Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Organizátori košického maratónu predstavili favoritov aj prémie

V takmer dvanásťtisícovom štartovom poli je niekoľko svetoznámych atlétov, slovenský tínedžer aj 78-ročný dôchodca z Nemecka.

27.09.2016 17:50
MMM Foto: ,
Štart 92. ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach.
debata

S dvomi novými a významnými rekordmi odštartuje v nedeľu v Košiciach Medzinárodný maratón mieru. Najstaršie podujatie tohto druhu v Európe sa na východe Slovenska uskutošní už po 93-krát. Vo všetkých kategóriách je prihlásených až 11 713 bežcov z 58 krajín sveta. Obe tieto čísla prepíšu historickú kroniku MMM. Najviac atlétov bude zo susedných krajín, premiérovo sa v Košiciach predstavia maratónci z Brazílie či Peru.

Medzi najväčších ašpirantov na titul v mužskej i ženskej kategórii patria reprezentanti Kene a Etiópie. Pre víťazov oboch kategórií je pripravená špeciálna odmena 20-tisíc eur za predpokladu, že dosiahnu čas pod 2:07:00, respektíve 2:22:00.

„Pri prognózach jeho šancí na MMM musíme byť opatrnejší. Musel by to byť výrazný comeback k výkonom spred 4–5 rokov,“ upozorňujú organizátori v tlačovej správe na jedného z favoritov Keňana Davida Kiyenga. Ten síce má osobný rekord 2:06:26, no zabehol ho v roku 2009 a v 33-rokoch už nemá takú formu ako kedysi.

Ďalšími adeptmi na titul sú Daniel Limo s osobákom 2:08:09, Elijah Kemboi (2:07:34), Evans Ruto (2:07:49) či Abere Belay (2:08:18). Zaujímavosťou je aj štart Nemca Ernsta Andreasa Zieglera. „Na prvý pohľad to nie je nič mimoriadne, ale jeho prvý štart na východe Slovenska je datovaný do roku 1984. Andreas mal v tom čase 46 rokov. Dnes, keď má 78, je najstarším z účastníkov, ktorí pobežia maratónsku vzdialenosť,“ poznamenali organizátori s tým, že najmladším pretekárom bude len 18-ročný Martin Illéš. Zo slovenských reprezentantov sú adeptmi na najlepšie umiestnenie Boris Csiba, Imrich Pástor a Jozef Urban.

Medzi ženami by sa o víťazstvo mali pobiť minuloročná obhajkyňa titulu Etiopčanka Mulu Dirová, spoločne s šampiónkou z roku 2014 Lydiou Ruttovou a Emily Ngetichovou. Hodnota osobného rekordu kenskej vytrvalkyne 2:25:14 je najlepší v histórii podujatia. Karty by mohla zamiešať aj Bieloruska Maryna Damancevičová, košická víťazka z roku 2011.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maratón #košický maratón