Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kapitánka: Boli sme ako v skautskom tábore. Ak sa to nezmení, končím

Patrila k najlepším hráčkam Slovenska na desiatych majstrovstvách sveta vo florbale. Kapitánka a najproduktívnejšia hráčka českej extraligy Lucia Košturiaková (25) si po ôsmom mieste nebrala servítku pred ústa a porozprávala, v akých ťažkých podmienkach sa nachádza slovenský florbal.

14.12.2015 08:00
Lucia Košturiaková Foto: ,
Kapitánka slovenskej reprezentácie Lucia Košturiaková.
debata (22)

Za deväť dní ste odohrali sedem zápasov. Cítite únavu?
Áno, strašnú. Nielen fyzickú, ale aj psychickú. O to viac nás bolí celkový výsledok.

Ste najproduktívnejšou hráčkou českej extraligy, čo ste potvrdili desiatimi bodmi (8+2) v Tampere. Ste so svojimi výkonmi spokojná?
Určite nie. Myslím, že som v kľúčových chvíľach tím nepodržala. Vyložené šance proti Lotyškám a Poľkám ma budú ešte dlho budiť zo spánku…

V sobotu Slovenky podľahli Poľkám 0:2. Mali ste v hlavách ešte duel nešťastný piatkový s Lotyšskom?
To si nemyslím. Snažili sme sa nastúpiť s čistou hlavou – a to len pár hodín po onom emotívnom zápase. Bohužiaľ, opäť sme na ihrisku dominovali, ale vlastné chyby a nepremieňanie šancí nás pripravili o víťazstvo.

Práve v dôležitom zápase proti Lotyšsku slovenský tím v závere daroval súperovi vyrovnanie. Rozhodli chyby vzadu?
Chyby sa stávajú, aj keď tieto boli obzvlášť hlúpe. Mali sme hernú prevahu pretaviť v góly už oveľa skôr a nedať tak súperkám šancu na záverečný tlak.

Aká bola nálada v kabíne po prehre po nájazdoch?
Nálada bola veľmi zlá, vedeli sme, že sme sa pripravili o šancu nastúpiť na ďalšom svetvom šampionáte v elitných skupinách. Poplakali sme si hádam všetky, ale zároveň sme sa snažili hodiť neúspešný zápas za hlavu a pripraviť sa na Poľsko.

Tri prehry v sérii znamenali konečné 8. miesto. Ako ho hodnotíte?
Turnaj nemôžeme hodnotiť ako úspešný, aj keď pár pozitív by sme našli. Najviac, prirodzene, mrzí prehra s Lotyšskom. Výkon na ihrisku všetci videli, šance sme zahadzovali trestuhodne.

Načrtli ste aj pozitíva. Ktoré?
Pre mňa je najväčším pozitívom predvedená hra. Herne na piate miesto jednoznačne máme, na ihrisku to zatiaľ nevieme potvrdiť. Oproti minulému šampionátu vidím herný posun, čo je prísľubom do budúcnosti.

Vekový priemer slovenského tímu bol okolo 20 rokov. Dá sa na tom stavať do budúcnosti?
Určite áno, väčšina z dievčat má najlepšie roky pred sebou. Verím, že ak tím zostane pokope, tak v budúcnosti dosiahne veľké veci.

V čom sa potrebuje zlepšiť?
Hra dozadu aj dopredu celkom fungovala. Chýbalo však premieňanie šancí. A tá naša presilovka? To už asi ani nemá cenu komentovať…

Je 8. miesto reálnym odrazom ženského florbalu na Slovensku?
Bohužiaľ, áno. Umiestnenie plne zodpovedá našim podmienkam. Pokiaľ budeme neustále na šampionáte a počas prípravy v podmienkach skautského tábora, tak asi nemôžeme chcieť viac.

Skautského tábora?
Nechcem, aby to vyznelo, že sme skupinka rozmaznaných slečien, tak to rozhodne nie je. Mrzí nás ale, že zväz prezentuje podmienky, ktoré pripravil, ako podobné, aké majú elitné tímy. Ak si elitné tímy v rámci Sweden Tour (augustová príprava pred MS vo Švédsku, pozn.) odšoférujú cestu na sever, spia na zemi v spacákoch, samé si varia a ešte pár hodín pred zápasom umývajú hrnce a smažia rezne, tak potom áno, pripravili. Nepotrebujeme sústredenie vo Švédsku, štvorhviezdičkové hotely a gurmánske špeciality. Chceme len podmienky, v akých sa môžeme sústrediť na vlastné výkony. Na to, že spíme na poschodových posteliach po štrnástich v izbe, sme si zvykli. Uvedomujeme si, že financie viac neumožňujú. Správna životospráva by ale mala byť pre športovca základ, najmä v priebehu takého fyzicky náročného turnaja, akým sú majstrovstvá sveta. Bohužiaľ, mám pocit, že niektoré dievčatá odohrali toto dôležité podujatie na instantných polievkach, lebo po pár dňoch už neboli schopné najlacnejší možný variant stravovania ani cítiť. Ďakujem prezieravosti, že som si priviezla vlastné výživové doplnky.

Jedným z problémov florbalu na Slovensku sú financie a sponzoring. Mohla by väčšia medializácia pomôcť, aby do florbalu pritieklo viac peňazí?
Ťažko povedať, bojím sa toho, že ide o jednorazový boom, ktorý prišiel rýchlo a rovnako rýchlo zhasne. Peniaze vo florbale chýbajú, ale nie je to len o nich. Kde je nadšenie a láska k športu, tam sa prostriedky a vhodné podmienky nájdu vždy. Potom ich treba smerovať tam, kde najviac chýbajú – a tu opäť narážame na ten istý problém. Medializácia môže florbalu pomôcť, ale myslím si, že priority zväzu by mali byť inde. Snáď aj vďaka tejto propagácii začne florbal hrať viac detí a celkovo sa úroveň na Slovensku posunie vpred.

Máte na mysli aj nejaké konkrétne kroky, ktoré by mohli zlú situáciu napraviť alebo aspoň zlepšiť?
Nad týmito krokmi nech sa zamyslia kompetentní, nech sami posúdia, či je slovenský florbal zrelý na medializáciu a či nie je namieste ísť po menších krokoch. Je pekné, že zápasy z MS boli v priamom prenose na RTVS. Všetky nás to veľmi teší. Na druhej strane je smutné, že detaily ako góly asistencie či priebeh zo semifinále či finále ženskej extraligy sa musí čitateľ dozvedieť zo sociálnych profilov priamych aktérov, pretože zväz nie je schopný ponúknuť tieto informácie. Toto sú maličkosti, ktoré nie sú o financiách. Nepriťahujú toľko médií a potenciálnych sponzorov, takže pre zväz nie sú prioritné.

O dva roky budú majstrovstvá sveta v Nitre. Uvidíme vás tam?
Ja by som veľmi rada naďalej reprezentovala a posúvala slovenský florbal vpred, ale takto už ďalej nejde. Pokiaľ bude všetko „fungovať“ ako dosiaľ, tak si už reprezentačný dres neoblečiem.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Košturiaková