Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slafkovský: Deti si nebudú závidieť. Každému som dal medailu

Minulý týždeň ukázal v Seu d'Urgell všetkým súperom chrbát. O sedem dní na to znela vodným areálom v Pau znovu slovenská hymna. Vodný slalomár Alexander Slafkovský (33) je skúsený pretekár, no dve víťazstvá vo Svetovom pohári za sebou zaskočili aj jeho.

20.06.2016 08:00
Alexander Slafkovský Foto:
Alexander Slafkovský.
debata

„Chvíľu som tomu ani sám poriadne neveril,“ priznáva rodák z Liptovského Mikuláša, ktorý má na čele celkového poradia sľubný 22-bodový náskok pred Slovincom Berčičom.

Ako hodnotíte celú súťaž?
Nečakal som to. Trať v Pau je naozaj veľmi náročná, jedna z najťažších na svete. Potreboval som aj kus šťastia, aby mi vyšla voda. Som rád, že mi to vo finále ideálne sadlo.

Aké boli vaše bezprostredné pocity po pretekoch?
Je to pre mňa splnený sen. Zvíťaziť v dvoch pretekoch Svetového pohára za sebou nie je každodenná záležitosť a nepodarí sa to hocikomu. Chvíľu som tomu ani sám poriadne neveril.

Vaše výkony mali stúpajúcu tendenciu. Bol to váš zámer?
Áno. Nechcel som sa unaviť už na začiatku. Cieľom bolo gradovať časy aj umiestnenia. Do finále, ktoré je buď všetko alebo nič, som šiel s nožom na krku.

Preto, že ste vedúcim mužom Svetového pohára?
Ale kdeže! Syn Alex odo mňa dostal prvú zlatú medailu, ktorú som vybojoval minulý týždeň v Seu d'Urgell. Pripomenul mi však, že musím nejakú doniesť aj dcérke Jelke. To sa podarilo, každý z nich bude mať jednu a nebudú si závidieť. (úsmev)

Boli preteky bezproblémové?
Pred finálovou jazdou som si to zle časovo rozvrhol. Najskôr si prejdem trať a rozjazdím sa, no teraz som bol v časovej tiesni a nestihol som sa poriadne rozcvičiť.

Podľa výsledku vás to však vôbec nerozhádzalo…
Nebolo to nič strašné. Nakoniec to bola asi aj výhoda. Nemal som aspoň čas rozmýšlať nad hlúposťami a okamžite som sa plne koncentroval na finálovú jazdu. (smiech)

Spomínali ste, že sa vám naplnil sen. Máte ešte nejaké?
Hlavným je dotiahnuť tento ročník Svetového pohára do víťazného konca. Máme za sebou troje preteky, zostávajú ešte dve kolá – augustové v Prahe a finále v Tacene.

Máte to výborne rozbehnuté. Cítite tlak?
V Tacene budeme bojovať o dvojnásobný počet bodov. Ešte určite nemám vyhraté, najmä nie vo vodnom slalome. Isté to bude až vtedy, keď mi bude na krku visieť zlato.

Boli posledné dve súťaže podobné?
Ani nie, boli to preteky na odlišných vodách. Kanál v Seu má 24 rokov, ten v Pau len osem. Prietoky aj náročnosť trate sú úplne iné. V oboch prípadoch som však zdolal viacerých olympionikov a to je dobrý pocit.

Vo Francúzsku prebiehajú futbalové ME. Bolo cítiť ich atmosféru aj v Pau?
Nebolo to nič extra. Vnímal som to len prostredníctvom francúzskych vodných slalomárov, ktorí svojim kolegom v kopačkách fandili na diaľku.

Sledujete šampionát aj vy?
Áno, keď mám možnosť, rád si zápasy pozriem. Myslím si, že s Angličanmi chlapci prekvapia.

Aký máte plán na najbližšie týždne?
V sobotu odlietam do Ria, aby som tam splnil štatút náhradníka pre olympiádu. Po týždni sa vrátim späť a mám voľno až do augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Slafkovský