Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na kordy! Bratislava hostí svetovú juniorskú špičku

Raz za čas aj tzv. malé športy majú svoje veľké výstavné dni. Vychádzajú z bohatej a dlhodobej tradície.

01.12.2016 10:00
debata

K takým patrí i Memoriál Ferdinanda de Martinengo v šerme. Od 1. ročníka uplynie cez víkend 50 rokov. Pod jeho hlavičkou sa zároveň uskutoční Svetový pohár juniorov v korde. Na jedno z najprestížnejších podujatí tejto vekovej kategórie sa v Bratislave tradične schádza svetová špička.

„Náš memoriál má pevné miesto v kalendári, patrí do osmičky najväčších turnajov – a v nej k najvyhľadáva­nejším. Trošku nás mrzí, že kolíziou so seniorským Svetovým pohárom sa bude súťažiť len v korde, fleuret tentoraz chýba,“ vraví Július Králik, športový riaditeľ Európskej šermiarskej konfederácie a predseda organizačného výboru. V rôznych pozíciách absolvoval všetky predchádzajúce ročníky – od pretekára, nadšeného organizátora až po riaditeľa súťaže.

„Takmer všetci majstri sveta i niektorí olympijskí víťazi štartovali v juniorskej kategórii u nás. Aj teraz príde svetová špička na čele s Talianmi Valeriom Cuomom a Federicom Vismarom, jednotkou a trojkou rebríčka i dvojkou Rusom Georgijom Brujevom. Jeho krajanka Irina Ochotnikovová vedie renking junioriek, Maďarka Kinga Nagyová je tretia. Opäť sa stretne kvalitná konkurencia – 193 juniorov, 153 junioriek z 35 krajín bude bojovať o dôležité body do Svetového pohára, po 32 si pripíšu víťazi v súťaži jednotlivcov. Pre jedenástich Slovákov a štyri Slovenky je to výborná príležitosť zmerať si sily s najlepšími. Pre slovenskú reprezentáciu je turnaj nominačným pre účasť na ME 2017 (5. – 9. 3. 2017) a MS (1. – 10. 4. 2017),“ podotýka Gábor Asványi, člen výkonného výboru Slovenského šermiarskeho zväzu.

Do súťaže družstiev sa prihlásilo desať krajín: Česko, Fínsko, Maďarsko, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Švajčiarsko, Švédsko, Turecko a Ukrajina.

„V súťaži družstiev odskúšame novinku, ktorú sme testovali v minulej sezóne u nás na Európskom pohári kadetov v rámci Dunajského pohára. V každom družstve sú dvaja juniori, dve juniorky i po jednom náhradníkovi a náhradníčke. Súťaží sa k.o systémom. Slovensko sme do súťaže družstiev neprihlásili, za najlepšími krajinami trochu zaostávame,“ vysvetľuje Králik.

Podujatie z poverenia Slovenského šermiarskeho zväzu organizuje Klub šermu Slávia STU Bratislava. Uskutoční sa v športovej hale Elán. V piatok súťažia juniorky, v sobotu juniori, v nedeľu družstvá, vždy od 9.00. Vstup je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šerm #kordy #Svetový pohár juniorov v korde