Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

René Just: Profesionáli mohli vstúpiť do olympijského ringu. Záujem bol malý

Má najvyššiu rozhodcovskú licenciu v boxe ako jediný Slovák a môže rozhodovať na najväčších svetových podujatiach. René Just (45) nechýbal ani na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro.

26.08.2016 12:30
René Just Foto:
Slovák René Just rozhodoval na OH v Riu aj boxerské finále do 75 kg. Na snímke dvíha ruku zlatému Kubáncovi Arlenovi Lópezovi, ktorý zdolal Uzbeka Bektemira Melikuzieva.
debata

Bývalý boxer Vrbového, Karlových Varov, Jaslovských Bohuníc a ŠK Bratislava bol v stálej permanencii od prvého do posledního dňa podujatia, viedol 37 zápasov ako bodový rozhodca a 8 stretnutí v ringu, medzi nimi finálový do 75 kg medzi víťazným Kubáncom Lópezom a Uzbekistancom Melikuzievom.

Prvý raz v histórii olympijského boxu mohli v Riu štartovať aj profesionáli. Túto šancu však príliš nevyužili. Koľko sa ich predstavilo v Riu?
Spočítali by sme ich na prstoch jednej ruky. Aj to boli len borci, ktorí do profesionálnej špičky nepatria.

Čomu pripisujete taký vlažný prístup k olympiáde?
Mohli si vybojovať miestenku v kvalifikačnom turnaji vo Venezuele. Zúčastnili sa na ňom len necelé tri desiatky boxerov z niektorých profesionálnych organizácií, ktorých je veľa. Prišli len tí, ktorí sa nepresadili v profesionálnych súťažiach, tak to skúšali. Problém bol v tom, že Medzinárodná boxerská federácia AIBA prijala rozhodnutie o možnosti štartu profíkov neskoro. Kým sa všetko poschvaľovalo, zostávali asi dva mesiace do začiatku kvalifikačného podujatia.

Ako vidíte šancu, že pod piatimi kruhmi budú raz štartovať najznámejší profesionálni boxeri sveta typu Vladimira Klička?
To sa, samozrejme, ťažko odhaduje. Už teraz sa objavili infomácie, že by mal záujem štartovať aj Kličko, ale potom z toho vzišlo. Je to podľa mňa dlhá cesta, ale myslím si, že už o štyri roky v Tokiu bude účasť vyššia a aj kvalitnejšia. Profesionálne organizácie WBA, WBC, IBF, WBO – spomínam len najznámejšie – sa účasti svojich boxerov na olympiáde dosť bránia a mám pocit, že WBA dokonca upozornila svojich najlepších, že ak pocestujú na kvalifikáciu, prípadne potom do Ria, hrozí im trest, nebudú môcť bojovať o titulné zápasy.

Čím si to vysvetľujete?
Nechcem to zovšeobecňovať, profesionálnych organizácií, ako som povedal, je veľa, každá mohla mať iné dôvody. Podľa mňa sa boja konkurencie. Nechali rozhodnutie na jednotlivcov, ale napríklad aj WBC jasne povedala, že ich potom čakajú postihy.

Na turnaj sa vraj prišiel pozrieť aj Američan Floyd Mayweather, ktorý medzi športovcami zarobil vlani najviac peňazí, viac ako iné veľké hviezdy svetového športu…
Áno, niekoľko dní sledoval turnaj, mal som možnosť sa s ním aj krátko stretnúť a urobiť si spoločnú fotografiu. Nenadarmo ho prezývajú Mister Money. Vlani nastúpil v zápase o titul organizácií WBC a WBA s Filipínčanom Mannym Pacquiaom. Bol to zápas storočia, boli v ňom najväčšie peniaze v histórii boxu i športu. Mayweather nenašiel premožiteľa ani v 48. zápase za sebou a získal nielen titul šampióna welterovej hmotnostnej kategórie, ale aj minimálne 180 miliónov dolárov, ba hovorí sa ešte o vyššej sume. Prekonal všetky doterajšie rekordy, stačila mu na to niečo viac ako hodina.

Akú úlohu mal olympijský boxerský turnaj?
Veľmi solídnu, bolo veľa dobrých, vyrovnaných zápasov, na ktoré sa dalo pozerať.

Kto patrí k olympijskej špičke? Ktorá krajina bola najúspešnejšia?
Tradične Kuba, ktorá získala tri zlaté, ale rovnako boli úspešní aj reprezentanti Uzbekistanu, vybojovali tiež tri najcennejšie kovy. Ďalšie štyri tituly si rozdelili boxeri Kazachstanu, Francúzska, Brazílie a Ruska.

René Just v olympijskom ringu v Riu de Janeiro. Foto: ARCHÍV RENÉHO JUSTA
René Just René Just v olympijskom ringu v Riu de Janeiro.

V boxe nemali problém so štartom ruskí reprezentanti?
Nie, medzinárodná federácia im štart nezakázala. Aj v boxe sa síce v minulosti objavili nejaké prípady dopingu, ale nebolo ich veľa. V porovnaní s atletikou, plávaním, cyklistikou či inými športmi išlo skôr o výnimky. Napriek tomu, že aj u nás, samozrejme, beží dôsledná dopingová kontrola.

V turnaji ste pôsobili ako jediný Slovák. Kedy sa opäť postaví do olympijského ringu aj slovenský boxer?
To je ťažká otázka. Slovenský box funguje najmä na amatérskej báze, venujú sa mu nejakí nadšenci v tradičných boxerských centrách. Dobrú prácu v tomto odvádza aj známy slovenský profiboxer Tomáš Kid Kovács. Venuje sa mladým v Galante, ale fungujú dobre aj v Nitre, Dubnici nad Váhom, Komárne, Lučenci i inde. Základňa však nie je príliš široká, boxerom berú mladých, perspektívnych športovcov iné odvetvia ako kickbox, jiu jitsu a podobné športy, ktoré tu v minulosti neboli. V boxe sú vo svete veľké peniaze, ale najmä v profesionálnom, o Slovensku to neplatí. Naposledy sme mali zastúpenie v Atlante 1996.

Mohol by sa slovenský boxer objaviť o štyri roky v Tokiu? Aké sú momentálne najväčšie talenty, o ktorých by sme mohli v budúcnosti počuť?
Na 1. európskych hrách v Baku získal bronzovú medailu Viliam Tankó, no na neskorších turnajoch už na tento úspech nenadviazal. Veľkým talentom bol tiež Michal Zátorský, ale aj tomu sa v poslednom čase na medzinárodnej scéne nedarí. Pokiaľ viem, momentálne ešte výkonnostne vyčnieva Matúš Strnisko alebo mladý Michal Takács. Či však vydržia do Tokia, ťažko povedať. Najväčšie problémy vznikajú pri prechode dorastencov medzi mužov. Keďže boxom sa u nás živiť nedá, alebo len veľmi ojedinele, starší pästiari sa musia v prvom rade postarať o vlastné živobytie. O to viac, ak už majú rodinu. Musia si nájsť prácu, pri ktorej sa väčšinou vrcholový box robiť nedá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #René Just