Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Martin Kubovič: Súboj s Dánskom je pre nás zápasom roka

Napriek nízkemu veku patrí k najskúsenejším hráčom v slovenskej reprezentácii na majstrovstvách sveta v Rige. Florbalista Martin Kubovič (20) verí, že si národný tím vylepší desiatu priečku zo šampionátu spred dvoch rokov.

03.12.2016 14:50
florbal, Martin Kubovič Foto: ,
Martin Kubovič.
debata

„Musíme vyhrať základnú C-skupinu a potom uspieť v osemfinále,“ vraví útočník Tsunami Záhorská Bystrica.

Tréneri sa pred svetovým šampionátom spoliehajú najmä na tímovosť. Ste dobrá partia?
Bol som veľmi milo prekvapený z ostatného zrazu na Skalke. Už som dlho niečo také nezažil. Tvrdo sme pracovali, aj sa dobre zabavili a stmelili kolektív. Tvoríme súdržnú partiu. Verím, že to na šampionáte potvrdíme aj na ihrisku.

Aké ambície má slovenská reprezentácia pred svojím siedmym svetovým šampionátom?
V Rige sme si stanovili jasné ciele. Musíme vyhrať základnú C-skupinu a potom uspieť v osemfinále. Treba ísť od zápasu k zápasu a nemyslieť príliš dopredu či kalkulovať.

V skupine sa Slovensko stretne postupne s Poľskom (zajtra o 11.30), Austráliou (pondelok, 12.00) a Dánskom (utorok, 10.15, zápasy vysiela RTVS). Kto by mal byť najväčšou prekážkou v ceste za prvenstvom?
Poliaci ukazujú progres, rýchlo sa približujú k svetovej špičke. Musíme hrať dobre v obrane a byť efektívni v zakončení. Austrália by mala byť outsiderom skupiny. Nesmieme ju podceniť. Dáni budú veľmi silní na loptičke. Hrajú kombinačne a technicky. Musíme byť trpezliví a trestať ich prípadné diery v obrane. Bude to pre nás zápas roka.

Na ostatnom šampionáte Slováci skončili na 10. mieste, teraz hovoríte o ôsmom. Je reálne?
Desiata priečka spred dvoch rokov v Göteborgu sa mi máli. V porovnaní s predošlými MS je terajší tím úplne iný. Sme mladí a máme na to, aby sme sa dostali na ôsme miesto. V osemfinále to bude pre nás veľmi náročné. Ak budeme makať naplno, zvíťazíme a posunieme sa tam, kde sme ešte nikdy neboli.

V bojoch o najlepšiu osmičku pripadajú do úvahy Lotyšsko alebo Nórsko. Aký je recept na postup?
Lotyši sú domáci a na tento šampionát sa pripravovali štyri roky. Videl som ich nedávno hrať, sú veľmi dobrí. Myslím si, že môžu potrápiť aj Čechov a zosunúť ich do osemfinálového boja. Ľahší by mali byť Nóri. Máme výbornú defenzívu, musíme z nej vyťažiť čo najviac.

Čaká vás už druhý seniorský šampionát. V tomto ohľade budete patriť k skúsenejším hráčom. Vezmete si v kabíne aj slovo a poviete niečo spoluhráčom?
Myslím si, že máme ešte viac ostrieľaných hráčov, ktorí dlhé roky legionárčia v zahraničí. Hlavné slovo budú mať tréneri, po prípade kapitán Lukáš Řezanina alebo Václav Komačka. Nechám to radšej na nich.

Do reprezentácie sa vracia po dlhom čase bývalý kapitán Juraj Matejka. Bude prínosom?
Rozhodne – v kabíne aj na ihrisku. Je to skvelý človek a hráč. Na ostatnom zraze v Skalke som spoločne s ním a Petrom Helešom nastúpil v jednej formácii. Klapalo nám to. Som rád, že je späť v najcennejšom dre­se.

debata chyba
Viac na túto tému: #florbal #Martin Kubovič