Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusko môže pre doping prísť o deväť medailí z Pekingu 2008

Desať medailistov z OH 2008 v Pekingu vrátane úradujúcej olympijskej víťazky v skoku do výšky z Londýna 2012 Anny Čičerovovej figuruje medzi 14 ruskými športovcami s pozitívnym výsledkom opakovanej analýzy vzoriek.

25.05.2016 13:01
Rusko, doping Foto:
Ilustračná snímka.
debata (3)

Rusko by v prípade potvrdenia nepriaznivého výsledku testovania B-vzoriek mohlo prísť o deväť medailí: jednu zlatú, tri strieborné a päť bronzových. Až na dve vzpieračské výnimky všetky z atletických súťaží.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) ani Svetová antidopingová agentúra (WADA) mená 31 hriešnikov nezverejnila, čaká sa na výsledok analýzy B-vzoriek. Oficiálne je známe iba toľko, že pochádzajú z 12 rôznych krajín, štartovali v 6 športových odvetviach a hrozí im neúčasť na augustových Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro.

Ruské štátne médiá však v utorok vyrukovali s kompletným zoznamom na čele s Čičerovovou, čo potvrdil aj tréner výškarky Jevgenij Zagorulko. Jedenástku atlétov tvoria okrem nej ešte zlatá medailistka zo štafety na 4 × 100 m Julia Čermošanská, strieborné oštepárka Maria Abakumovová a členky štafety na 4 × 400 m Anastasia Kapačinská, Tatiana Firovová; bronzoví chodec z pretekov na 50 km Denis Nižegorodov, člen štafety na 4 × 400 m Denis Alexejev a bežkyňa na 3000 m prekážok Jekaterina Volkovová. Ďalšie dve mená sú zo vzpierania. Maria Šajnovová bola druhá v kategórii do 58 kg a Nadežda Jevsťuchinová tretia do 75 kg.

Z nemedailových ruských športovcov uviazli v antidopingovej sieti napríklad desaťbojár Alexander Pogorelov (3. na MS 2009), vytrvalkyňa Inga Abitovová (1. na 10 km na ME 2006), guliar Ivan Juškov či veslár Alexander Kornilov.

Procedúra okolo B-vzoriek nebude mať štandardný priebeh. Na jej začiatku každú vzorku rozdelia na dve časti. Analýza prvej (B1) sa uskutoční automaticky, športovci o ňu nemusia žiadať a môžu sa na nej zúčastniť spolu so zástupcami národného olympijského výboru. V prípade potvrdzujúceho nepriaznivého výsledku majú právo požiadať o odpečatenie a rozbor vzorky B2. Testovanie je naplánované na dva dni 31. mája a 1. júna a vykonajú ho v Lausanne. Na oficiálnej stránke Ruského olympijského výboru olympic.ru o tom informovala šéfka právnického oddelenia Alexandra Brilliantovová.

Ruskí atléti na OH v Pekingu vybojovali šesť zlatých, päť strieborných a sedem bronzových medailí, čím sa zaradili na druhé miesto v poradí krajín za USA (7–9–7). Už dlhšie sú však v ohrození dva tituly šampiónov v chôdzi na 20 km Valerija Borčina a Oľgy Kaniskinovej, ktorí sú zapletení do iného dopingového podvodu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #doping #Rusko #Peking 2008