Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Česko opustila legenda. Po ťažkej chorobe zomrela Věra Čáslavská

V utorok večer zomrela vo veku 74 rokov legendárna športová gymnastka a sedemnásobná olympijská víťazka Věra Čáslavská. O jej úmrtí informoval na svojom facebookovom profile historik Pavel Kosatík a informáciu potvrdila českému Rozhlasu Radiožurnál dokumentaristka Olga Sommerová. Čáslavská dlhodobo bojovala s rakovinou pankreasu.

31.08.2016 07:58
Věra Čáslavská Foto: ,
Sedemnásobná olympijská víťazka v športovej gymnastike Věra Čáslavská.
debata (64)

Čáslavská podľa Sommerovej zomrela v nemocnici, kam ju previezli po tom, ako sa zhoršil jej zdravotný stav.

Věra Čáslavská získala na olympijských hrách v Tokiu a v Mexiku sedem zlatých medailí, bola štvornásobnou majsterkou sveta, jedenásťnásobnou majsterkou Európy a štvornásobnú športovkyňou roka v Československu.

Čáslavská sa v roku 1968 pridala ku kritikom okupácie Českoskovenska vojskami krajín Varšavskej zmluvy a na OH do Mexico City odlietala so slovami: „Obetovala by som všetky svoje doterajšie medaily za tohtoročné víťazstvo. Pretože nebojujem len za seba, ale za nás všetkých. Naši ľudia si zaslúžia víťazstvo.“

Ako úspešná športovkyňa podpísala aj známu petíciu Dve tisíc slov a jednu zo svojich medailí darovala Alexandrovi Dubčekovi, za čo ju v roku 1971 vylúčili z radov československej telovýchovy. Počas OH v Mexico City sa vydala za atléta Josefa Odložila.

V rokoch 1990 až 1996 bola predsedníčkou Československého olympijského výboru a v rokoch 1995 až 2001 tiež členkou Medzinárodného olympijského výboru.

„Spolu s Emilom Zátopkom je Věra Čáslavská najväčším českým športovcom, a to nielen dosiahnutými výsledkami, ale aj svojím prístupom k športu, či svojimi ľudskými postojmi, všetkým, čím sa zapísala do sŕdc svojich priaznivcov aj myslí nepriateľov,“ uvádza v jej profile na svojom webe Český olympijský výbor.

Věra Čáslavská prežíva zlatú radosť na OH 1968...
Věra Čáslavská Věra Čáslavská prežíva zlatú radosť na OH 1968 v Mexiku.

Najúspešnejšej olympioničke v histórii bývalého Česko-Slovenska v roku 2014 udelili čestné členstvo v Slovenskom olympijskom výbore (SOV). V roku 2013 slávnostne darovala dve zo svojich zlatých olympijských medailí do zbierok SZTK – Múzea telesnej kultúry v SR: jednu z OH 1964 v Tokiu a jednu z OH 1968 v Mexico City.

Vlani v polovici októbra podstúpila Čáslavská náročnú operáciu, po ktorej sa tri týždne zotavovala v nemocnici. Nasledovalo niekoľko sérií chemoterapie, dostávala infúzie, schudla o viac ako 15 kg. Tento rok v lete sa jej stav zhoršil a vynechala aj plánovanú cestu na olympijské hry do Ria do Janeiro. Na diaľku však apelovala na prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha, aby krasokorčuliarke Martine Sáblíkovej dovolili súťažiť v cyklistickej časovke žien. Žiadosti českej strany sa však nevyhovelo.

64 debata chyba
Viac na túto tému: #Věra Čáslavská