Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gonda po úspešnom testovaní koketuje s Amerikou

Slovenský automobilový pretekár Richard Gonda zaujal na oficiálnom testovaní v prestížnej sérii Indy Lights v americkom Indianapolise.

12.10.2016 09:58
Richard Gonda Foto:
Richard Gonda.
debata

Dvadsaťdvaročný Banskobystričan počas uplynulého víkendu na slávnej trati spolupracoval s americkou ikonou motošportu – tímom Andretti Autosport. Svoje schopnosti predviedol v konkurencii ďalších 42 nováčikov či stálych pretekárov Indy Lights a iných formulových sérii. Napriek technickým problémom z prvého dňa dosiahol šampión European F3 Open Cup v nedeľu druhý najlepší čas. Manažment tímu bol s výsledkami a spoluprácou so slovenským pretekárom nadmieru spokojný a svoje nadšenie neskrýval ani Richard Gonda. „Bola to pre mňa výzva, naučiť sa a pochopiť množstvo nových vecí. Formula a najmä pneumatiky si vyžadujú dosť rozdielny prístup oproti tomu, na ktorý som zvyknutý. Jazdil som dobré časy, dokonca aj druhý najlepší, takže som z mojej prvej skúsenosti nadšený,“ cituje Gondu tlačová správa.

Richard Gonda tento rok absolvoval niekoľko pretekov počas víkendov Formuly 1 v GP3 Series, vydarené testovanie v zámorí ho priviedlo k myšlienke skúsiť to aj v Amerike: „S tímom Andretti Autosport máme za sebou dva fantastické dni na Indianapolis Motor Speedway, za čo som im a sponzorom veľmi vďačný. Pretekať sa tu je určite jedna z lákavých možností, no teraz sa musím vrátiť domov, diskutovať so sponzormi a vypracovať plán pre sezónu 2017, aby sme ukázali dobré výsledky.“

Na Indianapolise sedel Gonda za volantom monopostu Indy Lights Dallara IL-15. Poháňa ho dvojlitrový turbomotor Mazda s výkonom 450–500 koní a využíva pneumatiky Cooper Tires. Preteky týchto formúl sú súčasťou víkendov legendárnej a veľmi populárnej série IndyCar. Kalendár Indy Lights pozostáva z tradičných okruhov, oválov i mestských tratí. Víťaz šampionátu po postupe medzi elitu zinkasuje milión dolárov vo forme akéhosi štipendia na ďalší športový progres. Triumf mu zabezpečí aj štart na troch podujatiach IndyCar vrátane jedného z vrcholov nielen amerického okruhového pretekania – Indianapolis 500. Koncom mája tohto roku sa uskutočnilo už 100. pokračovanie jednej z najsledovanejších motoristických udalostí na svete. Vyše štvrťmiliónovú kapacitu tribún okruhu organizátori vypredali a ďalšie milióny fanúšikov sledovali preteky v televízii. Na štartovom rošte nechýbali jazdecké esá známe z F1 ako Juan Pablo Montoya a Takuma Sato či potomkovia pretekárskej generácie – Matthew Brabham a Marco Andretti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Gonda