Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Pekingu sa dopovalo jedna radosť. Až jedenásť medailí zmení majiteľa

Čína príde o tri zlaté kovy zo vzpieračských súťaží žien na olympijských hrách 2008 v Pekingu. Majiteľov zmení aj ďalších osem medailí z toho istého podujatia.

24.08.2016 09:22
Čen Sie Sia, vzpieranie Foto:
Číňanka Čen Sie Sia pózuje so zlatou medailou vo vzpieraní do 48 kg. Dodatočne sa ukázalo, že podvádzala.
debata (53)

Medzinárodná vzpieračská federácia (IWF) rozhodla na základe výsledkov opakovaného testovania vzoriek z OH 2008, ktoré nariadil Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a ktoré vykázalo celkovo 15 pozitívnych prípadov. Jedenásť sa týkalo medailistov.

V dopingovej sieti uviazli čínske šampiónky Cchao Lej (hmotnostná kategória do 75 kg), Liou Čchun-chung (do 69 kg) a Čchen Sie-sia (do 48 kg). Všetkým objavili vo vzorkách zakázaný stimulant GHRP-2 podporujúci tvorbu rastového hormónu v tele. Liou Čchun-chung bola navyše pozitívna na prostriedok sibutramín.

Ďalšiu osmičku medailistov tvoria napospol reprezentanti krajín bývalého Sovietskeho zväzu – Ruska, Kazachstanu, Azerbajdžanu, Ukrajiny a Bieloruska. Je medzi nimi aj držiteľ svetového rekordu Andrej Rybakov, ktorý pre Bielorusko vybojoval v Pekingu striebro do 85 kg.

Medaily budú musieť vrátiť tiež jeho krajanka Nastasia Novikovová (3. miesto do 53 kg), Kazašky Maria Grabovecká (3. miesto nad 75 kg) a Irina Nekrasovová (2. miesto do 63 kg), Ukrajinky Natalia Davydovová (3. miesto do 69 kg) a Oľga Korobkovová (2. miesto nad 75 kg) a Rusi Dmitrij Lapikov (3. miesto do 105 kg) a Chadžimurat Akajev (3. miesto do 94 kg).

Čína celkovo získala na OH 2008 deväť vzpieračských medailí, z toho osem bolo zlatých.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #vzpieranie #OH 2008