Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prípravu strávila na vlnách. Sezónu začne v Kalifornii

Latku si nasadila vysoko. Slovenská akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková získala vo vlaňajšej sezóne bronz na majstrovstvách sveta v rakúskom Kreischbergu a striebro na Svetovej zimnej univerziáde v Granade. Oba úspechy dosiahla v disciplíne slopestyle.

07.12.2015 20:40
Zuzana Stromková Foto:
Zuzana Stromková.
debata

„Minuloročná sezóna sa bilancuje dobre. Som šťastná, že sa posúvam dopredu a učím sa nové triky. Už sa však sústreďujem na nový ročník. Odštartujem ho v januári na Svetovom pohári v Kalifornii,“ prezradila 25-ročná Liptáčka.

Prípravu na sezónu jej skomplikovalo zranenie kolena, kvôli ktorému podstúpila aj operáciu. „Stalo sa mi to v apríli na podujatí Nine Queens. Už by to malo byť v poriadku. Pri tréningu ešte pociťujem miernu bolesť, ale nebojím sa. V lete som mesiac strávila v telocvični s fyzioterapeutom, aby som kolenu znova začala veriť,“ dodala.

V rámci letnej prípravy bola v septembri surfovať v Centrálnej Amerike, neskôr sa potila v posilňovni a v súčasnosti už piaty týždeň zaberá na snehu. „V Centrálnej Amerike som bola prvýkrát a priniesla som si veľa zážitkov a skúseností. Surfovanie a akrobatické lyžovanie sú dva rozdielne športy, ale dopĺňajú sa rôznymi balančnými prvkami. Telo je pri surfovaní vystavené podobným vplyvom ako pri akrobatickom lyžovaní,“ tvrdí Stromková.

Od novej sezóny si talentovaná športovkyňa pridala k slopestylu aj novú disciplínu big air. „Triky v oboch disciplínach sú rovnaké. V big aire sa sústredíte len na jeden skok, v slopestyle je viacero prekážok. Teším sa na súťažný kolotoč, keďže v lete som nemohla trénovať a len z domova som sledovala, ako ostatní zaberajú na Novom Zélande,“ doplnila.

Do konca roka bude trénovať v rakúskych zimných strediskách a od polovice januára sa na dva mesiace presunie do zámoria. „V Kalifornii majú pri oceáne teplo, ale sú tam aj vysoké hory, kde je dostatok snehu. Odtiaľ cestujem do Bostonu a neskôr ma čaká súťaž v Kórei. Poslednou zastávkou bude podujatie vo Švajčiarsku,“ vra­ví.

V sezóne bez vrcholného podujatia typu olympijských hier či majstrovstiev sveta sa bude zameriavať viac na tréningy. „Kvalifikácia na olympiádu sa začína až o rok a práve nasledujúca sezóna bude dôležitejšia. Na ZOH v Pjongčangu 2018 by som sa chcela kvalifikovať v oboch disciplínach. Všetko závisí od formy a dosiahnutých výsledkov,“ uzavrela.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zuzana Stromková