Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vráťme slovenskému športu sebavedomie, vraví nový prezident SOV

Všetko bolo jasné v sobotu na pravé poludnie už po prvom kole. Novým prezidentom Slovenského olympijského výboru sa stal 47-ročný podnikateľ Anton Siekel. Voľby vyhral suverénne, z troch ďalších kandidátov ho nik vážnejšie neohrozil.

27.11.2016 13:46
Anton Siekel Foto: ,
Anton Siekel.
debata (2)

„Veľmi ma to potešilo. Najmä preto, lebo sa potvrdilo, že komunikácia, ktorú som viedol v predchádzajúcich týždňoch a mesiacoch, bola reálna. Vidím veľký záujem celého športového hnutia o spoluprácu,“ vravel pre médiá krátko po voľbách.

O prvom pocite po vyhlásení výsledkov hlasovania
Cítim silný záväzok. Teším sa na prácu aj s názorovo odlišnými ľuďmi, pokúsim sa spojiť ich pre spoločnú vec. Je to veľmi perspektívne, aby sme vedeli diskutovať o ťažkých témach, ktoré sú pred nami. Môjmu zvoleniu predchádzalo mnoho diskusií so zástupcami športových zväzov i ďalšími odborníkmi. Viem, že nás nečaká nič jednoduché.

O najbližších spolupracovníkoch
Nie je princípom procesného riadenia, aby som hovoril, koho preferujem. Nepovažujem to za správne. Nie je to o mojich osobných empatiách alebo sympatiách. Presne viem, profilovo ktorý človek má byť na určitej pozícii. Na menách nezáleží. Každý, kto má záujem prísť a pracovať na Slovenský olympijský výbor, bude mať možnosť. Nikoho neuprednostňujem.

O spolupráci s protikandidátmi
Platí to bez výnimky. Máme veľa spoločných tém. Nelíšili sme sa v cieľoch, ktoré sme prezentovali, skôr v cestách k nim. Marian Majzlík veľmi dobre pozná problematiku mládežníckeho športu v súvislosti s hľadaním a výchovou talentov, bol by veľký hriech to odignorovať.

O prvých krokoch vo funkcii
Prvý krok na to, aby sme vedeli niečo splniť, je nastaviť určité procesy. Chcem, aby Slovenský olympijský výbor bol ako funkčná firma. Firma, ktorej zamestnanci chodia do práce s vedomím, že presne vedia, čo majú robiť, pre koho to majú robiť a ktorých práca teší a motivuje. Principiálne prvý krok je, aby sme nastavili takýto systém práce. Začnem tvoriť pracovné tímy, porozprávam sa každým zamestnancom SOV o jeho predstavách, poviem mu moje očakávania.

O prežívaní situácie, keď podnikateľ, ktorý je zvyknutý rozhodovať, je odkázaný na rozhodnutie iných
Pre mňa to bolo v živote po prvý raz, keď som sa nerozhodoval sám za seba, ale musel som sa uchádzať o dôveru. Nebolo to ľahké, lebo v pléne bolo široké zastúpenie právnických i fyzických osôb. Zažil som niečo nové a som veľmi rád, že som uspel – hoci to nechcem nazvať súbojom.

O ambícii zastrešiť slovenský šport pod Slovenským olympijským výborom <ak>Je to absolútne prirodzená ambícia, SOV sa o túto pozíciu bude uchádzať. Musí tomu predchádzať množstvo krokov, najmä budovanie dôvery. Príde len vtedy, keď SOV presvedčí, že odborne zdatne obhajuje záujmy svojich členov. Potom logicky príde záverečný krok, že sa stane – ako to nazývame – strešnou organizáciou.

O kľúčovom probléme slovenského športu a olympizmu
Považujem zaň dialóg. Slovenskému športu treba vrátiť sebavedomie. Málo rozprávame o dôležitosti športu pre spoločnosť. Ako nás formuje v detstve, ako nás ovplyvňuje. Bolo by fajn, keby si spoločnosť uvedomila, že nejde len o otázku financií. V zákone o športe platí presne definovaný vzorec, koľko peňazí sa do športu dáva. Nemenej dôležité je i to, aký má spoločnosť efekt zo športu. Sú aj iné aspekty – napríklad pozitívna emócia, ako si ju pamätám z detstva. Pocit, keď ste vyhrali i keď ste prehrali. Šport nás učí rešpektovať pravidlá.

O rezervách v činnosti SOV
Má dosť rezerv, na ktorých budeme pracovať. Keď budem odovzdávať funkciu, ten, čo príde po mne, tiež povie, že niečo bude robiť inak a lepšie. Nevidím to ako kritický pohľad, ale ako prirodzený vývoj. Je veľká škoda, že SOV nemá také dobré meno na Slovensku ako v zahraničí. Bol som svedkom, ako je SOV rešpektovaný subjekt v Medzinárodnom olympíjskom výbore, akú má autoritu a dôveryhodnosť. Aj toto bude jedna z priorít. Ak uvidím, že nemám dosah na zmeny, ktoré chcem robiť, poviem, že nie som schopný splniť, čo deklarujem a nebudem čakať štyri roky, kým mi uplynie misia.

O hierarchii portfólia podnikateľských činností
Pozícia prezidenta SOV je u mňa absolútne prvom stupienku mojej činnosti – deväťdesiat ku desiatim v prospech SOV a športu.

O tom, či bude mať Slovensko výnimočné osobnosti, viacnásobných olympijských víťazov či medailistov – ako bratia Hochschornerovci, Michal Martikán, Elena Kaliská.
SOV je partnerom všetkých športovcov i subjektov v športovom hnutí. Musí mať veľmi silnú ambíciu pomáhať – aj vrcholovému športu. Práve vďaka nemu môže ponúknuť marketingovo úspešné príbehy vrcholových športovcov. Nepripustím, aby SOV preberal na svoje plecia zodpovednosť za športové výsledky. O osude medailí rozhoduje neraz desatinka sekundy či pol metra. Považujem za nespravodlivé posudzovať výkony športovcov len medailovým kritériom. Je to skôr o zodpovednej príprave, prístupe k svojim povinnostiam, o tom ako siahnu na dno síl. To je možno dôležitejšie ako medaila.

O väčšej transparentnosti
Čokoľvek poviem, bude to iba prísľub. Všetci sa v budúcich dňoch a týždňoch budú môcť presvedčiť, či to myslíme s otvorenosťou a transparentnosťou vážne a seriózne. A môžu to potom aj hodnotiť. Platí všetko, čo som povedal a najmä platí to, čo viem sám splniť. Nikdy som nesľuboval veci, ktoré nie sú v mojich rukách.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský olympijský výbor #Anton Siekel