Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezdam mítingu P-T-S bude tlieskať aj Alberto Juantorena

Pätnásťtisíc eur za prekonanie svetového rekordu. Traja lídri svetových tabuliek. Medzi čestnými hosťami slávny Kubánec Alberto Juantorena, dvojnásobný olympijský víťaz z Montrealu 1976. Znie to neuveriteľne, ale sen sa stáva skutočnosťou. Na veľkú radosť všetkých priaznivcov slovenskej atletiky.

31.05.2016 10:37 , aktualizované: 19:01
Ladislav Asványi, Ján Volko, Artur Delaney, Joe... Foto: ,
Viceprezident SAZ Ladislav Asványi (vpravo) odovzdáva štartové čísla Jánovi Volkovi a Američanom Arturovi Delaneyovi a Joeovi Morrisovi.
debata (1)

Týmito slovami uviedol Alfons Juck, popredný atletický manažér, utorňajšiu prezentáciu obnoveného mítingu Pravda-Televízia-Slovnaft v novom dejisku. Jeho 51. ročník sa uskutoční 4. júna prvý raz v špičkovom areáli x-bionic sphere v Šamoríne. Jeho súčasťou je i útulný atletický štadión s modrým osemdráhovým oválom.

„Atletika je kráľovnou športov, a aj keď sa tak na Slovensku dlho necítila, po zlatom triumfe chodca Mateja Tótha na vlaňajšom svetovom šampionáte v Pekingu sa tak začína cítiť. Významne ku kráľovskému pocitu prispieva i návrat péteesky. Čo sme niekedy videli na makete, je dnes skutočnosťou. Náš obdiv a vďaka patrí všetkým, ktorí tento krásny areál budovali a stále budujú. Mítingom Pravda-Televízia-Slovnaft s našimi partnermi zvyšujeme latku náročnosti. Svedčí o tom stosedemdesiat súťažiacich zo štyroch kontinentov a 34 krajín. Predstaví sa dvadsať medailistov z vrcholných podujatí, traja lídri svetových tabuliek a kompletná slovenská špička,“ konštatoval Peter Korčok, prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Ladislav Asványi, viceprezident SAZ a hlavný iniciátor obnovenia mítingu, informoval, že medzi čestnými hosťami budú dve svetové rekordérky a legendárne atlétky: Galina Čisťakovová v trojskoku a bežkyňa Jarmila Kratochvílová. „Spoločnosť im bude robiť chýrny Kubánec Alberto Juantorena, dvojnásobný olympijský víťaz v behu na 400 a 800 m z Montrealu 1976. Aj v Bratislave na péteeske zažil pekné chvíle,“ uviedol. Zdôraznil tiež, že za prekonanie svetového rekordu je vypísaná prémia 15-tisíc eur.

„Sami sme v očakávaní, čo míting prinesie. Veríme, že nám vyjde aj počasie. To je jediné, čo nevieme ovplyvniť. Každý z tímu ľudí, ktorí míting pripravovali, pracoval maximálne svedomito. Som presvedčený, že povinnosti zvládneme a že so cťou prinavrátime značku P-T-S do života.“ Juraj Bača, bývalý úspešný reprezentant v rýchlostnej kanoistike, člen organizačného výboru podujatia z hostiteľskej x-bionic sphere pripomenul, že keď vyrastal moderný komplex, nik netušil, že péteeska sa vráti. „Obnoviť jej tradíciu znamená viac než pripraviť len jednorazovú záležitosť. Keď sme pred dvoma týždňami uvažovali, koľko stojanov na vlajky budeme potrebovať, hovorili sme o čísle 25. Bude ich vyše tridsať. Veríme, že kráľovná sa u nás bude cítiť príjemne,“ vyslovil presvedčenie.

Na čo sa diváci môžu tešiť?

V hode kladivom na súboj vicemajstra sveta z Pekingu 2015 Dilšoda Nazarova z Tadžikistanu s exmajstrom Európy Liborom Charfreitagom i dvojnásobným finalistom MS (2013, 2015) Marcelom Lomnickým. V súťaži žien sa predstaví svetová rekordérka Anita Wlodarczyková i slovenské duo Martina Hrašnová, Nikola Lomnická. Slovenský rekordér v behu na 800 m Jozef Repčík pobeží proti momentálnemu lídrovi svetových tabuliek Keňanovi Nicholasovi Kipkoechovi. Koncom apríla v Nairobi zvládol osemstovku za skvelých 1:43,37 min.

„V šprinte mužov sú štyria s osobnými rekordmi pod desať sekúnd, tešíme sa na výbornú formu Lucie Hrivnák Klocovej na osemstovke a nesmieme zabudnúť ani na trojskok s Tomášom Veszelkom a zaujímavé sú aj ďalšie disciplíny,“ pripomína Juck.

V hlavnom programe 51. ročníka P-T-S je 16 disciplín (muži: 100 m, 800 m, 1500 m, 400 m prek., výška, trojskok, kladivo, oštep, 3000 m chôdza, 4 × 100 m, ženy: 100 m, 800 m, diaľka, kladivo, 4 × 100 m, 4 × 400 m). Pre slovenskú špičku je míting šancou plniť limity na júlové majstrovstvá Európy v Amsterdame a augustové olympijské hry v Riu de Janeiro. Trojhodinový program sa začne o 16.00, vstup na míting je zdarma. Do dejiska bude z autobusovej stanice Šamorín premávať kyvadlová doprava.

Program v areáli x-bionic sphere sa začne už predpoludním o 10.00 aktivitami pre najmenších v rámci osláv MDD, jeho súčasťou bude úspešný projekt Detská atletika i výstava – spomienka na doterajších 50 ročníkov mítingu, ktorú pripraví Slovenské olympijské a športové múzeum.

Doposiaľ ohlásení poprední zahraniční atléti a ich slovenskí súperi na P – T – S 2016:

MUŽI
100 m (Volko, Matúš): Femi Ogunode (Kat.), Henricho Bruintjies (JAR), Charles Silmon, Diondre Batson (obaja USA), Roberto Skyers (Kuba)
800 m (Repčík): Nicholas Kipkoech (Keňa)
1500 m (Pelikán): Johan Cronje (JAR)
400 m prek. (M. Kučera): Lindsay Hanekom (JAR)
kladivo (Charfreitag, Lomnický): Dilšod Nazarov (Tadž.), Lukáš Melich (ČR), Sergej Kolomojec (Biel.)
oštep (Žeňúch): Petr Frydrych (ČR), Braian Toledo (Arg.), Lars Hamman (Nem.) 4 × 100 m (Slovensko): Brazília

ŽENY
100 m (Bezeková, Kršáková): Alexandria Andersonová (USA), Olesia Povchová (Ukr.)
800 m (Hrivnák Klocová, Štuková, Habovštiaková): Adele Traceyová (V. Brit.), Lilia Lobanovová (Ukr.)
kladivo (Hrašnová, Lomnická): Anita Wlodarczyková, Joanna Fiodorowová (obe Poľ.), Kateřina Šafránková (ČR)
4 × 100 m (Slovensko): Ukrajina
4 × 400 m (Slovensko): India

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Repčík #míting P-T-S #Dilšod Nazarov #Alberto Juantorena