Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Takmer zlomený už myslel na koniec. Zlato mu vlialo novú energiu

Od olympiády v Londýne 2012 sa trápil. Skolila ho mononukleóza, nedarilo sa mu nájsť správne miesto v reprezentačnom tíme.

30.06.2016 12:00
rýchlostná kanoistika, Martin Jankovec, Gábor... Foto: ,
Členovia úspešného dvojkajaku Martin Jankovec (vľavo) a Gábor Jakubík.
debata

Teraz sa rýchlostný kanoista Martin Jankovec teší zo zlatej medaily z víkendových ME v Moskve a premýšľa, čo vymyslí do budúcej sezóny.

Dvadsaťosemročný kajakár z Trenčína nečakane zažiaril na európskom šampionáte. Spolu s Gáborom Jakubíkom si po pár mesiacoch spoločného jazdenia v kádvojke vybojovali najcennejšiu medailu na 500 m trati. Pre oboch je to najväčší úspech v doterajšej kariére.

Spojila ich olympijská túžba

O dva roky mladší Jakubík to mal pred dvoma rokmi dobre rozbehnuté na olympiádu v káštvorke s Krajčovičom, Michálkom a Deminom. Vlani ich však zdolala novozložená posádka Myšák, Vlček, Tarr, Linka, ktorá následne získala zlato na MS a z vyhliadok na Rio tak pre mladíkov zišlo.

Po svetovom šampionáte v Miláne 2015 zväzoví funkcionári hovorili, že na tohtoročnej európskej kvalifikácii v Duisburgu sa o miestenky na OH môže pobiť ešte jeden slovenský dvojkajak na kilometrovej trati. Práve táto myšlienka dala dokopy Jankovca s Jakubíkom, hoci šancu zabojovať o Rio nakoniec nedostali.

"S nápadom jazdiť spolu som prišiel ešte na jeseň minulého roka práve pre Duisburg. Dohodli sme sa, že to vyskúšame. V decembri sme sa stretli na sústredení v Seville a raz či dvakrát sadli do spoločnej lode. Prvý dojem bol dobrý, na marcovom sústredení v Sabaudii sme už jazdili spolu.

Odvtedy sme sa pravidelnejšie stretávali aj v Trenčíne a zjazďovali sa na spomínanú kvalifikáciu. Potom sme sa však dozvedeli, že Slovensko na ňu v K2 nemôže vyslať žiadnu posádku, keďže Vlček s Tarrom v tejto disciplíne uspeli v Miláne. Bolo to sklamanie, ale zamerali sme sa aspoň na Európu," tvrdí Jankovec.

Ako sa minulý víkend ukázalo, bolo to výborné rozhodnutie. Ešte predtým si však nová dvojica musela vyjazdiť na domácich kvalifikačných pretekoch na Zemníku nomináciu na ME. Podarilo sa jej to, čím si otvorila dvere ku krásnemu úspechu v Moskve.

Bolo pre staršieho z dvojice ťažké presvedčiť člena dovtedy vcelku úspešného štvorkajaka na spoluprácu?

„Práveže som ho príliš presviedčať nemusel. Neviem, ako to bolo medzi chalanmi vo štvorkajaku, do toho nevidím, ale dohodli sme sa rýchlo, sadli do lode a už to išlo samo. Posledné roky, keď som jazdil debla, tak som vždy háčkoval, Gábor je zvyknutý jazdiť vzadu, takže sme nemali čo riešiť ani v tejto otázke,“ vysvetľuje.

Satisfakcia za minulé roky

Jankovec sa pred štyrmi rokmi vcelku nečakane dostal do posádky olympijského štvorkajaka. Na poslednú chvíľu spolu s Petrom Gellem vymenili vo vlajkovej lodi slovenskej rýchlostnej kanoistiky bratov Michala a Richarda Riszdorferovcov.

Nie dokonale zjazdená káštvorka sa z Londýna vrátila bez očakávanej medaily, len so šiestym miestom a spolupráca s Vlčekom a Tarrom už nemala dlhé pokračovanie. Pre Jankovca sa práve v roku 2013 začalo veľmi nepríjemné obdobie.

„Boli to hrozné roky. Po olympiáde som jazdil v dobrej forme, ale vážne som ochorel a musel som sezónu ukončiť mesiac pred majstrovstvami sveta. Mononukleóza sa so mnou ťahala aj ďalší rok, pridala sa k nej astma a rôzne iné problémy. Medzitým sa sformovali posádky K4 aj K2 a ja som ostal akoby bez lode. Nemal som čo jazdiť, jedine, že by som v singli zdolal Peťa Gelleho. Venoval som sa aspoň K2 200 s Ľubomírom Beňom, ten sa však neskôr dal dokopy s Mirom Zaťkom,“ približuje.

Najmä preto vníma výsledok z Moskvy ako veľkú satisfakciu za to, čo si v ostatných rokoch vytrpel. „Nebudem tajiť, tento rok som už rozmýšľal aj nad tým, že ďalšiu sezónu nepotiahnem. Že si budem hľadať zamestnanie. Samozrejme, tento úspech ma nabije novou energiou,“ tvrdí Jankovec, pre ktorého je to len druhá seniorská medaila na top podujatí. Predošlú získal v roku 2013 tiež v K2 500 na podujatí Svetového pohára s Jurajom Tarrom. Išlo však len o jednorazovú spoluprácu.

Ostanú v K2 alebo skúsia káštvorku

Po výhre v Moskve na 500 m trati sa logicky podsúva otázka, či to Jankovec s Jakubíkom potiahnu aj ďalej a pokúsia sa uspieť aj na olympijskom kilometri.

„Viem si to predstaviť, mohlo by to fungovať, ale či to tak naozaj bude, o tom ešte presvedčený nie som. Nechám sa prekvapiť, ako to dopadne. Budeme spoločne trénovať a uvidíme,“ tvrdí Jakubík. Prichádza do úvahy aj návrat do K4 s Krajčovičom, Michálkom a Deminom?

„Keď to nejde, tak asi nie. Keby to fungovalo, tak by som si do spoločnej lode sadol, ale teraz si myslím, že by to skôr nešlo. Vôbec však nad tým momentálne nerozmýšľam,“ priznáva 26-ročný Šamorínčan.

„Bol by som rád, keby sme tento úspech preniesli aj na kilák. Všetci sa vždy pozerajú najmä na olympijské disciplíny a od toho sa všetko odvíja. Určite to vyskúšame. No hovorí sa aj o tom, že na ďalšej olympiáde by mala byť disciplína K4 500. Čaká sa už len na schválenie od MOV. To by bola tiež možná cesta, že by sme to s Gáborom skúsili s dvestovkármi z Dukly Beňom a Zaťkom. No rozoberať to začneme až po skončení tejto sezóny,“ vysvetľuje Jankovec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rýchlostná kanoistika #Gábor Jakubík #Martin Jankovec