Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tóth: Manželka ma sem tam musí potiahnuť za ruku, aby som spomalil

"Skúšal som aj „klasické“ chlapčenské hry, ale od malička ma veľmi bavili vytrvalostné športy- beh, bicykel," priznal v online diskusii s čitateľmi Pravda.sk zlatý olympijský medailista Matej Tóth.

31.08.2016 07:30 , aktualizované: 09:10
Matej Tóth, online rozhovor Foto: ,
Olympijský víťaz z Ria Matej Tóth odpovedal na otázky čitateľov Pravda.sk.
debata (6)

Súťažný krok Mateja Tótha má 120 cm. „Ak pridám, natiahnem ho až na 140.“ Rovnakými dĺžkami uháňal aj za brazílskym zlatom. Pochybnosti, či naňho dosiahne, však mal neraz. „Veľa krát. Aj po nástupe Tallenta na 40. kilometri som sa viac sústredil na súboj o striebro. To, že môžem vyhrať, som si uvedomil až na 45. kilometri,“ povedal.

Majster sveta a olympijský víťaz dostal aj niekoľko otázok k dopingu ruských športovcov. „My sme to netušili, my sme to vedeli. Veď keď v jednej tréningovej skupine máte 30 pozitívnych športovcov za osem rokov, tak je to organizovaný doping a nie individuálne zlyhanie. Aj preto boli moje vyjadrenie proti Rusom. Nemá to nič spoločné s propagandou ani politikou…,“ povedal na rovinu.

Čítajte všetky odpovede Mateja Tótha.

Olympijský víťaz z Ria Matej Tóth. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Matej Tóth Olympijský víťaz z Ria Matej Tóth.

Matej Tóth chôdzu miluje, pretože odráža tvrdú a dlhú kontinuálnu prácu, pri ktorej sa atlét môže spoľahnúť len na seba. Energiu čerpá z pohodového rodinného zázemia. Skromný a sympatický rodák z Nitry tieto slová nádherne naplnil a v brazílskom Riu sa stal olympijským víťazom. Dozrel do chodeckej výnimočnosti. Veril, že má na cenný kov a získal najcennejší.

Na majstrovstvách sveta 2009 v Berlíne prišiel okrem ôsmeho miesta na dvadsiatke aj prvý solídny výsledok na kráľovskej päťdesiatke – deviata priečka. Vtedy prišlo k zlomu. V roku 2011 ovládol v mexickej Chihuahue Svetový pohár, o rok na to si úspech zopakoval na kontinentálnych majstrovstvách v portugalskom Olhau. A keď pred štyrmi rokmi v Londýne obsadil po vylúčeniach dopingových previnilcov celkovo piatu priečku, definitívne sa zaradil medzi najlepších.

Rok 2015 bol pre Tótha výborným. Svoj najhodnotnejší výkon predviedol na domácej pôde v marci počas 34. ročníka Dudinskej päťdesiatky. Časom 3:34:38 h zaznamenal tretí najhodnotnejší výkon v histórii. O päť mesiacov na svetovom šampionáte v Pekingu svoje jubilejné desiate vystúpenie v najdlhšej chodeckej disciplíne premenil na zlatý titul majstra sveta.

„Po triumfe na MS sa toho zmenilo veľa, ale môj život ako celok určite nie. Stále som ten istý Maťo Tóth, otec dvoch krásnych dcérok, manžel úžasnej manželky a človek, ktorý robí v živote, čo ho baví a napĺňa,“ vravel skromne ešte pred začiatkom olympiády. A skromný ostáva aj po Riu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Tóth #online rozhovor #Rio 2016