Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NHL, Nascar a Jurský park im osviežili drinu vo vode

Ideálne podmienky na prípravu, šesť týždňov poctivej zaberačky, 800 km odpádlovaných vo vode, kopec zábavy a zážitkov.

09.04.2016 11:00
Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Peter... Foto:
Výprava slovenských rýchlostných kanoistov na zápase NHL (zľava doprava) Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Peter Likér, Tibor Linka, Adam Botek.
debata

Zlatí medailisti z vlaňajších majstrovstiev sveta v rýchlostnej kanoistike v Miláne Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka strávili spolu s trénerom Petrom Likérom uplynulých šesť týždňov v Newport Beach v Kalifornii, kde naberali sily na olympijskú sezónu. Spoločnosť im robil aj nádejný kajakár Adam Botek.

„Zamerali sme sa na objem. Chalani totiž potrebujú z najazdených kilometrov žiť celú sezónu. Preto sme zatiaľ pracovali v nízkej intenzite. Dôležité je, že sa nám vyhýbali zdravotné problémy. Vždy sme trénovali dva a pol dňa a potom mali chlapci pol dňa voľno, nedeľa bola venovaná oddychu,“ prezradil Likér.

Trénerovi úspešného štvorkajaka sa pozdávala forma jeho zverencov i atmosféra v tréningovom tíme.

„Časy na kontrolnej dvojkilometrovej trati mali chalani veľmi dobré. Navzájom sa ťahali. Raz bol rýchlejší jeden, inokedy druhý. Najdôležitejšie je, že žiaden z nich výraznejšie nezaostával. Všetci pracovali naplno a aj technicky šli správne,“ pochvaľuje si Likér.

Teší ho, že posádka štvorkajaka nemusí potvrdiť nomináciu na olympiádu do Ria v internej kvalifikácii. „Netreba tak ladiť formu na skorší termín. No napriek tomu chceme na domácich kvalifikačných pretekoch zdolať posádku druhého štvorkajaka, aby sme mohli štartovať aj na júnových majstrovstvách Európy v Moskve. Sedem týždňov pred Riom je to ideálna možnosť otestovať si aktuálnu formu v ostrých pretekoch,“ vysvetľuje Likér.

Počas kvalifikačných pretekov potrebuje určiť aj náhradníka pre Rio. „Samozrejme, verím, že ho nebudeme potrebovať. Rozhodovať sa budeme najmä podľa výkonnosti v K1, ale musí k nám pasovať aj po ľudskej stránke,“ dodáva.

Zatiaľ čo Vlček s Tarrom poznajú prostredie v Kalifornii veľmi dobre a roky si ho pochvaľujú, Myšák s Linkom si sústredenie vo veslárskom klube v Newport Beach vyskúšali po prvý raz.

„Takmer dva mesiace nám ubehli celkom rýchlo. Tréningové dávky sa dali zvládnuť a dostali sme aj potrebné voľno, aby sme mali dostatok síl na vode. Stále platí, že si so staršími chalanmi Erikom a Ďurom veľmi dobre rozumieme. Neliezli sme si na nervy, nikto sa s nikým nepochytil. Len sme ich trošku hecovali pri meraných úsekoch. Dva kiláky mi celkom išli, tak som si to mohol dovoliť,“ smeje sa háčik káštvorky Myšák.

Starší ukázali mladším miestne pláže i okolie. Zväčša trávili čas spoločne. Vedno sa vybrali aj na hokej. Lístky na zápas Los Angeles s najlepším tímom NHL Washingtonom im zohnal útočník Kings Marián Gáborík.

„Plné tribúny, dobrá atmosféra a skvelé miesta – páčilo sa nám. Škoda len, že Marián, ktorý bol vtedy zranený, sa za nami nakoniec nezastavil. Vošli mu do toho nejaké povinnosti,“ vraví Myšák. „Tri rady pod nami sedel vynikajúci basketbalista Kobe Bryant. Spoločné fotky však neprichádzali do úvahy, strážili ho, aby ho ľudia neotravovali. No ja s ním už jednu fotku mám – z olympiády v Londýne,“ prezradil Likér.

Okrem zápasu NHL si vychutnali slovenskí kajakári aj zámorské automobilové preteky série Nascar či prehliadku filmového štúdia Universal Studios. „Všetci sme fanúšikovia rýchlych áut, tak sme si Nascar nenechali ujsť. Len tréner s nami nebol. Bolo to poriadne hlučné. Mali sme štuple do uší, no aj tak sme po skončení pretekov takmer nepočuli. V Universal Studios sme šli vláčikom a pri každej zastávke nám sprievodca ukazoval, kde aký film natáčali. Asi najviac sa mi páčili kulisy k Jurskému parku, Múmii či Transformers,“ priblížil Myšák.

Po návrate z Ameriky sa zdržia doma len dva týždne. Trénovať budú najmä v Komárne, odkiaľ naberú smer Szolnok, kde by si už mohli sadnúť aj do spoločnej lode.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček #Juraj Tarr #Denis Myšák #Tibor Linka