Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lochteho v Brazílii obvinili z falošného hlásenia, hrozí mu 18-mesačný trest

Amerického plavca Ryana Lochteho obvinili v Brazílii z falošného nahlásenia lúpežného prepadnutia. Je teraz na ňom, či sa príde do juhoamerickej krajiny brániť. Úrady o obvinení upovedomili aj etickú komisiu Medzinárodného olympijského výboru (MOV).

26.08.2016 10:08
Ryan Lochte Foto: ,
Ryan Lochte.
debata (7)

„Vo štvrtok sme uzavreli vyšetrovanie a voči americkému olympionikovi, plavcovi Ryanovi Lochtemu, bolo vznesené obvinenie z falošného nahlásenia zločinu,“ uvádza sa v policajnom vyhlásení. Prípad vraj bude riešiť špeciálny súd s jurisdikciou nad významnými športovými podujatiami. Zriadili ho pred futbalovými majstrovstvami sveta 2014 a zaoberá sa menej závažnými trestnými činmi bez účasti prokuratúry.

Šesťnásobný zlatý olympijský medailista Lochte si po skončení plaveckých súťaží v Riu de Janeiro vyrazil z kopýtka so svojimi kolegami z amerického tímu Gunnarom Bentzom, Jackom Congerom a Jamesom Feigenom. Z nočného výletu sa vracali opití a zastavili sa na čerpacej stanici, kde močili v okolí budovy a údajne aj vylomili zamknuté dvere na toalete. Keď chceli odísť, dvaja pracovníci bezpečnostnej služby ich pod hrozbou použitia strelnej zbrane prinútili zaplatiť za napáchané škody. Na druhý deň Lochte poskytol rozhovor reportérovi NBC Billymu Bushovi, v ktorom mu udalosť vylíčil ako lúpežné prepadnutie.

„V noci som toho naozaj veľa vypil a ešte stále som bol pod vplyvom alkoholu,“ priznal neskôr. Brazílska polícia incident začala vyšetrovať na základe medializovaných správ a dopracovala sa k zisteniam o vandalizme Američanov. V tom čase už bol Lochte v USA, zatiaľ čo zvyšná trojica ešte musela brazílskym úradom vysvetliť, čo sa v skutočnosti stalo. Lochte sa neskôr za svoje konanie ospravedlnil

„Preberám plnú zodpovednosť za to, čo sa stalo. Bol som to ja, kto celý príbeh nafúkol. Keby som to nespravil, všetok ten hurhaj sme si mohli odpustiť,“ vyhlásil, ale zároveň trval na tom, že čelil namierenej hlavni pištole:

„Ide o uhol pohľadu. Buď to nazvete krádežou, alebo vydieraním, ťažko povedať. V každom prípade tam bola zbraň namierená na nás s tým, aby sme zaplatili.“ Lochteho pre jeho správanie v Riu opustili štyria sponzori.

Podľa brazílskych zákonov je horná sadzba za falošné nahlásene zločinu 18 mesiacov odňatia slobody. Lochteho môžu súdiť v neprítomnosti. USA a Brazília majú síce uzavretú dohodu o extradícii, ale najmä juhoamerická krajina ju nedodržiava, o čom svedčí aj nevydanie prezidenta národnej futbalovej konfederácie Marca Pola del Nera, ktorého v Spojených štátoch obvinili z účasti na korupčnej afére a pre obavy zo zatknutia už rok nevycestoval z vlasti.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Ryan Lochte