Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čierny panter, či zranený veterán? Kto bude kráľom Ameriky?

Bežné udalosti stratia svoj význam, tie dôležité zasa presunú na neskôr. Udeľovanie Oscarov, ba možno ani prezidentské voľby na konci roka sa nestretnú s takým záujmom.

06.02.2016 12:32
Cam Newton Foto: ,
Nahrávač Caroliny Panthers Cam Newton.
debata (1)

Krajina, ktorej výkladná skriňa športových úspechov nemá vo svete páru, na chvíľu stíchne. Hrá sa Super Bowl. Päťdesiate finále v americkom futbale.

Skúsenosť proti mladíckej dravosti, železná obrana proti šikovnému útoku. Dva najlepšie tímy po základnej časti NFL, Denver Broncos a Carolina Panthers, zvedú súboj o americkú nesmrteľnosť. Pardon, jeden z hráčov si ju vybojoval už skôr. Peyton Manning, najlepší nahrávač všetkých čias, môže dať svojmu veľkému športovému dobrodružstvu zlatú bodku. Denver sa bude spoliehať práve na tohto 39-ročného veterána. A jeho ubolenú ruku, nad ktorou už mnohí zlomili palicu. Okrem toho, že je po niekoľkonásobnej operácii krku, má nedoliečené rameno a chabý cit v končekoch prstov.

Naopak, Carolina má na kráľovskej pozícii stále mladíka. O trinásť rokov a 48 dní mladšieho Cama Newtona. A keďže ku každému finále patrí aj veľký príbeh, jednu z kapitol napísal aj nahrávač Panthers. Nahnevala ho kritika jeho bujarých osláv po nejednom vydarenom pase. „Som afroamerický quarterback, čo môže desiť veľa ľudí, pretože nevideli nikoho, s kým by ma mohli porovnávať.“

A škandál je na svete – štát, ktorého prvý muž má tiež tmavú pleť, rieši pár dní pred finále otázku rasizmu. Ozývajú sa aktivisti za ľudské práva i bývalí hráči – černosi, ktorí uspeli na pozícii údajne historicky patriacej bielym. „Rešpektujem ho za to, že sa nebál odpovedať,“ ocenil slová, ktoré vyvolali poplach, Stephen Curry, momentálne najlepší basketbalista NBA.

Ak Carolina uspeje, stane sa Newton iba tretím nahrávačom tmavej pleti, ktorý dovedie svoj tím k víťazstvu. Jeho silné slová však organizátorom finále na pohode nepridávajú a v tichosti dúfajú, že téma rasizmu vyšumí ešte pred úvodným výkopom.

Výhodu domáceho tímu budú mať hráči Denveru. Avšak iba v tom, že si mohli vybrať farbu dresu. A prekvapili, rozhodli sa pre bielu. V tej totiž nastupujú iba v zápasoch na súperovej pôde. Zdá sa však, že pozorne načúvali reči čísel. Tá totiž hovorí, že Broncos vo svojich štyroch finálových účastiach v oranžovom drese vždy prehrali. Žeby to bola iba náhoda? Možno. Ale posledných desať z jedenástich víťazov Super Bowlu hralo tiež v bielom.

Americký futbal je fenomén. A ekonomický stimul. Zápas v kalifornskej Santa Clare bude pri televíznych obrazovkách sledovať 189 miliónov Američanov. Jeden divák údajne na tento účel minie viac ako 82 dolárov. Na grile skončí 1,3 miliardy kuracích krídel, dole hrdlom stečú milióny hektolitrov piva.

Na štadión sa však dostane iba zlomok záujemcov. Kapacita jedného z najmodernejších športových stánkov v USA je 75-tisíc, cena priemernej vstupenky na zápas, ktorý sa začne krátko po polnoci z nedele na pondelok, sa pohybovala na úrovni 4957 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Super Bowl #Peyton Manning #Cam Newton