Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najlepšie miesto na svete, znelo v Banskej Bystrici

Nechýbalo nič. Prekvapujúci moment, výborné výškarske výkony, dva slovenské osobné rekordy, profesionálna organizácia a to všetko pred kulisou, ktorú Banskobystrickej latke závidia viaceré atletické mítingy po celom svete.

05.02.2016 19:22
Gianmarco Tamberi Foto: ,
Víťaz celkového poradia Talian Gianmarco Tamberi (v popredí) po vyhlásení výsledkov 22. ročníka halového výškarského mítingu Banskobystrická latka 2016.
debata

Ešte pred začiatkom 22. ročníka museli organizátori vyriešiť absenciu zranenej Chorvátky Blanky Vlašičovej. Priviedli líderku tohtoročných svetových tabuliek Airiné Palšytéovú. No tá sa ani len nepriblížila k svojmu tohtoročnému maximu z Cottbusu (197 cm) a v hale na Štiavničkách prekonala iba 180 cm. Pre ňu táto výška bola sklamaním, pre Slovenku Tatianu Dunajskú znamenala osobný rekord.

„Je to skvelé, som veľmi šťastná. Snažila som sa nevnímať, že je proti mne latka vo výške 180 cm. Teším sa, že som to skočila a ešte po takom dlhom čase,“ uviedla Dunajská, ktorá spolu s Palšytéovou obsadila delené 9. miesto.

Ženské preteky však však mali prekvapujúcu, no zaslúženú víťazku. Nigérijčanka Doreen Amatová opravovala iba raz na 188 centimetroch. Dvadsaťsedemročná pretekárka výkonom 193 cm dvakrát zlepšila osobný aj národný rekord. Navyše, trikrát sa pokúšala o svetový výkon roka a zároveň nové africké maximum – 198 cm. Aj napriek neúspešným trom pokusom zožala obrovský aplauz do posledného miesta zaplnenej haly.

„Neprišla som sem zvíťaziť. Chcela som len skočiť vysoko a vyšlo to. Atmosféra v Bystrici bola výborná. Ďakujem, som veľmi šťastná,“ neskrývala radosť krátko po odovzdaní cien.

Muži a ich výkony ešte o čosi prevýšili svoje sympatické kolegyne. Až šesť z nich totiž prekonalo 230 centimetrov, vrátane Slováka Matúša Bubeníka. „S výkonom som spokojný, 230 cm je super na začiatok sezóny. Cítil som veľkú podporu od divákov, mám to v sezóne solídne naštartované. Keď chytím dobré preteky a trochu sa upokojím, môže padnúť aj limit na halové majstrovstvá sveta,“ zaželal si 25-ročný skokan, ktorý si zlepšil osobný rekord a obsadil solídne 5. miesto.

Na najlepšiu štvorku však nestačil. Brit Robbie Grabarz, Bahamčan Donald Thomas a Taliani Marco Fassinotti a Gianmarco Tamberi sa prehupli ponad 233 cm a pokorili tak limit na halové majstrovstvá sveta v americkom Portlande. Ich výkony a entuziazmus priviedli banskobystrické publikum do vytrženia. To si pozrelo rýdzo talianske finále s úspešnejším koncom pre mladšieho Tamberiho.

"Moja prvá súťaž v sezóne a hneď takýto skok! Musím byť spokojný. Očakával som dobrý výkon, ale nie až taký skvelý. A diváci? Aplaudovali nám v stoji, toto je najlepšie miesto na svete pre skok do výšky,“ nešetril superlatívmi 23-ročný skokan, ktorý spolu s krajanom Fassinottim výkonom 235 centimetrov utvorili nový taliansky rekord.

"Banskobystrická latka potvrdila, že patrí medzi najlepšie špecializované mítingy na svete. Ponúkla skvelé divadlo a do budúcnosti môžeme hľadieť so vztýčenou hlavou. Už vlani urobili výsledky výškarov z tohto mítingu extratriedu. My organizátori teraz máme náročnú úlohu – udržať túto extratriedu aj do ďalších rokov,“ vyhlásil predseda organizačného výboru Alfons Juck.

Pretekári, tréneri, odborníci aj diváci dúfajú, že tento prísľub splnia. Veď Banskobystrická latka už neraz ukázala, že aj v slovenských podmienkach je možné vytvoriť podujatie svetovej triedy.

Štiavničky som si zamilovala. Rada sa vrátim

Celý večer mala úsmev na tvári. Patrila k miláčikom publika na Štiavničkách, ktoré ju dohnalo k osobnému halovému rekordu. Švédska skokanka do výšky Sofie Skoogová (25), druhá v súťaži žien, si nevedela 22. ročník Banskobystrickej latky vynachváliť. Trénuje ju jeden z najslávnejších výškarov 21. storočia Stefan Holm.

Ako ste sa cítili v Banskej Bystrici?
Bola tu úžasná atmosféra. Diváci ocenili každú snahu, bavili sa a dodávali nám všetkým energiu. Veľmi sa mi tu páčilo.

Takže keď vás tréner Holm prehováral na tento míting, neklamal…
To veru nie, práve naopak, vystihol to úplne presne. (smiech)

Podali ste veľmi dobrý výkon. Ako sa vám súťažilo?
Okrem skvelej kulisy, ktorá núti človeka, aby vydal zo seba maximum, je tu aj kvalitný tvrdý povrch, čo mi vyhovuje.

Skokanka do výšky Sofie Skoog zo Švédska sa... Foto: SITA, Jakub Julény
Sofie Skoog Skokanka do výšky Sofie Skoog zo Švédska sa umiestnila na 2. mieste.

S akými cieľmi ste na Banskobystrickú latku pricestovali?
Minulú sobotu som skočila 190 centimetrov a chcela som niečo podobné zopakovať aj tu.

Takže ste spokojná?
Určite, vylepšila som predchádzajúci výkon ešte o centimeter a mám nový osobný rekord v hale (úsmev).

Aké máte ďalšie plány v tejto sezóne?
Mám naplánovaných niekoľko podujatí. Najbližšie budem súťažiť v nedeľu v českom Třinci.

Je olympijský rok. Aké dlhodobé ciele ste si stanovili?
Najskôr sa chcem kvalifikovať na júlový európsky šampionát do Amsterdamu a predviesť tam dobrý výkon. Prirodzene, rada by som si vybojovala miestenku na olympijské hry do Ria.

Vaším trénerom je legendárny švédsky výškar Stefan Holm. Ako sa začala vaša spolupráca?
Zavolala som mu a on súhlasil.

Čo to pre vás znamenalo?
To si neviete predstaviť. Bola som veľmi šťastná. Je to skvelý tréner.

V čom sú jeho najväčšie trénerské kvality?
Vie toho strašne veľa, má obrovské skúsenosti. Stále sa môžem na neho spoľahnúť a dávať mu moje nekonečné otázky (smiech).

Aký je človek?
Rovnako skvelý ako tréner. Pomáha mi hlavne v tom, že som pri ňom dokonale uvoľnená a môžem sa sústrediť len na môj výkon. Stále svojim zverencom verí a ku každému z nás pristupuje individuálne, čím z nás chce dostať maximum.

Prídete aj o rok?
Ak to bude možné, veľmi rada prídem. Zamilovala som si to tu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrická latka 2016