Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kajakár roka Tarr: O hokeji môžem hovoriť len potichu

O 3 body zdolal svojho dlhoročného parťáka z lode Erika Vlčeka a po prvý raz sa stal najlepším kajakárom roka v tradičnej ankete Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky.

23.01.2016 10:00
Juraj Tarr Foto: ,
Kanoista Juraj Tarr.
debata

„Nečakal som to. Skôr som rátal s druhým alebo tretím miestom. Vyšlo to na staré kolená, ale o to väčšiu radosť mám. Azda bude aj aktuálny olympijský rok rovnako dobrý, ako predošlý,“ tvrdí s úsmevom Juraj Tarr (36).

Prečo toľká skromnosť? Veď aj Erik Vlček pred šampionátom v Miláne vravel, že je najslabším členom neskôr zlatého štvorkajaka.
To isté mi hovorila aj Nina (Martina Kohlová), vraj v ankete vyhrám. No s Erikom to nebolo úplne tak. Skôr bol asi len psychicky príliš unavený. Ani tréningové jazdy v singloch nič zlé nenasvedčovali, len v kádvojke nám to akosi neklapalo. Ani dodatočne sme nevedeli prísť na to, kde bol hlavný problém. V Miláne už Erik išiel tak, ako vždy. Inak by sme nezískali zlato v káštvorke a nevybojovali štvrté miesto v kádvojke.

Verili ste, že sa raz dočkáte triumfu v ankete?
Skôr nie. Rovnako som nečakal ani to, že ešte raz vyhrám titul majstra sveta v K2 a pred dvoma rokmi v Moskve sa nám to s Erikom podarilo. Keď už s niečím nepočítate, o to príjemnejšie to prekvapí.

Ako hodnotíte predchádzajúci rok?
Vstup do sezóny nebol ideálny, nedarilo sa nám a trápilo nás to. Pravdepodobne sa pod naše výsledky podpísala únava z jarnej prípravy. Najmä na majstrovstvách Európy. Prebrali sme sa na Európskych hrách v Baku a odvtedy sme šli správnou cestou. Na majstrovstvách sveta sme najprv získali dve miesta do Ria v K2. Zároveň sme vedeli, že ak neurobíme chybu, tak v káštvorke máme na výborný výsledok. Vyhrali sme, možno aj trochu nečakane. Zaskočili sme Maďarov, s ktorými sa teraz stále doberáme (smiech).

Boli ste na sústredení v Ramsau. Mali ste dobré podmienky na bežky?
Prvé štyri dni bolo menej snehu, ale pomedzi trávnaté ostrovčeky to nejako šlo. No po dlhých rokoch čakania sa nám podarilo bežkovať hore na Dachsteine. To bolo skvelé, hoci sme museli zvoliť nižšiu intenzitu. Predsa len je to takmer tritisíc metrov nad morom. Rýchlejšie sa tam zadýchate. Potom začalo snežiť a odmienky na bežky boli parádne.

Kedy sa chystáte na tradičné sústredenie do Kalifornie?
Odchádzame 25. februára a vrátime sa 6. apríla. Návrat sa nám posunul o tri dni dopredu pre preplnené lety. I tak to bude náročných šesť týždňov. Bude dôležité sa tam správne rozbehnúť, aby sme boli na olympiáde v ideálnej forme.

Myslíte na to, že do olympiády už zostáva len čosi viac ako polroka?
Nie že polroka, ona už je za dverami (smiech). Ešte mesiac budeme doma, potom ideme do Ameriky a keď sa vrátime, začne sa sezóna s pretekmi. Kým sa nazdáme, tak sme v Riu.

Budete sa v príprave viac zameriavať na štvorkajak?
Na obe disciplíny sa sústredíme rovnako. Káštvorku už máme istú, v K2 si musíme počkať na dokvalifikáciu na majstrovstvách Európy. Ak niektorá dvojica vyjazdí ďalšie dve miesta, budeme si s ňou musieť zmerať sily. Tréningy budú rovnaké ako vlani. Keď pôjdeme do kádvojky, tak v nej pôjdu aj Denis Myšák s Tiborom Linkom, je to vhodný tréning aj pre K4. Navzájom sa to neprieči.

Vyhovovalo by vám ísť v Riu obe disciplíny?
Áno. Zvýšia sa naše šance na medailu a zároveň nám viac pasuje, keď máme každý deň nejaký ostrý štart. Aby sa napríklad nestalo, že v pondelok vyhráme rozjazdu K4 a do piatkového finále budeme mať tri voľné dni. Človeka to ubíja, keď nie je v súťažnom napätí.

Máte aj v tejto zime povolený hokej?
Nemám ho povolený, takže len potichu hovorím, že chodím hrávať (smiech). Tréner Peťo Likér by ma asi zastrelil. No nechodím tak často ako v minulosti. Len v stredy na mestskú ligu v Komárne, inak nie.

Vlček: Ďuro si to veľmi zaslúži

Z úspešnej dvojice Vlček, Tarr bol v minulosti vždy v popredí skôr mladší Vlček. Teraz však priznáva, že hlasujúci v ankete rozhodli správne. „Ak by som vyhral, asi by som sa cítil aj trochu nepríjemne. Ďuro si viac rokov drží vysokú úroveň, dokonca sa ešte zlepšuje. Už dlhší čas je najlepší z nás. Zaslúži si to. Kvalifikačné preteky sú jediná možnosť, kde súťažíme proti sebe na verejnosti, a tentoraz v nich bol Ďuro lepší. Pred rokom to bolo trochu iné, vtedy sme v kádvojke vyhrali dve zlaté na MS a háčik má vždy trošku väčšiu zodpovednosť,“ prezradil Erik Vlček.

debata chyba
Viac na túto tému: #Erik Vlček #Juraj Tarr