Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kánová: Teší ma, že na ceste do Ria som zvládla maratón turnajov

Každú účasť na letnej paralympiáde od Sydney 2000 premenila na medailu, ba štartovala v curlingu aj na zimnej paralympiáde v Soči 2014.

30.08.2016 19:00
Alena Kánová Foto: ,
Alena Kánová.
debata

Alena Kánová (36) v stolnom tenise na vozíčku patrí medzi najskúsenejšie reprezentantky v slovenskej výprave. „Som rada, že po narodení dcérky som sa prebojovala do Ria – a tam pôjdem krok po kroku,“ vraví mamička malej Ninky.

Ako ste delili čas medzi curling a stolný tenis?
Bolo to veľmi náročné, lebo v tom období som ešte aj pracovala. Nepoznala som sviatky ani voľné dni, takže materská mi aj prišla vhod (so smiechom). Konečne som si mohla trochu vydýchnuť. Hneď po pôrode som sa vrátila za zelený stôl a začala som s tréningom.

Aký je návrat k športu po materskej? Ľahší? Ťažší?
Za rok, čo som nehrala, som zaregistrovala pokrok vo svetovom stolnom tenise. Z tohto pohľadu náročnejší. Súperky hrajú na vysokej úrovni, nie je to amatérsky šport, ale naozaj profesionalizmus, ktorý si žiada venovať sa mu naplno. Vďaka mojej rodine, ktorá mi pomáha a je ku mne ohľaduplná, trénerom a aj dcérke, že je taká dobrá, môžem ďalej športovať.

Čo predchádzalo nominácii?
Rebríčkovo som na tom bola celkom dobre, aj keď som rok nehrala. Musela som však absolvovať niekoľko turnajov. Bol to naozaj maratón, malú som mala ako príručnú batožinu, no v minulom roku sme to zvládli.

Trúfate si nadviazať na medailovú tradíciu?
Z každej zo štyroch predchádzajúcich letných paralympiád som priniesla medailu. Žiaľ, hrám len v súťaži jednotlivkýň, nemám partnerku do štvorhry, je to o to ťažšie, že mám len jednu možnosť. Nebude to jednoduché, ale dali sme do prípravy maximum. Uvidíme.

S čím budete spokojná?
Dávam si malé ciele – pôjdem krok po kroku. Prvým cieľom bolo dostať sa do Ria.

Ako často trénujete?
Závisí to od vrcholu sezóny, podľa toho, kedy sú turnaje. Formu treba načasovať. Vhodné sú aj doplnkové športy – plávanie, bicykel, v zime napríklad curling. Stolný tenis je dobrý v tom, že je halový, čo je výhoda pre vozíčkárov. Môžeme hrať celý rok, podmienky sú celkom dobré, no mohli by byť lepšie debariérizované, s lepším prístupom pre vozičkárov.

Čím to je, že stolní tenisti sú oporou paralympijského športu?
Na Slovensku máme dobrú podporu, máme kvalitnú vozičkársku ligu, počas zimnej sezóny hrávame aj za zdravých . Aj vďaka Jankovi Riapošovi, nášmu šéfovi, sme prilákali ľudí s telesným postihnutím. Budeme radi, keď sa k nám pridajú a vyskúšajú si to.

Ktoré súperky považujete za najvážnejšie?
Číňanky, Kórejčanky a Švédky.

Ubudla vám konkurencia vyradením paralympionikov Ruska z Ria?
Mne nie, ale nie som spokojná s rozhodnutím, že ruskú paralympijskú výpravu do Riu nepustili. Kompetentní nemali na nich uplatniť kolektívnu vinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #POH Rio 2016 #Alena Kánová