Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Andrea Podmaníková chce do špičky. Pomôže jej kouč Moravcovej?

Na premiérovom svetovom šampionáte zaknihovala najväčší úspech doterajšej kariéry. Slovenská plavkyňa Andrea Podmaníková dosiahla po Richardovi Nagovi druhý najhodnotnejší výkon na minulotýždňových majstrovstvách sveta v krátkom bazéne, ktoré hostil kanadský Windsor.

17.12.2016 11:00
Andrea Podmaníková Foto: ,
Andrea Podmaníková.
debata

Svoju prvý šampionát medzi svetovou špičkou absolvovala na 50, 100 a 200 metrov prsia. Jedenásta priečka z dvojstovky je jej najlepším umiestnením v kariére.

„Výsledky a ani časy ma neprekvapili. Išla som tam s tým, že sa chcem zlepšiť. Dúfala som, že prekonám všetky tri moje slovenské rekordy. Úlohu som splnila len z dvoch tretín. Mrzí ma umiestnenie aj výsledný čas na stovke. Mohlo to byť aj lepšie,“ zhodnotila svoje pôsobenie v Kanade.

Prsiarska špecialistka prepísala slovenské historické tabuľky na 50 a 200 m. V najdlhšej disciplíne jej na finálovú osmičku chýbala viac ako sekunda.

„Verila som vo vlastné schopnosti, bola som dobre pripravená. Aj po stovke, ktorá mi nevyšla, som nemala čierne myšlienky. Stále som dúfala, že sa zlepším vo zvyšných dvoch disciplínach. Jedenáste miesto na MS je mojím najväčším úspechom. Samozrejme, všetko sa dá zlepšiť. Raz z toho môže byť finále,“ vraví s úsmevom.

Boje o najvyššie priečky 18-ročnú pretekárku zatiaľ obchádzajú. Ťažkú hlavu si z toho nerobí a verí, že čoskoro toto prekliatie zlomí.

„Tesne mi uniklo finále na MS v Netanyi, semifinále európskeho šampionátu v Londýne, účasť na olympiáde v Riu a finále i semifinále teraz vo Windsore. Myslím si, že už mi nemá čo ujsť. Dúfam, že všetko pôjde podľa plánov a budem dosahovať finálové a semifinálové pozície pravidelne,“ vraví odhodlane.

Napomôcť k dosiahnutiu týchto cieľov by jej mal od septembra aj Steve Collins. Bývalý tréner slovenskej plaveckej legendy a dvojnásobnej striebornej medailistky zo Sydney 2000 Martiny Moravcovej ponúkol Podmaníkovej možnosť štúdia na univerzite v Dallase.

„Špičkové podmienky na plávanie u nás nemáme. Najprv som mala v pláne študovať a trénovať v Prahe. Minulý rok v Netanyi si ma všimol Collins. Dal mi ponuku študovať na univerzite v Dallase, ktorú som prijala. Ak všetko pôjde podľa plánu, na jeseň by som sa tam mala presunúť.“ Premýšlala vôbec nad tým, že by takúto dobrú príležitosť odmietla?

„Je to veľká šanca, aby som sa vďaka tomu dostala do svetovej elity. Nemohla som ju odmietnuť a zahodiť. Collins dokázal s Martinou skvelé veci. Dúfam, že niečo podobné urobí aj so mnou. Uvidíme, ako si sadneme. Musíme si na seba zvyknúť ako tréner a zverenkyňa. Verím, že sa nám bude dariť,“ poznamenala.

Na zverenku Vladimíra Železníka, ktorá z troch svojich disciplín najviac obľubuje stovku, čaká v máji skúška dospelosti, letné prázdniny v Topoľčanoch a potom odlet do zámoria.

„Po maturite budú vrcholom MS v Budapešti, na ktoré sa veľmi teším. Verím, že tam dosiahnem dobré časy i výsledky. Na jeseň by som v Dallase mala začať štúdium biznisu. Iste, mám obavy, aké to tam celé bude. Na Slovensku zostane moja rodina a kamaráti. Verím, že si rýchlo zvyknem,“ priznáva neistým hlasom.

Talentovaná plavkyňa sa svojím najlepším výkonom vo Windsore definitívne zaradila medzi širšiu svetovú špičku. Svoje nedostatky vidí najmä v mentálnom nastavení na preteky.

„Mám rezervy v psychike. Je náročné, keď sa rok pripravujete na jedny preteky. Všetko musí do seba zapadnúť počas dvojminútového výkonu. Cítite sa fantasticky, potom zbadáte ostatných plavcov a psychicky sa zosypete. Toto síce nie je môj prípad, ale trochu viac sebadôvery by prospelo aj mne,“ priznáva.

Usmievavá Podmaníková sa do Dallasu teší a sľubuje, že štipendium v USA prinesie svoje ovocie v podobe finálových umiestnení. „Po maturite sa mi otvorí svet a až vtedy uvidím, aký je tréning v špičkových podmienkach. Na výsledky sa môžem tešiť ja, aj športová verejnosť,“ uzatvára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrea Podmaníková