Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminová a Martikán vyzývajú: Hýbme sa, žime zdravo

S blížiacim sa koncom roka je užitočné pripomínať si zdravý spôsob života - a nielen kvôli nadchádzajúcim sviatkom. Čím viac osvety, tým lepšie.

01.12.2015 17:00
anastasia kuzminová, michal martikán, Foto: ,
Dvojnásobná olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová a dvojnásobný olympijský víťaz vo vodnom slalome Michal Martikán.
debata

Variácií na tému pohyb je život odznelo na včera na pôde Národnej rady Slovenskej republiky bohato – z lekárskeho, športového i občianskeho pohľadu. Dialóg o zdravotnej prevencii, ktorý už štvrtý rok pripravuje výbor Národnej rady SR pre zdravotníctvo, prišli svojím príkladom podporiť i najjagavejšie slovenské športové hviezdy: dvojnásobná olympijská víťazka v biatlone Anastasia Kuzminová i dvojnásobný olympijský víťaz vo vodnom slalome Michal Martikán.

„Zákon o športe už máme, poďme sa hýbať. Je oveľa efektívnejšie dávať finančné prostriedky do športu a prevencie, než ich potom vo zvýšenej miere čerpať zo zdravotných poisťovní v súvislosti s rôznymi ochoreniami,“ konštatoval Peter Pellegrini, predseda Národnej rady SR.

Na Slovensku absolvuje preventívne prehliadky len každý štvrtý občan. Každé druhé úmrtie súvisí s chorobami srdca alebo ciev, vysokým krvným tlakom trpí každý štvrtý Slovák. Aj na tieto negatívne fakty upozornil Richard Raši, predseda výboru NR SR pre zdravotníctvo.

„Pamätajme na to, že jednoduchá prevencia a pohyb môžu zachrániť život nám i našim blízkym. Zmyslom nášho úsilia je, aby si čo najviac ľudí osvojilo zdravý životný štýl už od mladého veku. Snažíme sa dostať deti i ich rodičov na športoviská. Pritiahnuť na ne ich môžu aj známi športovci, prirodzené vzory pre mládež,“ podotkol. Aj preto Prevent dialog, ako sa nazýva projekt o zdravotnej prevencii, našiel priaznivú odozvu u spomenutých špičkových reprezentantov. Anastasia Kuzminová je členkou Golden teamu Slovakia. Jedným z jeho rozmerov je aj projekt Slovensko žije zdravo.

„Chceme ním rozhýbať deti i rodičov. Som dvojnásobnou mamičkou, z vlastnej skúsenosti viem, že pravidelná pohybová aktivita je veľmi dôležitá. Olympijským víťazom či majstrom sveta môžu byť naoazaj len najlepší, no chodiť pravidelne na prechádzky, púšťať si šarkana môže každý. Určite je vhodnejšie, ak dieťa po príchode zo školy ide von, než by malo sedieť pri počítači. Je dobré, keď prvými vzormi pre deti sú ich rodičia. Pripomínam to pri každej príležitosti na besedách v školách alebo na iných podujatiach, teraz mám na to viac času,“ zdôraznila dvojnásobná najlepšia slovenská športovkyňa roka.

Michal Martikán vyzdvihol aj nedávne prijatie zákona o športe. „Verím, že sa po čase premietne do života aj objavením vyššieho počtu talentov. S pohybovou aktivitou je vhodné začať už v materských školách. Iste, niektorí ľudia potrebujú na osvojenie si zdravého životného štýlu impulz. Môže prísť aj od ich detí, ktoré by si to mohli vziať za domácu úlohu. Podporme tých, ktorí podporovali nás. Nezabúdajme na prevenciu, lebo aj keď sa cítime dobre, naše zdravie nemusí byť také, ako si myslíme, že je.“

Richard Raši, Daniel Kuzmin i jeho manželka si intenzitou bicyklovania na stacionárnom bicykli namiešali nápoj, ktorým sa vzápätí osviežili. Aj to bola jedna podoba testovania fyzickej výkonnosti. Preventívnu zdravotnú prehliadku mohli vo vestibule NR SR absolvovať včera poslanci i návštevníci parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Martikán #stravovanie #NR SR #Anastasia Kuzminová #športovanie