Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Carlsen zostal šachovým kráľom. Titul obhájil v deň 26. narodenín

Magnus Carlsen sa stal celkovo po tretí raz v kariére majstrom sveta v šachu. Nórsky favorit obhájil titul v súboji s ruským vyzývateľom Sergejom Kariakinom v deň svojich 26. narodenín, keď uspel vo dvoch zo štyroch tajbrejkových partií rapid šachu.

01.12.2016 07:03
Magnus Carlsen Foto: ,
Magnus Carlsen sa usmieva na tlačovej konferencii po obhajobe titulu majstra sveta.
debata

Hralo sa na 25 minút s 10 sekundami po každom ťahu a po dvoch remízach prišla víťazná pointa v podaní Nóra. Rus už v záverečnej partii nedokázal odpovedať, ba jeho súper ešte zvýšil na 3:1. Spôsob rozhodnutia súboja o titul v „predĺžení“ zaviedli v roku 2006 a víťazstvo si takýmto spôsobom predtým zabezpečili iba Rus Vladimir Kramnik (2006) a Ind Višvanátan Ánand (2012). Carlsen predtým získal titul v roku 2013 víťazstvom nad Ánandom, obhájil ho nasledujúci rok v Soči proti rovnakému súperovi. Víťaz sa bude hrdiť titulom šampióna pre obdobie 2016 – 2018.

„Bol to najťažší zápas v celej mojej kariére a vysoko kvalitný. Gratulujem súperovi k výkonu a ďakujem všetkým, ktorí sa pričinili o dôstojný rámec tohto súboja – organizátorom, sponzorom aj divákom. Po prehre v ôsmej partii ma zaplavili negatívne myšlienky, ale dostal som sa z toho,“ uviedol staronový šampión Magnus Carlsen na tlačovej konferencii, citoval ho web championat.com. Kariakin, ktorý je považovaný za majstra defenzívy, na otázku, či opäť hodlá vyhrať turnaj kandidátov a vyzvať Carlsena, odpovedal: „Taký je základný plán. Verím, že ešte dostanem šancu na odplatu.“

Aktéri titulu o šachový trón si rozdelili prémiu 1,1 milióna eur, Carlsenovi pripadlo 55% z tejto sumy, Kariakinovi 45%. Zápas sa hral 13 dní v New Yoku, americké veľkomesto bolo predtým naposledy hostiteľom súboja tohto rangu v roku 1995. Rus Garri Kasparov si vtedy na streche World Trade Center poradil s Indom Višvanátanom Ánandom. Aktuálne skončený súboj v budove Fulton Market v newyorskom South Street Seaport sledovalo priamo v hale 10 000 divákov a ďalších približne 10 miliónov prostredníctvom pripojenia na World Chess. Finále sponzorovali investičná spoločnosť EG Capital Investors a PhosAgro, ruský výrobca hnojív.

V prvej zo štyroch partíí rapid šachu Kariakin začal s bielymi, ale nevyťažil z tejto situácie potrebnú ofenzívu. V druhej partii sa Carlsen dostal do značnej výhody, ale v závere premrhal šancu na víťazstvo. V tretej partii si Carlsen utvoril skvelú pozíciu na útok, keď umiestnil svojho koňa na biele políčko do stredu šachovnice a jeho súper už na toto „majstrovské dielo“ v časovej tiesni nevedel odpovedať. V poslednej zo štyroch rapid partií potreboval Kariakin víťazstvo. S čiernymi figúrkami sa rozhodol pre Sicílsku obranu. Carlsen však kontroloval priebeh a na konci štýlovo obetoval dámu a dal súperovi mat.

Zápas o titul majstra sveta v šachu (New York):
Magnus Carlsen (Nór.) – Sergej Kariakin (Rus.) 6:6 – 3:1 v rapid šachu

debata chyba
Viac na túto tému: #Magnus Carlsen #Sergej Kariakin