Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Druhé európske hry budú v Minsku. Lukašenko: Môžete sa na nás spoľahnúť

Koniec neistoty, druhé európske hry sa v roku 2019 uskutočnia v bieloruskom Minsku. Rozhodlo sa o tom priamo v dejisku podujatia na valnom zhromaždení Európskych olympijských výborov (EOV).

21.10.2016 13:43
Alexander Lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko na valnom zhromaždení EOV v Minsku.
debata

Voľba bola vzhľadom na nedostatok vhodných kandidátov hladká, dánsky návrh na odklad rozhodnutia pre nejasnosti ohľadom finančného zabezpečenia neprešiel.

„Bielorusko nie je žiadna superveľmoc, ale športu venujeme veľa pozornosti. Môžete sa na nás spoľahnúť,“ vyhlásil bieloruský prezident Alexander Lukašenko a navrhol, aby v záujme zvýšenia kreditu a významu podujatia čo najviac súťaží EH bolo zároveň kvalifikáciou na olympijské hry do 2020 do Tokia. Inak by sa mohla zopakovať situácia z prvého ročníka, keď do azerbajdžanského Baku v niektorých odvetviach nepricestovala absolútna kontinentálna špička Minulý rok sa práva hostiť II. EH vzdalo Holandsko a EOV hľadali náhradu.

Pôvodne malo záujem o usporiadanie Rusko, ale po prevalení veľkého dopingového škandálu s podielom štátu padla aj táto alternatíva. EOV údajne rokovali s dvoma kandidátmi, na septembrovom zasadnutí exekutívy v Bratislave to uviedol zastupujúci prezident organizácie Janez Kocijančič: „Sme si istí, že II. európske hry sa uskutočnia v druhej polovici júna 2019 a verím, že budú úspešné. Ešte je však predčasné hovoriť o konkrétnom kandidátovi. Rokujeme s dvoma potenciálnymi záujemcami a zároveň diskutujeme s európskymi športovými federáciami o programe podujatia. Verím, že sa nám rokovania podarí úspešne dotiahnuť.“

Projekt ešte stále môže skrachovať na otázke, kto ho zaplatí. Podmienkou Bieloruska bolo, že získa finančnú podporu. O tej sa v piatok nerozhodlo. „Kľúčovým bodom sú peniaze. Európske hry si vyžiadajú veľké investície. Vyzývame Medzinárodný olympijský výbor a Európske olympijské výbory, aby niesli časť nákladov,“ otvorene konštatoval viceprezident Bieloruského olympijského výboru Maxim Ryženkov.

Európske olympijské výbory sú momentálne bez riadne zvoleného prezidenta. Dlhoročný prezident EOV, člen exekutívy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a zároveň šéf Írskeho olympijského výboru Patrick Hickey totiž čelí v Brazílii obvineniu v kauze nelegálneho predaja olympijských vstupeniek.

„Jeho zdravotný stav sa zhoršuje. Má problémy so srdcom. Lekári sú toho názoru, že by ho mali liečiť doma v Írsku. Patrick Hickey si zaslúži lepšiu opateru, zaslúži si šancu dokázať svoju nevinu. Mal bysa vrátiť domov, aby sa dal zdravotne dokopy,“ uviedol Kocijančič.

debata chyba
Viac na túto tému: #európske hry 2019