Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bielorusi niesli solidárne ruskú vlajku

V atmosfére okázalého otváracieho ceremoniál XV. letnej paralympiády v Riu de Janeiro akosi zanikla udalosť, ktorá sa odohrala na legendárnej Maracane mimo plánovaného programu. Tisíce divákov zažili čosi, čo prekvapilo nielen organizátorov.

09.09.2016 21:36
debata (66)

Postarali sa o to Bielorusi. Napriek prísnej vstupnej osobnej kontrole invalidných športovcov sa im podarilo prepašovať do útrob štadióna ruskú zástavu. Počas slávnostného nástupu ju na konci bieloruského kolektívu držal v ruke člen delegácie Andrej Fomočkin (53), medzinárodný majster športu, rekordér vo viacboji. So symbolom ruskej štátnosti sa mu podarilo prejsť štvrť bežeckého oválu, kým mu ho organizátori neskonfiškovali.

„Z našej strany to bolo gesto solidarity s ruskými paralympionikmi, ktorých Medzinárodný paralympijský výbor kolektívne potrestal zákazom účasti v Riu de Janeiro,“ povedal pre bieloruskú agentúru BELTA Oleg Šepeľ, predseda Bieloruského paraolympijského výboru. A ako dodal, bolo to kolektívne rozhodnutie celej bieloruskej delegácie.

Zákaz účasti ruských invalidných športovcov na paralympiáde oficiálne miesta odôvodnili „použitím zakázaného dopingu“. Oleg Šepeľ v tejto súvislosti ale pripomenul, že sa tak stalo „bez konkrétnych dôkazov a personálnej diskvalifikácie“.

Medzinárodný paralympijský výbor nemal pochopenie pre bieloruské gesto solidarity a krok športovcov z Minska klasifikoval ako prejav politického postoja, ktorý „nemá čo hľadať na pôde olympijských športovísk“. Neostalo však iba pri slovách. Fomočkinovi a ešte jednému nemenovanému bieloruskému športovému funkcionárovi, členovi delegácie, s okamžitou platnosťou zrušili akreditáciu.

V Bielorusku a Rusku je však Fomočkin hrdinom, ktorý napriek hroziacemu trestu vedome porušil zákaz a pripomenul svetu osud ruských paralympionikov. Minské ministerstvo zahraničia čin športovca charakterizovalo ako „priateľský, chlapský a správny krok“. V Kremli zase ako „hodný obdivu“. Maria Zacharovová, hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia, bieloruského športovca nazvala hrdinom.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #POH Rio 2016