Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zákaz štartu ruských paralympionikov nemusí platiť aj pre Pjongčang 2018

Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) nesúhlasí s interpretáciou ruskej strany, že všetci športovci tejto krajiny majú okrem aktuálne sa blížiacich hier v Riu de Janeiro automatický zákaz štartu aj na zimných paralympijských hrách v roku 2018 v juhokórejskom Pjongčangu.

30.08.2016 14:46
paralympiada volejbal Foto:
Volejbalisti na paralympiáde.
debata

Ako je známe, ruskí hendikepovaní športovci sa nemôžu zúčastniť na PH 2016 v Riu (7.- 18. 9.), keďže pre nich platí celoplošný dištanc uvalený MPV pre nesúlad ruského antidopingového programu s medzinárodnými pravidlami. Podnetom na trest bolo odhalenie o štátom riadenom systematickom porušovaní antidopingových pravidiel, pre ktoré prišli desiatky ruských športovcov o účasť aj na nedávnych olympijských hrách v Riu.

„Ruská strana sa mýli v tom, že jej paralympijskí športovci určite budú chýbať aj v Pjongčangu. Ak totiž z ruskej strany dôjde k náprave v záväzkoch týkajúcich sa antidopingového programu, trest sa zruší s okamžitou platnosťou. Ak Rusi potrebné podmienky nesplnia do začiatku zimných paralympijských hier v roku 2018, ich účasť nebude možná,“ upozornil hovorca MPV Craig Spence aj na webe MPV.

Podľa vedenia ruských paralympionikov približne stovka z pôvodného počtu 267 športovcov, ktorí sa mali zúčastniť na PH v Riu, sa individuálne odvolala voči rozhodnutiu MPV a následne aj Športového arbitrážneho súdu. V Brazílii mali Rusi štartovať v 18 športových odvetviach. Ich miestenky prerozdelia medzi ostatné krajiny v spolupráci so športovými federáciami a národnými paralympijskými výbormi.

Podľa informácií organizátorov PH v Riu predali už vyše milióna z celkového počtu 2,4 milióna vstupeniek, ktoré išli do predaja v súvislosti s najväčším sviatkom hendikepovaných športovcov. Až 95 zápolení o medaily v 23 športoch by malo byť v tejto chvíli vypredaných. Ide o súťaže v dráhovej cyklistike, futbale zrakovo postihnutých a triatlone. Veľký dopyt po lístkoch zaznamenali aj v súťažiach v plávaní, atletike, basketbale vozíčkarov a volejbale sediacich. Ešte pred niekoľkými týždňami trápil organizátorov PH 2016 nízky záujem o vstupenky. Neskôr však zareagovali znížením cien, na čo prilákali celé rodiny. Cena lístkov na paralympijské súťaže v Riu sa pohybuje od 10 do 130 realov, čiže 3 – 36 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #POH Rio 2016 #Medzinárodný paralympijský výbor