Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi naďalej mimo IAAF, definitíva o ich účasti v Riu padne v máji

Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) nepovažuje doterajšie výsledky zo strany Všeruskej federácie ľahkej atletiky (VFLA) v súvislosti s reformami tamojšieho antidopingového programu za dostatočné a momentálne nevidí priestor na opätovné prijatie jej športovcov do medzinárodných súťaží.

11.03.2016 17:48
Rusko, doping Foto:
Ilustračné foto
debata (80)

V piatok po skončení dvojdňového zasadnutia Rady IAAF o tom informoval prezident IAAF Sebastian Coe s dôvetkom, že „členstvo Ruska v štruktúrach IAAF by v tejto fáze nemalo byť obnovené“. Coe dodal, že na svojom ďalšom zasadnutí v máji prijme Rada definitívne rozhodnutie, ktoré napovie, či sa ruskí atléti budú môcť zúčastniť na augustových olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro.

IAAF sa podľa Coa intenzívne zaoberá aj reáliami v Etiópii, Maroku, Keni, Bielorusku a na Ukrajine, všetkých päť menovaných krajín musí zlepšiť svoje antidopingové programy.

Rusko trápi v poslednom období obrovská vlna odhalení dopingových prehreškov a škandálov s testovaním športovcov. WADA už v novembri 2015 odporučila IAAF, aby na podujatiach pod svojou hlavičkou neumožnila štart ruským atlétom nevynímajúc OH 2016 v Riu.

IAAF medzičasom pozastavila členstvo vo svojich štruktúrach pre Všeruskú federáciu ľahkej atletiky (VFLA) a ruskí športovci tak nemôžu štartovať na medzinárodných atletických podujatiach. Ruský olympijský výbor v súvislosti s nepríjemnou situáciou vytvoril komisiu, ktorej úlohou je spolupráca s WADA a IAAF na tom, aby aktivity VFLA boli opäť v súlade s celosvetovým antidopingovým kódexom aj pravidlami IAAF.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016