Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Medaila za strechu

Zmena je život. Aj v športe a olympizme. Päť prepletených kruhov je celosvetovo veľmi silná a rešpektovaná značka. Aj o tom, aby zazvonila na Slovensku, rokovali v sobotu členovia Slovenského olympijského výboru na 51. valnom zhromaždení.

28.11.2016 10:10
Anton Siekel Foto:
Anton Siekel.
debata

Jeho najsledovanejším a najočakávanejším výstupom boli voľby na najvyšší slovenský olympijský post. Po sedemnástich rokoch z neho odišiel skúsený športuznalý úradník František Chmelár. Nahradil ho finančník Anton Siekel.

S presvedčivým náskokom vyhral už v prvom kole súboj štyroch uchádzačov o funkciu prezidenta. Energický a úspešný podnikateľ strieda technokrata, ktorý si ho vyhliadol a vo voľbách podporil. Z tohto pohľadu ide o kontinuitu s predchádzajúcim obdobím. Zmena v činnosti a pôsobení SOV, ktorú ohlasoval Branislav Delej a ku ktorej vyzýval, neoslovila delegátov natoľko, aby zdramatizovali priebeh volieb.

Dozneli predsavzatia, gratulácie i prísľuby, začína sa nová éra. Podľa prvých Siekelových vyjadrení kontinuita neznamená, že všetko ostane po starom. Dynamika života je proti a Siekel to veľmi dobre vie. Za jednu z priorít označuje povýšiť autoritu Slovenského olympijského výboru v spoločnosti.

Najlepšia cesta, ako ju dosiahnuť, je zjednotenie slovenského športu pod olympijskou strechou. Už mierne sprofanovanou, lebo predchádzajúce snahy vyšli nazmar. Ak by hoci len túto výzvu zvládol, bol by to významný posun vpred. Pomyselne – medailový.

Dvaja kandidáti – Branislav Delej a Marian Majzlík – krátko po zverejnení výsledkov volieb z rokovania odišli. Spochybnili tak úprimnosť svojich príhovorov, aj keď Delej netajil iný pohľad na budúce smerovanie SOV. Zvládnuť prehru a veľkorysosť tiež patrí k športu a olympizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Anton Siekel