Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Paralympionik Metelka sa dostal do populárnej britskej šou

Slovenský reprezentant Jozef Metelka na XV. paralympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro očaril divákov na miestnom velodróme nielen svojimi výkonmi a ziskom dvoch medailí či prekonaním paralympijského rekordu v stíhacích pretekoch na 4 km.

13.09.2016 07:06
Jozef Metelka, paracyklista, cyklista Foto:
Umelé nohy sú podľa Metelku ako topánky, po ošúchaní ich treba vymeniť.
debata

Srdcia fanúšikov si získal aj spontánnou oslavou zlatej medaily. Do rytmov hudby sa vlnil už na bicykli a neskôr pridal pár tanečných krokov aj po zosadnutí. To všetko v rukách so slovenskou zástavou. Na dráhe viacnásobný svetový šampión medzi hendikepovanými športovcami po návrate do Anglicka, kde už dávnejšie zakotvil, už má pripravené miesto na cenné kovy z Ri. "„Po majstrovstvách sveta, z ktorých už mám pár medailí, som si doma spravil sklenené poličky. Takže miesto je pripravené,“ povedal 30-ročný rodák z Piešťan.

Úspechy na dráhe si Jozef Metelka užíval a v nedeľu dostal šancu aj na poriadnu prezentáciu pred televíznymi kamerami. „Deň po ‚zlatých‘ pretekoch to môj tréner Kyleigh Manners úplne vyšpičkoval, keď ma dostal do veľmi prestížnej britskej relácie "Last leg“ (Posledná etapa – pozn.), ktorú za jednu hodinu sledovalo približne osem miliónov ľudí. Bol to absolútne super pocit. Navyše, moje tanečné kreácie po zisku zlata sa poriadne rozliezli internetom. Som za to všetko veľmi rád, no ešte pokračujeme ďalej,“ poznamenal Metelka.

V Riu všestranného športovca čakajú ešte dve súťažné disciplíny, z dráhy sa však presunie do exteriéru a absolvuje časovku aj cestné preteky. Zaujímavé okolie brazílskej metropoly si však užívať nebude. „Od začiatku pretekov uvidím cestu, potom zatočím doľava a zase len cestu. Celých 28 kilometrov sa budem sústrediť len na toto. Ak to všetko vyjde, tak v cieli toho uvidíme viac a isto si užijem aj scenériu,“ pokračoval. Jozef Metelka už dlhší čas žije v anglickom Oxforde a tréningy denne absolvuje v Newporte. "Voľný čas vôbec nemám, venujem sa len príprave a oddychu. Každý deň najazdím 320 kilometrov na ceste na tréning a domov,“ dodal. V Anglicku sa venuje len príprave na dráhu, na cestu trénuje v španielskom Calpe. "Je to prakticky môj tretí domov v Európe,“ potvrdil Metelka.

Snom Jozefa Metelku je dostať príležitosť súťažiť na vrcholných podujatiach vo farbách Slovenska medzi zdravými športovcami. Prioritou je dráhová cyklistika, predpoklady na to má veľmi dobré. Veď jeho osobným maximom, ktoré je svetovým rekordom medzi hendikepovanými v kategórii C4, by na ostatných MS zdravých športovcov atakoval elitnú desiatku. Na Slovensku pritom existuje len jediný velodróm v Prešove. V kútiku duše Jozef Metelka dúfa aj v šancu prezentovať svoje schopnosti aj v cestných pretekoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Metelka #paralympijské hry 2016