Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý Fernández v Bostone preskákal Hanjua, Japonec sa poklonil

Španielsky reprezentant Javier Fernández v piatok v americkom Bostone obhájil titul majstra sveta v krasokorčuľovaní. Z očakávaného súboja s Japoncom Juzurom Hanjuom vyšiel Fernández nečakane suverénne. Vďaka najlepšiemu voľnému programu v kariére sa štvornásobný majster Európy dostal až na nové osobné maximum 314,93 bodu.

02.04.2016 11:09
Javier Fernádez, Juzuru Hanju, Ťin Po-jang Foto: ,
Majster sveta Javier Fernández (v strede), strieborný medailista Juzuru Hanju (vľavo) a bronzový Ťin Po-jang.
debata

Zároveň to je druhý najlepšie bodovaný výkon histórie a tretí so súčtom vyšším ako 300 bodov, odkedy krasokorčuľovanie prešlo na nový systém ohodnocovania pretekárov. Absolútnym svetovým rekordom zatiaľ zostáva počin Hanjua z decembrovej Barcelony 330,43. „Občas je to tak, že sme dostatočne silní bez ohľadu na to, čo sa stalo predtým. Presne to sa mi dnes prihodilo. Bola to jazda môjho života,“ povedal Fernández pre AP. Olympijský víťaz zo Soči Hanju krátko kontroval: „Som smutný zo seba, ale šťastný z Javiera.“

Hanju mal po krátkom programe pred Fernándezom viac ako 12-bodový náskok, ale vo voľnej jazde nezvládol dva z troch štvoritých skokov. Pri prvom salchowovi s hrabol po ľade rukou a pri druhom dokonca spadol. Zato Fernández podporovaný hlasom legendárneho Franka Sinatru predviedol divácky príťažlivú a skokansky vyváženú jazdu s troma bezchybne zvládnutými „štvorákmi“ v poradí tulup, salchow a ešte raz salchow. Nechybil ani v trojitých skokoch vrátane dvoch parádne zatočených axlov, kombináciách skokov či očarujúcich krokových pasážach a dotiahnutých piruetách.

Výsledkom jeho galapredstavenia bol nielen potlesk v stoji zaplnenej TD Garden, ale aj hlboká poklona do kamier od Hanjua, ktorý svoju jazdu absolvoval pred Španielom. Napokon s ním v súčte prehral o takmer 20 bodov. Je zaujímavé, že elitného Japonca aj famózneho Španiela vedie v Toronte ten istý tréner, bývalý skvelý kanadský krasokorčuliar Brian Orser.

Čoskoro 25-ročný Fernández (nar. 15. 4. 1991) už štyri roky píše históriu svetového krasokorčuľovania. Počas nich získal štyri tituly majstra Európy a dve svetové prvenstvá.

Bronzovú medailu v Bostone získal iba 18-ročný Číňan Ťin Po-jang, ktorý svojimi precíznymi skokmi rovnako nadchol bostonských divákov. Po krátkom programe bronzový Kanaďan Patrick Chan svoje voľné vystúpenie nezvládol podľa predstáv a skončil až na 5. mieste. Chan je trojnásobný majster sveta (2011 – 2013), ale po vlaňajšej kompletne vynechanej sezóne sa teraz ešte nedostal do „medailovej“ formy. Slovensko nemalo zastúpenie v súťaži mužov.

Výsledky – MS v krasokorčuľovaní – Boston (USA) – piatok:
Muži (krátky program + voľná jazda): 1. Javier Fernández (Šp.) 314,93 bodu – osobný rekord, 2. Juzuru Hanju (Jap.) 295,17 bodu, 3. Ťin Po-jang (Čína) 270,99, 4. Michail Koľada (Rus.) 267,97, 5. Patrick Chan (Kan.) 266,75, 6. Adam Rippon (USA) 264,44, 7. Šoma Uno (Jap.) 264,25, 8. Max Aaron (USA) 254,14.

debata chyba
Viac na túto tému: #Javier Fernández #Juzuru Hanju #MS 2016 v krasokorčuľovaní