Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svitko po 2. mieste: Namiesto osláv sme šli unavení spať

Radosť zo životného úspechu mu pokazili organizátori. Pri oslave druhého miesta na Dakare totiž ostal Štefan Svitko (33) na pódiu bez svojich tímových kolegov. "Chceli sme sa tam všetci spoločne postaviť a porobiť si fotky - pamiatku na celý život. Takto som si to nevychutnal. Popri tímoch Tobyho Pricea a Pabla Quintanillu som sa cítil ako piate kolo u voza. Chýbali mi tam," posťažoval sa úspešný slovenský motocyklista.

18.01.2016 09:00
Štefan Svitko Foto: ,
Štefan Svitko.
debata

Čo pre vás znamená druhá priečka na Dakare?
Nielen pre mňa, ale pre celý môj tím je to úžasný výsledok. Spolu so Zlatkom Novosadom, Martinom Kubačkom, Mariánom Jacinom a Viliamom Tóthom sme to robili zo srdca. Ďakujem im, rodine, aj všetkým fanúšikom a podporovateľom, vďaka ktorým môžem snívať svoj sen. Len ma mrzí, že so mnou chalani nemohli byť na pódiu, aby sme si spoločne vychutnali celoročnú drinu. Ak by tak bolo, boli by sme momentálne najšťastnejší ľudia na svete.

Prvú polovicu pretekov ste si pochvaľovali. Všetko šlo podľa vašich predstáv. Aká bola druhá polovica?
Stresujúca. Mali sme pred sebou vidinu dobrého výsledku a všetci sme sa obávali, aby sa niečo nestalo. Aby som nespadol. Nikto z nás poriadne nespal. Stále sme sa budili a premýšľali, čo nás čaká na trati a čo musíme urobiť, aby som si udržal druhú pozíciu.

Aspoň na motorke ste sa cítili lepšie?
Aj na trati to bolo psychicky nesmierne náročné. Úplne iné, než v úvodných etapách. Viacerí jazdci vypadli a ja som bol často myšlienkami inde. Bolo náročné plne sa koncentrovať.

Čo ste prežívali v stredu po výhre v desiatej etape?
Nebolo to pre mňa až také dôležité. Myslel som najmä na celkový výsledok a umiestnenie do tretieho miesta. Samozrejme, aj etapové víťazstvo poteší. Je to jedinečný zážitok.

Na druhý deň ste odštartovali prvý, čo sa vám nikdy predtým nestalo. Aké náročné to bolo?
Aby som sa nestratil, musel som navigovať so stopercentou úspešnosťou. Celkom mi to šlo, ale Price s Benavidesom ma rýchlo dobehli. Zaradil som sa za nich a dvakrát sme sa stratili. Pritom kým som šiel sám, tak to bolo v pohode, len pomalšie.

Kedy ste prežívali najťažšie okamihy?
V predposlednej etape. Bola veľmi dlhá, meraný úsek trval šesť hodín. Pršalo, boli náročné podmienky. Mal som desaťminútový náskok na tretieho a potreboval som si ho udržať. Cítil som tlak z blížiaceho sa cieľa.

V záverečnej sobotňajšej etape to už bolo jednoduchšie?
Tlak bol stále, lebo už sa stalo aj to, že jazdci vypadli v poslednej etape, ale bol som pokojnejší. Vedel som, že mi stačí ísť na 70 či 80 % a aj tak by som si mal svoju pozíciu udržať.

Hnevalo vás, že ste si neužili pódium s tímom. Vynahradili ste si to potom pri večerných oslavách?
Ani nie. Boli sme strašne unavení a o deviatej večer sme šli spať. Pobalili sme si veci a ľahli si, hoci sa nám veľmi nedarilo zaspať pre množstvo otravných komárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Svitko #Rely Dakar 2016