Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Denník sa ospravedlnil, že odmietal písať meno Muhammad Ali

Až smrť legendárneho boxera Muhammada Aliho prinútila denník The Courier-Journal vyjadriť verejné ospravedlnenie za niekoľko rokov zámerne nesprávneho uvádzania jeho nového mena.

14.06.2016 10:30
Muhammad Ali Foto: ,
Muhammad Ali.
debata

Pre redaktorov lokálneho denníka z mesta Lousville bolo v dávnejšej minulosti problémom písať o boxerskej legende ako o Muhammadovi Alim. Pre nich bol stále Cassius Clay, čo bolo jeho pôvodné občianske meno. Z Cassiusa Claya sa stal Muhammad Ali v roku 1964, meno prijal po konvertovaní na moslimskú vieru. Hlavný redaktor súčasných novín The Courier-Journal Neil Budde v pondelok napísal úvodník, v ktorom zosumarizoval roky 1964 – 1970, keď denník zámerne neuvádzal boxera ako Muhammada Aliho.

„Nechceme špekulovať o tom, čo viedlo našich predchodcov k tomu, aby ignorovali, ba dokonca zosmiešňovali jeho nové meno. Cassius Clay bol veľký šampión a okrem toho bojoval za občianske práva a proti rasovej segregácii. Čo sme vtedy robili, vo svetle dnešného sveta rozhodne nevyznieva ako správny prístup,“ napísal Neil Budde. The Courier-Journal zďaleka nebol jediným periodikom, ktoré v minulosti odmietalo volať boxera jeho moslimským menom. Lexington Herald vyšiel pred 12 rokmi na titulnej strane s ospravedlnením podobného typu, že sa pred štyridsiatimi rokmi dôraznejšie nepostavil na stranu hnutia za občianske práva.

Muhammad Ali zomrel 3. júna v nemocnici vo Phoenixe, kde ho hospitalizovali pre problémy s dýchaním. O šesť dní neskôr bolo počas pohrebu legendy amerického aj svetového športu v uliciach Louisvillu prítomných 100 000 ľudí, aby sa poklonili jeho pamiatke.

Muhammad Ali, vlastným menom Cassius Marcellus Clay, bol viacnásobným šampiónom v ťažkej váhe a olympijským víťazom. Kariéru ukončil v roku 1981 a už o rok neskôr sa uňho prejavili symptómy Parkinsonovej choroby. Počas kariéry inkasoval približne 29 000 úderov. Lekári nepoznajú odpoveď na otázku, čo takéto číslo môže spôsobiť. Zhodujú sa na tom, že vývoj Parkinsonovej choroby u Aliho bol štandardný v porovnaní s bežnými pacientmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Muhammad Ali