Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rok 2015: Pekinské zlato pre chodca Tótha

Očarí skromnosťou, intelektom a úprimným pohľadom. V detstve hrával futbal, neskôr sníval o poste hokejového brankára. Keďže išlo o príliš nákladný šport, vybral si atletiku. A neľutuje. Chodec Matej Tóth svojimi výsledkami a vrúcnosťou uchvátil slovenskú športovú verejnosť.

30.12.2015 16:00
MS v atletike, Peking, Matej Tóth Foto: ,
Majster sveta v chôdzi na 50 km, Slovák Matej Tóth.
debata

Po vlaňajšom zisku striebornej medaily na majstrovstvách Európy v Zürichu sa jeho hviezdny esprit naplno rozžiaril v aktuálnom ročníku. Najskôr na svojej obľúbenej trati v Dudinciach dosiahol na 50 km tretí najlepší výkon histórie (3:34:38 h). Onedlho na Európskom pohári v španielskej Murcii v pretekoch na 20 km skončil druhý a životný výsledok dosiahol na svetovom šampionáte v Pekingu.

Od začiatku pretekov ostal na čele osamotený, miestami si dovolil zvoľniť tempo a dokonca aj odskočiť na toaletu. „Keď som videl, že konkurencia sa na moje tempo nechytá, vedel som, že toto bude môj deň a všetko vyjde podľa plánov. Priznám sa, že išlo asi o moju najľahšiu päťdesiatku v kariére,“ uviedol 32-ročný rodák z Nitry.

Jubilejnú desiatu chodeckú päťdesiatku zvládol v čase 3:40:32 a suverénnym spôsobom získal zlatú medailu. Bol to premiérový najcennejší kov pre slovenskú atletiku na majstrovstvách sveta. „Osud mi doprial niekoľko úspechov, tento však stojí nad všetkými. Urobil som ďalší veľký krok v kariére,“ dodala chodecká svetová jednotka.

Matej Tóth si vychutnáva triumf v chôdzi na 50... Foto: Reuters, PHIL NOBLE
MS v atletike, Peking, Matej Tóth Matej Tóth si vychutnáva triumf v chôdzi na 50 km - v Pekingu sa stal majstrom sveta!

Po veľkom víťazstve bol svetový šampión na roztrhanie. Verí, že postupne táto bublina spľasne a vráti sa do bežných koľají. Jeho vízie smerujú na olympiádu v Riu, kde bude patriť k horúcim ašpirantom na zlato. „Ak sa dobre pripravím, odtrénujem to, čo mám, a budem zdravý, nebudem pod tlakom. Teraz som na vrchole síl, a tak by som to mal využiť,“ vraví absolvent žurnalistiky.

Spolu s manželkou Lenkou majú dve dcéry – Emku a Ninku. „Keby nebolo chôdze, nestretol by som manželku a nemali by sme spolu dve krásne deti. Zoznámili sme sa totiž cez Petra Korčoka, bývalého chodeckého kolegu, ktorý je teraz mojím švagrom,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #atletika #Matej Tóth #chôdza #Ročenka 2015