Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Metelka má ponuku reprezentovať Anglicko. Uvažuje o tom

Úspešný slovenský reprezentant Jozef Metelka, ktorý v tomto roku získal dve zlaté medaily na paralympijských hrách v Riu de Janeiro na cyklistickej dráhe, dlhodobo žije v Anglicku.

21.12.2016 06:00
Jozef Metelka Foto: ,
Jozef Metelka.
debata

Zatiaľ nemá britské občianstvo, ale tvrdí, že tento krok by bol len formalitou.

„Problém občianstva budem teraz riešiť. Už dlhšie spĺňam bez problémov všetky podmienky a bola by to len otázka krátkeho času,“ vyhlásil zlatý olympionik, ktorý je zároveň trojnásobným majstrom sveta na cyklistickej dráhe v súťaži parašportovcov.

V Anglicku pôsobí deviaty rok a potvrdil, že mu už predložili návrh, aby reprezentoval krajinu, v ktorej trávi podstatnú väčšinu roka. „Konkrétnu ponuku mám na stole. Ide len o to rozhodnúť sa, čo budem robiť. A budem to musieť spraviť veľmi skoro, určite v roku 2017. Vidím to teraz päťdesiat na päťdesiat,“ vysvetlil Metelka, ktorý sa usiluje presadiť sa ako prvý paracyklista aj medzi zdravými športovcami a zúčastniť sa na budúci rok na majstrovstvách sveta v dráhovej cyklistike v Hongkongu.

Zdôrazňuje, že v najbližšom rozhodovaní musí brať do úvahy viacero vecí, aj to, ako sa vyvinula spoločenská a politická situácia vo Veľkej Británii po brexite. „Asi by bolo vhodné, aby som občianstvo mal. A možno budem jazdiť potom za Anglicko. Veľmi nerád by som odišiel zo Slovenska, stále mi je najbližšie, ale musím zohladniť všetky okolnosti. Nielen čo sa týka podmienok. Na Slovensku som elitný športovec, ale s nulovým platom, nie som profesionál. S cyklistikou som začal v Anglicku, tam trénujem na dráhe, absolvujem celú prípravu, mám tam svoj tím, trénerov. Špeciálne v cyklistike sa cítim už ako slovenský Brit.“

Rodák z Piešťan, ktorý na olympiáde v Riu oslavoval v septembri tridsiate narodeniny, chce v najbližších týždňoch začať aj s prípravou na bobe. „Už som sa o tom bavil aj s Milanom Jagnešákom, bývalým reprezentantom, bobistom, vyjadril mi podporu a prisľúbil pomoc. Pravdepodobne už od polovice januára by som sa mal zúčastniť na prvých pretekoch na ľadovej dráhe. Na to sa veľmi teším, bola by to pre mňa skvelá zmena, relax. Odmalička milujem zimu, sneh, ľad,“ vysvetľuje Metelka.

Rád by sa pokúsil po štarte na letnej paralympiáde o účasť aj na zimnej. „Na najbližšej zimnej paralympiáde v roku 2018 nie sú boby v programe, musel by som počkať do roku 2022, keď sa podujatie uskutoční v Pekingu. Možno sa potom objavím na paralympiáde alebo olympiáde. To je však veľmi vzdialený cieľ. Musím najprv vyskúšať, ako mi to na bobe pôjde,“ uzavrel Jozef Metelka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Metelka