Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Miláčik publika sa vrátil na Štiavničky. Ako legenda a tréner

Je späť. Po ôsmich rokoch znovu navštívil jeho obľúbené halové podujatie. Už nie však ako pretekár, ktorý zo štyroch pokusov každý raz vyhral a skočil vždy minimálne 234 centimetrov, ale ako žijúca legenda skoku do výšky.

04.02.2016 20:34
Stefan Holm Foto: ,
Stefan Holm v Banskej Bystrici.
debata

A nielen to. Zlatý medailista z olympijských hier v Aténach 2004 Stefan Holm je členom Medzinárodného olympijského výboru, trénerom jednej z pretekárok Banskobystrickej latky 2016 Sofie Skoogovej aj amatérskym futbalistom.

"Áno, hrávam asi najnižšiu futbalovú ligu vo Švédsku. Prešiel som už všetkými postmi – okrem brankára. Najviac mi to sedí na krídle alebo na hrote útoku. Ešte stále dokážem rýchlo utekať. V poslednom čase veľmi netrénujem, a tak momentálne najviac času trávim na lavičke,” vtipkoval na včerajšej tlačovej besede 39-ročný Švéd.

Jedného z najlepších skokanov do výšky si Štiavničky zamilovali. Nielen pre jeho vydarené výkony, profesionalitu a srdce, ktoré do každého skoku dával. Najmä kvôli jeho priateľskému vystupovaniu, charizme a humoru. Hviezdne maniere by ste u neho hľadali márne. Zaujímavosťou je, že po každom jeho víťazstve v Banskej Bystrici dosiahol na atletický vrchol. V rokoch 2003, 2004 a 2008 získal na halových majstrovstvách sveta zlaté medaily, v roku 2007 zasa ovládol európsky šampionát v anglickom Birminghame.

"Do Banskej Bystrice som sa tešil. Je tu síce malá hala, v ktorej však vedia fanúšikovia narobiť poriadny hluk. Pretekári sa tu cítia príjemne, pretože dobrá atmosféra a kvalitný povrch im pomáhajú v zlepšovaní svojich osobných rekordov. Je milé, že sa teraz po ukončení aktívnej kariéry vraciam späť ako hosť a tréner. Verím, že moji mladší nasledovníci nám pripravia skvelé výškarské podujatie, okorenené kvalitnými skokmi,” povedal sympatický športovec, ktorý ukončil aktívnu kariéru v septembri 2009.

Holm pochválil organizátorov za okamžitú reakciu na odhlásenie Blanky Vlašičovej, ktorú nahradila líderka tohtoročných tabuliek Airiné Palšytéová aj za kvalitné obsadenie oboch kategórií. "Palšytéová má výbornú formu. Očakávam, že u žien padne magická dvojmetrová hranica. Muži zasa môžu predviesť svetový výkon roka. Sú tu skvelí pretekári na čele s Marcom Fassinottim, Robbiem Grabarzom či Donaldom Thomasom. Myslím si, že obe kategórie budú veľmi vyrovnané,” zatipoval si ešte pred začiatkom súťaží.

Bývalý švédsky atlét s povzdychom priznáva, že trénovanie je o čosi náročnejšie ako samotné súťaženie. "Tréner pozná svojho zverenca a vie, čo je v ňom. Má nejakú predstavu o výkone, ktorý by mal podať, no realizovať ho musí len a len pretekár. No sme jeden tím a delíme sa o stres spoločne.”

A kedy si naposledy zaskákal? "Oficiálne na švédskych veteránskych majstrovstvách v roku 2012. Neoficiálne pred dvoma dňami. Trénujem totiž viacero chlapcov, a tak si občas zatrénujem aj ja. No nemusíte sa báť, už to nie je 240 centimetrov, ale len dva metre,” dodal s úsmevom člen Medzinárodného olympijského výboru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Stefan Holm