Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gymnastická kráľovná Čáslavská si prešla peklom i rajom

Po olympiáde v Mexiku 1968 patrila športová gymnastka a sedemnásobná olympijská víťazka Věra Čáslavská k najobdivovanejším osobnostiam planéty. O pár mesiacov neskôr ju aj napriek tomu komunistický režim vyhlásil za nepriateľa ľudu a nemohla si nájsť prácu.

31.08.2016 10:18
Věra Čáslavská Foto: ,
Slávna gymnastka Věra Čáslavská počas stretnutia pri príležitosti slovenskej premiéry dokumentárneho filmu Věra 68.
debata (215)

Po novembri 1989 sa znovu vrátila do popredia záujmu ako poradkyňa prezidenta či predsedníčka Českého a Československého olympijského výboru, po rodinnej tragédii sa však stiahla do ústrania. V utorok večer 30. augusta legendárna gymnastka vo veku 74 rokov po ťažkej chorobe zomrela.

V priebehu svojej fenomenálnej kariéry vybojovala „Zlatá Věra“ 140 medailí, vrátane 11 olympijských, štyrikrát sa stala majsterkou sveta a jedenásťkrát majsterkou Európy. V roku 1968 ju vyhlásili za najlepšiu športovkyňu sveta, štyrikrát ju zvolili za najlepšiu národnú športovkyňu roka a v roku 2001 ju zaradili medzi Športové legendy k Emilovi Zátopkovi.

Narodila sa 3. mája 1942 v Prahe a s gymnastikou začínala v 14 rokoch pod vedením svojej slávnej predchodkyne Evy Bosákovej. Vďaka nesmiernej trpezlivosti a tréningovej drine vystúpila až na vrchol. S trénermi vymýšľala stále zložitejšie prvky, ktoré potom dokázala zacvičiť s bravúrou a eleganciou.

Po striebre zo súťaže družstiev na OH 1960 v Ríme získala o štyri roky neskôr v Tokiu štyri medaily, vrátane troch najcennejších. O ďalší triumf ju pripravil pád na bradlách. Galapredstavenie na hrách v Mexiku jej vynieslo dokonca štyri zlaté a dve strieborné medaily.

„V Mexiku sa skončila moja – v podstate jednoduchá – športová cesta, pre mňa osobne krásna a čímsi čistá. Ak bol pád z bradiel v Tokiu mojou malou osobnou tragédiou, potom víťazstvo v Mexiku nemohlo nič zmeniť na našej celonárodnej tragédii,“ vyhlásila v reakcii na inváziu vojsk Varšavskej zmluvy po tom, čo v Mexiku naposledy uchvátila svojimi zostavami celý svet.

Krátko po triumfálnom návrate do Československa ju ako jeden zo symbolov Pražskej jari čakali výsluchy Štátnej bezpečnosti, a keď aj napriek nátlaku odmietla odvolať svoj podpis pod manifestom Dvetisíc slov, upadla do nemilosti. Predtým ako mohla začať trénovať mladé talenty, musela si niekoľko rokov zarábať napríklad aj upratovaním.

Koncom 70. rokov dostala Čáslavská spolu s manželom Josefom Odložilom, ktorého si vzala počas OH 1968 v Mexiku, povolenie vycestovať i s deťmi Radkou a Martinom do krajiny, v ktorej bola aj kvôli jej rozprávkovej svadbe stále veľmi populárna. Obaja sa dva roky venovali miestnym talentom, ich manželstvo však utrpelo vážne trhliny a po 19 rokoch sa skončilo rozvodom.

V auguste 1993 došlo na diskotéke v Domašově k potýčke medzi Odložilom a ich synom Martinom, pri ktorej niekdajší strieborný olympijský míliar utrpel vážne zranenia, ktorým o pár dní neskôr aj podľahol. Po zdĺhavom procese Odložila mladšieho odsúdili na štyri roky väzenia, avšak vzápätí mu vtedajší prezident Václav Havel, pre ktorého Čáslavská začiatkom 90. rokov pracovala ako poradkyňa, udelil milosť.

Niekdajšiu gymnastickú kráľovnú poznamenala celá udalosť a jej následná medializácia do takej miery, že musela byť hospitalizovaná v psychiatrickej liečebni. Vtedy sa stiahla do ústrania a niekoľko rokov žila v dome s opatrovateľskou službou, kým v sebe našla dosť síl vrátiť sa do normálneho života. Pred štyrmi rokmi o nej natočila režisérka Olga Sommerová dokument Věra 68.

Věra Čáslavská. Foto: PROFIMEDIA
Věra Čáslavská Věra Čáslavská.

Od mája minulého roku bojovala s rakovinou pankreasu. Českým športovcom na tohtoročných OH v Riu predpovedala 14 medailí a v osobnom liste sa prihovorila u predsedu MOV Thomasa Bacha za umožnenie štartu Martiny Sáblikovej v cyklistickej časovke. Medzinárodná športová arbitráž CAS však štart Sáblíkovej v Riu zamietla.

„Nikdy som nebola taká, akú si ma ľudia predstavovali. Ale tí ľudia, alebo celý národ mi dávali silu na prekonanie únavy a strachu. Nikdy som nebola taká odvážna a sebavedomá, aby som hľadala silu len sama v sebe,“ povedala držiteľka celej rady vyznamenaní, vrátane štátnej Medaily Za zásluhy.

215 debata chyba
Viac na túto tému: #Věra Čáslavská #gymnastika