Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Formula 1 je bližšie. Gonda mieri do GP3

Jeho najväčším snom je postaviť sa na štartový rošt formuly 1. Bližšie ako teraz k jeho splneniu ešte nebol. Automobilový pretekár Richard Gonda sa v novej sezóne predstaví v prestížnom šampionáte GP3.

05.04.2016 14:00 , aktualizované: 17:40
Richard Gonda Foto:
Richard Gonda počas testov GP2 v Abú Dhabí.
debata

Elitní jazdci, svetoznáme okruhy a atmosféra kráľovnej motoršportu s podobnými pravidlami a formátom. GP3 je od svojho vzniku v roku 2010 sprievodným podujatím kolotoča F1. Za tento krátky čas sa do najvyššej kategórie dostali mená ako Valtteri Bottas, Daniil Kvjat či Carlos Sainz.

Dvadsaťdvaročný Gonda má podobne šancu zaujať predstaviteľov stajní. "Už sa neviem dočkať chvíle, keď si sadnem do skvelého nového monopostu. Som motivovaný ukázať seba i našich sponzorov a partnerov na víkendoch F1 v čo najlepšom svetle,“ uviedol šťastný banskobystrický rodák pred včerajším odletom na predsezónne testovanie do Valencie.

Najúspešnejší slovenský formulový pretekár si sadne do monopostu Dallara GP3/16 so šesťvalcovým motorom (objem 3,4 l, výkon 400 koní), ktorý si v sezóne 2016 odkrúti svoju premiéru. Dodávateľom pneumatík je rovnako ako v F1 značka Pirelli.

Richard Gonda počas testov v juniorskom tíme F1... Foto: Sebastiaan Rozendaal
Richard Gonda Richard Gonda počas testov v juniorskom tíme F1 Lotus vo Formule Renault 3.5 .

Gonda bude reprezentovať úspešný švajčiarsky tím Jenzer Motorsport. „Sme veľmi radi, že môžeme privítať v tíme Richarda. Je to ďalší kvalitný pretekár s bohatými skúsenosťami. Tešíme sa novú a zaujímavú sezónu s Akashom Nandym, Oscarom Tunjom a Richardom Gondom,“ uviedol pre oficiálnu stránku seriálu šéf tímu Andreas Jenzer.

Na minuloročnom podujatí World Series by Reanult patril Gonda medzi najrýchlejších jazdcov. V prototype RS01 skončil na celkovom druhom mieste. Koncom októbra si počas testov v Jereze sadol do „otvoreného“ kokpitu Formule Renault 3.5. Vydarený ročník ukončil pred zimnou prestávkou.

Pred víkendom vyvrcholenia F1 sa mu naskytla možnosť testovať monopost série GP2 v Abú Zabí. "Po namáhavej zimnej fyzickej príprave som maximálne pripravený,“ tvrdí odhodlane európsky šampión F3 Open Cup z roku 2013 pred najväčšou výzvou vo svojej doterajšej kariére.

Kalendár sezóny GP3

  • 13. – 15. máj Španielsko (Catalunya)
  • 1. – 3. júl Rakúsko (Red Bull Ring)
  • 8. – 10. júl V. Británia (Silverstone)
  • 22. – 24. júl Maďarsko (Hungaroring)
  • 29. – 31. júl Nemecko (Hockenheim)
  • 26. – 28. august Belgicko (Spa-Francorchamps)
  • 2. – 4. september Taliansko (Monza)
  • 30. september – 2. október Malajzia (Sepang)
  • 25. – 27. november Abú Zabí (Yas Marina)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #F1 #Richard Gonda #Richard Gonda o F1 #GP3