezameniteľné, plné obáv z bezpečnosti. Premiérové v brazílskom Riu de Janeiro. Rozlúčkové pre najrýchlejšieho muža planéty Usaina Bolta i najúspešnejšieho plavca všetkých čias Michaela Phelpsa.

Malé a mladé Slovensko si za krátku dobu svojej samostatnej existencie zvyklo, že pod piatimi kruhmi lovia jeho športovci medaily najmä z vody. Inak to nebolo ani pod sochou Ježiša Krista. V single aj deblkanoe sa však vymenili stráže. Legendárneho Michala Martikána nahradil Matej Beňuš, trojnásobných olympijských víťazov bratov Petra a Pavla Hochschornerovcov zastúpili bratranci Ladislav a Peter Škantárovci.

„Odkedy som videl Miša Martikána zvíťaziť v Atlante 1996, túžil som po medaile aj ja. Vo finále som šiel naplno a vyšlo mi to. Som rád, že som si svoju najlepšiu jazdu odložil na najdôležitejšie preteky,“ tešil sa Beňuš. V kategórii C1 ho predstihol iba Francúz Gargaud Chanut.

Matej Beňuš oslávil medailu svojsky - rezňom a... Foto: SITA
Matej Beňuš Matej Beňuš oslávil medailu svojsky - rezňom a bábovkou.

Strieborného medailistu privítali v Slovenskom dome desiatky gratulantov, ľudová muzika a odmeny na tanieri – rezeň so zemiakovou kašou a bábovka. „Mal som chuť na niečo slovenské. Už mám dosť brazílskej stravy,“ glosoval 28-ročný rodák z Bratislavy.

Posilnili ich jazdy predchodcov

Súťažiť po víťazoch troch olympiád v rade je bezpochyby náročné. Zdolať ich, aj úradujúcich majstrov Európy Tomáša Kučeru s Jánom Bátikom v domácej kvalifikácii svedčí, že bratská dvojica má schopných nasledovníkov.

„Pred štartom som si povedal, že nesmieme robiť chyby a ísť s pokojnou hlavou. Bola to naša šanca, tlak bol veľmi vysoký. Pozrel som si jazdy bratov Hochschornerovcov pri ich olympijských víťazstvách. Veril som, že nám to dodá silu,“ opísal posledné chvíle pred štartom Peter Škantár.

Spolu s o pol roka mladším bratrancom Ladislavom preleteli traťou jediní pod 102 sekúnd a pri olympijskej premiére nechali vodným areálom v Riu znieť Nad Tatrou sa blýska.

„Po dojazde som vedel, že je to rýchly čas. V kútiku duše som veril v zlato. Máme za sebou roky odriekania. Odmena za ne nám visí na krkoch. Teraz už neľutujem ani kúsok z toho, čo som musel pre úspech obetovať. Drina a výdrž sa vyplatili. Hlavná bola vytrvalosť,“ povedal o úspechu 33-ročný Ladislav, ktorého okolie familiárne oslovuje Aťo.

Ideálna zlatá cesta

Najväčším slovenským ašpirantom na zlatú medailu bol však pred olympiádou atlét – chodec na 50 kilometrov Matej Tóth. Sympatický pretekár to ani netajil. Maximálne nároky, ktoré na svetovú jednotku kládli médiá, verejnosť, tréner i on sám, zvládol so stoickým pokojom. Dinizov rýchly únik ani Tallentov priskorý finiš ho nerozhodili.

„Predviedol fantastický chodecký a takticky vyzretý výkon. Nepúšťal sa do trhákov, nereagoval na zvýšenú aktivitu súperov. To by ho zničilo. Nebol na takéto zmeny tempa a rytmu pripravený. Tým, že si išiel svoje preteky, predišiel skorému výpadku energie. Zvolil ideálne tempo a to mu prinieslo zlato,“ hovoril šťastný tréner Matej Spišiak.

Príchod do cieľa si budem pamätať do konca... Foto: SITA/AP, Robert F. Bukaty
Matej Tóth Príchod do cieľa si budem pamätať do konca života, vraví Matej Tóth.

Vrúcne objatie zverenca a novopečeného olympijského šampióna v chodeckom areáli Pontal obletelo svet a Slovensku prinieslo radosť z historicky prvej atletickej medaily v ére samostatnosti. Ich trojročná spolupráca vyústila aj do striebra z ME v Zürichu 2014 a do titulu majstra sveta na pekinských MS 2015. Víťazné Rio potvrdilo správnosť cesty.

„Príchod do cieľa a slovenská hymna na štadióne sú momenty, ktoré mi zostanú v pamäti do konca života. Na stupni víťazov som si plnými dúškami vychutnával atmosféru. Vo finiši to bolo viac o eufórii. Všetko som si začal uvedomovať dva-tri kroky po konci pretekov. Objal som sa s trénerom i fanúšikmi, sú to nezabudnuteľné chvíle,“ priznal Tóth.

Bolesť sa oplatilo zniesť

„Dali sme do toho maximum – skutočne všetko, čo v nás bolo. Koniec naozaj veľmi bolel, ale oplatilo sa zniesť to,“ zdôraznil Tibor Linka. Dvadsaťjedenročný rodák zo Šamorína spolu s rovesníkom Denisom Myšákom ako nováčikovia skvele doplnili skúsených harcovníkov Erika Vlčeka s Jurajom Tarrom vo štvorkajaku – a veľká nádej na medailu nesklamala.

„Zažívame fantastické pocity. Pre mňa je táto tretia olympijská medaila azda najvzácnejšia,“ pripustil v jednej z prvých reakcií Vlček, pre ktorého to boli už piate Hry v kariére. "Experti hovoria, že to chce čas, kým sa posádka štvorkajaka zladí a v konkrétnom zložení dozreje. My sme na to mali približne rok, a vyšlo to,“ doplnil Tarr.

Strieborný štvorkajak. Zľava Tibor Linka, Juraj... Foto: Ivan Majerský, Pravda, Ivan Majersky
oh Rio, madeaila, kanoistika, stvorkajak, Strieborný štvorkajak. Zľava Tibor Linka, Juraj Tarr, Denis Myšák a Erik Vlček.

Kvarteto, ktoré vtipne pádom do vody oslávilo striebro už krátko po príjazde do cieľa, športovo priznalo, že na suverénnych Nemcov (stratili na nich takmer tri sekundy) nemalo. "Prvé pocity v cieli boli úžasné, potom nás Ďuro Tarr trochu schladil a zhodil z lode. Skoro som sa utopil. Naša jazda bola veľmi dobrá, žiadne chyby sme neurobili. Dúfal som, že sa udržíme s Nemcami a potrápime ich až do záveru. Musím však priznať, že boli lepší. Na päťstovke nám odskočili a potom si náskok udržali,“ dodal Myšák.

Medailová bilancia krajín

1. USA 46 37 38 121
2. Veľká Británia 27 23 17 67
3. Čína 26 18 26 70
4. Rusko 19 18 19 56
5. Nemecko 17 10 15 42
6. Japonsko 12 8 21 41
7. Francúzsko 10 18 14 42
8. Kórejská republika 9 3 9 21
9. Taliansko 8 12 8 28
10. Austrália 8 11 10 29
37. Slovensko 2 2 0 4

Za názvom štátu je počet zlatých, strieborných, bronzových medailí a ich celkový počet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Ročenka Pravdy 2016