Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keni hrozia sankcie. Budú jej športovci chýbať na OH v Tokiu?

Keňa sa vystavuje hrozbe neúčasti svojich športovcov na nadchádzajúcich olympijských hrách v 2020 v Tokiu.

30.08.2016 12:10
Eliud Kipchoge Foto: ,
Kenská radosť po tom, ako Eliud Kipchoge vyhral maratón na OH v Riu.
debata

Minister športu Hassan Wario minulý týždeň krátko po skončení OH 2016 v Riu de Janeiro rozpustil národný olympijský výbor a traja jeho funkcionári sa ocitli vo väzbe. Doterajší prezident NOV Kip Keino sa zrejme obáva, že by ich mohol nasledovať.

Vyhlásil, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) je pripravený v takom prípade siahnuť po sankciách. „Čakajú len na to, či ma uväznia. Keňu potom neminie trest. Nepustia nás na nasledujúce olympijské hry,“ vystríhal dvojnásobný olympijský víťaz Keino.

Kenská prokuratúra tvrdí, že v olympijskom výbore prišlo ku krádeži športového oblečenia a výstroja pre členov výpravy na OH 2016 od sponzorskej firmy Nike. Viceprezident Pius Ochieng, generálny sekretár Francis K. Paul a vedúci misie Stephen Arap Soi tiež čelia obvineniam, že poskytli akreditácie na podujatie aj neoprávneným osobám. Všetkých prepustili na kauciu, prví dvaja v pondelok predstúpili pred súd. Soi sa ospravedlnil zo zdravotných dôvodov. Medzi zatknutých medzitým pribudol aj jeho zástupca.

Olympiáda v Riu de Janeiro bola pre kenskú výpravu najúspešnejšia v histórii. Športovci tejto africkej krajiny získali šesť zlatých, šesť strieborných a jednu bronzovú medailu, vďaka čomu sa Keňa umiestnila na celkovom 15. mieste v hodnotení krajín.

debata chyba
Viac na túto tému: #keňa #Medzinárodný olympijský výbor