Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na P-T-S príde svetová rekordérka - kladivárka Wlodarczyková

Hlavnou hviezdou obnoveného 51. ročníka medzinárodného atletického mítingu Pravda - Televízia - Slovnaft (P - T - S) 4. júna v Šamoríne bude poľská kladivárka Anita Wlodarczyková.

26.05.2016 09:11 , aktualizované: 14:49
Wlodarczyková Foto: ,
Poľka Anita Wlodarczyková.
debata

Svetová rekordérka (81,08 m) a jediná žena, ktorá doposiaľ prekonala hranicu 80 metrov, sa predstaví v novom ultramodernom športovom komplexe x-bionic sphere popri dvojnásobnej vicemajsterke Európy Martiny Hrašnovej a finalistke ME 2014 Nikoly Lomnickej. Lídra svetových tabuliek 2016 uvidia diváci na „péteeske“ aj v šprinte na 100 m – Katarčana nigérijského pôvodu Femiho Ogunodeho. Na stretnutí s novinármi to uviedol prezident Slovenského atletického zväzu (SAZ) Peter Korčok.

Šéf slovenskej atletiky neskrýval spokojnosť, že popri osvedčených slovenských reprezentantoch, akými sú Matej Tóth, Martina Hrašnová, Lucia Hrivnák Klocová, Jozef Repčík, Iveta Putalová či Libor Charfreitag, sa organizátorom podarilo na obnovenú „péteesku“ získať aj najväčšiu ženskú kladivársku hviezdu súčasnosti. „Anita je jedinou ženou, ktorá prekonala hranicu 80 metrov. Tento rok jej výkony majú stúpajúcu tendenciu. V Šamoríne bude štartovať na tretích pretekoch v tomto roku. Verím, že vďaka nej sa môžeme dočkať veľmi kvalitného výkonu, ktorým pokrstí nový atletický štadión s požadovanými medzinárodnými parametrami,“ uviedol Peter Korčok.

Tridsaťročná Wlodarczyková vlani vyhrala všetkých svojich 11 súťaží vrátane MS v Pekingu. Aj vďaka svojej jasnej prevahe sa ocitla v užšej trojčlennej nominácii na ocenenie Európska atlétka roka 2015 a Svetová atlétka roka 2015. Prvého augusta 2015 v poľskom Cetniewe zlepšila svetový rekord na 81,08 m. Osemdesiatku prehodila (80,85 m) aj vo finále lanských MS v Pekingu. Poľka je aj dvojnásobná majsterka sveta (Berlín 2009, Peking 2015), dvojnásobná majsterka Európy (Helsinki 2012, Zürich 2014), má striebro z OH 2012 v Londýne i MS 2013 v Moskve. V dvoch tohtoročných štartoch zakaždým utvorila svetový výkon roka – najprv na Zlatej tretre v Ostrave (78,54 m) a potom aj na vrhačskom mítingu v Halle (79,48 m). Svetové tabuľky vedie s náskokom 3,17 m.

Ogunode dosiahol 22. apríla v Gainesville na Floride čas 9,91 sekundy (vyrovnal minuloročný vlastný ázijský rekord) a vedie tabuľky s náskokom 3 stotín pred Američanom Justinom Gatlinom. Porovnať sa s ním môžu dvaja najrýchlejší Slováci Ján Volko a Jakub Matúš. Dvadsaťpäťročný Ogunode má bronz z HMS 2014 v Sopote na 60 m, vlani bol 7. vo finále MS v Pekingu na 200 m a v roku 2011 skončil 8. Vo finále na 400 m na MS v Dägu. Patrí mu tiež ázijský rekord na 200 m (19,97) a zdobí ho i výborný osobný rekord na 400 m (45,12).

Vrátiť život legendárnemu mítingu bolo pre všetkých zainteresovaných veľkou výzvou a veľmi náročnou úlohou. Rozpočet mítingu sa podarilo naplniť zo zdrojov mimo rozpočtu Slovenského atletického zväzu, čo je tiež pozoruhodná vec. "Celé podujatie sme robili aj v záujme naplnenia určitej vízie do budúcnosti. Už budúci rok budú v Šamoríne majstrovstvá Európy v krose. Míting P – T – S nám dáva priestor na otestovanie si našich schopností a možností. Vieme, že ľudí, s ktorými chceme na ME pracovať, musíme niekde vyskúšať. Musíme predsa otestovať rozhodcov, technickú čatu, ubytovanie, dopravu, služby, marketing. Pokiaľ to počas P – T – S bude bez problémov, tak podľa mňa oveľa profesionálnejšie zvládneme aj budúcoročný európsky šampionát v krose. Nechceme, aby sa P – T – S skončila pri 51. ročníku. Chceme to nastaviť tak, aby tento míting mal ďalšie ročníky pre sebou. Začíname budovať novú tradíciu tohto voľakedy slávneho mítingu, zdôraznil Peter Korčok.

„Pre nás je to v tomto štádiu príprav predovšetkým obrovská zodpovednosť. Ako keď idete na veľké preteky a netušíte, ako to všetko dopadne. My sme teraz tiež máme takéto pocity,“ reagoval čerstvý viceprezident SAZ Ladislav Asványi na otázku agentúry SITA. Iniciátor senzačného vzkriesenia voľakedy slávneho atletického mítingu v rámci celej strednej Európy ďalej zdôraznil, že zanietení ľudia okolo neho robia v tomto období všetko pre to, aby tieto preteky veľmi dobre zvládli. K naplnenie ich ambícií im veľmi pomohli reklamní partneri a sponzori, vďaka ktorým organizátori mítingu v podstate naplnili plánovaný rozpočet podujatia v predpokladanej výške 180 – 200 000 eur. „Väčšinu financií sme získali od sponzorov a partnerov, takže naše podujatie nezaťažilo štátne financie. Ako sa nám to v dnešnej dobe podarilo? Aj vďaka tomu, že ľudia si ešte pamätajú niekdajšiu ‚péteesku‘ z Interu. Tieto preteky sú stále v povedomí ľudí, čo nám v kontakte s nimi veľmi pomohlo. Vedeli našu snahu pochopiť a podporiť, za čo sa im chceme poďakovať. Chcem veriť tomu, že my sa im za pomoc odvďačíme kvalitnou atletikou medzinárodnej úrovne, ktorá bude ozdobou letnej sezóny,“ objasnil Ladislav Asványi zdroj financovania tohoročného mítingu P – T – S. Ako Peter Korčok aj on akciu vníma predovšetkým ako skúšku. Nie iba pred ME 2017 v krose, ale aj pred ME v Amsterdame a OH v Rio de Janeiro. Navyše, podľa neho je to šanca plniť limity na obidva vrcholy tejto atletickej sezóny.

„Chceli by sme, aby Martin Kučera na 400 metrov splnil limit na ME a OH. Chceli by sme, aby Libor Charfreitag zabojoval o limit na ME v Amsterdame i na OH v Riu. Navyše, robíme všetko pre to, aby aj tí atléti, ktorí už majú splnený limit na ME a OH, sa na tomto našom mítingu dobre prezentovali,“ zdôraznil Ladislav Asványi a pokračoval: „Pripravujeme všetko pre to, aby pretekári zo Slovenska neboli na tomto podujatí iba do počtu. Naše úsilie smeruje k tomu, aby špičkoví Slováci ako Lucia Hrivnák Klocová, Jozef Repčík, Ján Volko a ďalší mohli mať kvalitnú medzinárodnú konkurenciu. Aby sa mohli v Šamoríne prezentovať kvalitnými výkonmi. Pre nás je dobré aj to, že týždeň pred ME v Amsterdame sa môžeme presvedčiť, v akej forme pôjdu opory našej reprezentácie na európsky šampionát.“

V hlavnom programe 51. ročníka P – T – S je predbežne 16 disciplín (muži: 100 m, 800 m, 1500 m, 400 m prek., výška, trojskok, kladivo, oštep, 3000 m chôdza, 4 × 100 m, ženy: 100 m, 800 m, diaľka, kladivo, 4 × 100 m, 4 × 400 m). Trojhodinový program sa začne o 16.00 h, vstup na míting je zdarma.

Program v areáli x-bionic sphere v Šamoríne sa začne 4. júna už predpoludním o 10.00 h rôznymi aktivitami pre najmenších v rámci osláv MDD, chýbať nebude úspešný projekt Detský atletika. Súčasť celodňového bohatého programu bude taktiež výstava – spomienka na doterajších 50 ročníkov mítingu, ktorú pripraví Slovenské olympijské a športové múzeum. O 14.00 h bude Beh pre verejnosť – PTS Run na 4500 metrov pre všetkých záujemcov. Štartovať môže ktokoľvek, kto dovŕšil vek 15 rokov. Maximálny počet bežcov je 1000, preto je dôležité, aby sa záujemcovia včas prihlásili. Zaregistrovať sa je možné on-line do 1. júna 2016 do 24.00 h. Vtedy je štartovné 2 eurá a ako bonus tričko. Kto sa prihlási a zaplatí on-line do 30. mája do 21.00 h, má nárok na štartové číslo s menom. Po 1. júni je možné prihlásiť sa ešte osobne v deň pretekov 4. júna od 10.00 do 13.00 h, ale poplatok je vtedy už 4 eurá.

Doposiaľ ohlásení poprední zahraniční atléti a ich slovenskí súperi na P – T – S 2016:

MUŽI
100 m (Volko, Matúš): Femi Ogunode (Kat.), Henricho Bruintjies (JAR), Charles Silmon (USA), Hassan Taftian (Irán)
1500 m (Pelikán): Johan Cronje (JAR)
400 m prek. (M. Kučera): Lindsay Hanekom (JAR)
oštep (Žeňúch): Oleksandr Pjatnyca (Ukr.), Jaroslav Jílek (ČR)
4 × 100 m (Slovensko): Brazília

ŽENY
100 m (Bezeková, Kršáková): Alexandria Andersonová (USA)
800 m (Hrivnák Klocová, Štuková, Habovštiaková): Anastasia Tkačuková (Ukr.), Adele Traceyová (V. Brit.)
kladivo (Hrašnová, Lomnická): Anita Wlodarczyková (Poľ.)
4 × 100 m (Slovensko): Ukrajina
4 × 400 m (Slovensko): India

debata chyba
Viac na túto tému: #Anita Wlodarczyková #míting P-T-S