Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth má pred sebou tri-štyri roky kariéry. A ďalšie medaily, verí jeho tréner

Ich spolupráca priniesla za tri roky tri cenné kovy z vrcholných podujatí. Príde v roku 2017 štvrtý?

19.12.2016 14:28
Matej Spišiak Foto: ,
Matej Spišiak.
debata

"Je to zaväzujúce a motivujúce. Maťo má dobrý vek. Ak bude zdravý, určite má pred sebou ešte tri-štyri roky kariéry. Chceme ďalej spoločne bojovať o najvyššie priečky. Teším sa na ďalšiu spoluprácu, úspechy a dúfam, že aj medaily. Pevne verím, že ešte dlho bude patriť k svetovej špičke,” vravel atletický Tréner roka 2016 Matej Spišiak.

Kouč olympijského víťaza v chôdzi na 50 kilometrov z Ria priviedol svojho zverenca ešte aj k striebru z majstrovstiev Európy 2014 v Zürichu a titulu majstra sveta v Pekingu 2015. Svetová jednotka sa v roku svojho najväčšieho kariérneho úspechu dostala do situácie, ktorú predtým nepoznala. Z tréningovej rutiny ju v najdôležitejšej časti olympijského cyklu vyradila ľavá holenná šlacha.

"Zranenie bolo veľké negatívum, pretože priamo ohrozovalo účasť na olympiáde a najvyššie ambície, ktoré sme mali. Bola to nepríjemnosť na tejto sezóne. Aj napriek časovej tiesni sme Mateja s pomocou celého realizačného tímu pripravili na štart v Riu,” vraví Spišiak.

Keď sa ho opýtate, či pochyboval o výsledku a pripravenosti svojho zverenca po zranení, s úsmevom pokýve hlavou. "Mali sme to spočítané. Ostatné tri roky sme vždy trénovali podľa zaužívaného modelu. Pokiaľ ho Maťo zvládol, vedeli sme, že je pripravený. V roku 2016 to bolo len o tom, či ho stihne absolvovať,” vysvetľuje 38-ročný bývalý slovenský chodecký reprezentant. Otáznikov však bolo o čosi viac, ako obvykle.

"Olympiáda nie sú okresné preteky. Môžete byť pripravení vynikajúco, no niekto bude v tom momente lepšie nachystaný a zdolá vás. Preto som vždy vo vyjadreniach opatrný. Päťdesiatka je extrémny očistec, preto je lepšie zostať pred pretekmi pri zemi,” podotkne.

Z otáznikov o Tóthovej výkonnosti sa stali výkričníky jeho nepochybnej dominancie. Fyzickej i psychickej. Jeho neúnavná, takmer štvorhodinová púť do zlatého cieľa je lekciou taktiky pre mnohé generácie chodcov i atlétov všeobecne.

"Hodnotenie sezóny je pre mňa teraz veľmi jednoduché. Matej získal historické olympijské zlato, takže nemôžem byť nespokojný. Zvládol to nad očakávania aj napriek tomu, že sezóna sa nezačala podľa našich predstáv. Pre mňa je to dvojnásobné víťazstvo. Bol zranený štyri mesiace a musel kvôli tomu absolvovať hektickú záverečnú prípravu. Vyvrcholenie bolo o to krajšie,” zaspomína si na horúci augustový deň pod sochou Ježiša Krista.

Takmer na rok presne sa v ostatný letný mesiac budúceho roka bude pokúšať o obhajobu majstrovského titulu. V akej fáze prípravy je 33-ročný pretekár VŠC Dukla Banská Bystrica?

"V novembri po operácii absolvoval len základný kondičný tréning a prácu s fyzioterapeutom. Teraz už na to nadviazal aj behanie a chôdzu. Zatiaľ ideme podľa plánu. Je to na dobrej ceste. Verím, že po Vianociach a koncoročných mediálnych akciách začneme naplno zarezávať,” načrtáva Spišiak.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #Matej Spišiak