Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Plavci o medailách nehovoria, hoci k nim majú blízko

Dvanásť slovenských plavcov, z toho traja adepti na cenný kov.

02.12.2015 08:00
Tomáš Klobučník Foto: ,
Tomáš Klobučník sa po sklamaní v Kazani, kde sa nedostal ani raz do semifinále, pokúsi v Netanyi o reparát.
debata

Na netradičnom mieste v izraelskej Netanyi odštartuje dnes európsky šampionát v plávaní v krátkom bazéne. Počas najbližších piatich dní sa najväčšie slovenské nádeje vkladajú do trojice Richard Nagy, Tomáš Klobučník a Katarína Listopadová, ktorí už majú istú účasť na budúcoročnej olympiáde v Riu.

Silné disciplíny vynechá

Listopadová si už s ročným predstihom splnila olympijský limit na 100 m motýlik. Onedlho na rovnakej trati získala bronzovú medailu na letnej univerziáde v Kórei. Mierne vytriezvenie prišlo na majstrovstvách sveta v dlhom bazéne v Kazani, kde sa ani v jednej z piatich disciplín neprebojovala do semifinále.

„V príprave sme sa snažili poučiť sa z chýb a lepšie načasovať formu. Tesne pred odchodom sme príliš nezvoľnili, lebo pred Kazaňou sa mi to vypomstilo. Bola som až príliš oddýchnutá. Po dvoch týždňoch v Beleku som sa pripravovala výlučne v Grazi,“ prezradila 22-ročná Bratislavčanka. Vo svojom rakúskom tréningovom centre absolvovala jediné preteky v krátkom bazéne a dopadli nad jej očakávania. V oboch najkratších znakárskych disciplínach si vytvorila osobné maximum, pričom na dlhšej 100 m vzdialenosti prekonala časom 58,89 s rekord Martiny Moravcovej z roku 1999. „Potešilo ma to, hoci Martina sa nešpecializovala na znak. S trénerom sme sa viac zamerali práve na túto disciplínu, na ktorej si momentálne verím najviac. Svoje najsilnejšie disciplíny nebudem plávať, nech si pred olympiádou od nich psychicky oddýchnem,“ dodala.

Na znakárskej päťdesiatke má z celého štartového pola piaty najlepší čas a dvanásty na stovke. Vo svojom programe má tiež 100 m polohové preteky a či bude štartovať na motýľkarskej stovke, kde je jedenásta najrýchlejšia, sa rozhodne až počas šampionátu.

„Cieľom je dostať sa do finále, minimálne v dvoch disciplínach. Krátky bazén beriem ako doplnok. Odjakživa mi príliš nesedel, hoci postupne sa zlepšujem aj na obrátkach. Podujatie neberiem na ľahkú váhu, aj keď je to skôr ďalší krok k tomu, čo chcem o rok dosiahnuť,“ tvrdí Listopadová. Pred odchodom mala nepríjemný pocit z miesta, kde sa šampionát uskutoční. „Pre šťastie si beriem zopár talizmanov. Chrániť ma bude plyšový tučniak od sestry,“ doplnila.

Začína prípravu na Rio

Pred dvoma rokmi siahal na kontinentálnom šampionáte v Herningu na medailu. Na prsiarskej stovke skončil štvrtý a na dvojnásobnej trati šiesty. Tomáš Klobučník sa po sklamaní v Kazani, kde sa nedostal ani raz do semifinále, pokúsi v Netanyi o reparát.

„Po Kazani som to uzavrel, že mi krátky bazén vyhovuje viac a budem sa snažiť preplávať cez rozplavby a semifinále až do finále. Keď minimálne zopakujem výsledky spred dvoch rokov, bude to fantastické. Netreba zabúdať na konkurenciu. Bude tam svetový rekordér Adam Peaty, dobrú formu má Nemec Marco Koch či Dániel Gyurta z Maďarska. Sú to tri obrovské mená a v prsiarskych disciplínach sa bude určite na čo pozerať,“ vraví 25-ročný plavec.

Rodák z Topoľčian nastúpi na všetky tri prsiarske disciplíny, pričom na stovke (kde splnil limit na olympiádu) má siedmy najrýchlejší čas a na dvojstovke dokonca piaty. Na majstrovstvá Európy sa pripravoval na vysokohorskom sústredení v Mexiku. Zúčastnil sa aj na dvoch pretekoch Svetového pohára v dlhom bazéne. V katarskej Dauhe obsadil 8. miesto na 100 m a v Dubaji si rovnaké umiestnenie zopakoval na dvojnásobnej vzdialenosti.

„Izraelom začínam prípravu na najdôležitejší rok mojej kariéry. Tento šampionát je jeden z čiastkových cieľov a odrazovým mostíkom do Ria. Samozrejme, chcem postúpiť do finále a potom sa uvidí. Verím, že to budú vydarené majstrovstvá,“ zaželal si Klobučník.

Ďalším adeptom na medailu je vytrvalec Richard Nagy, ktorý má na 1500 m voľný spôsob šiesty najrýchlejší čas a ôsmy na 400 m polohové preteky. Na oboch tratiach sa predstaví aj v Riu. Prísnejší A-limit na šampionát splnili aj Marek Botík, Karolína Hájková, Andrea Podmaníková, Karin Tomečková a Barbora Mišendová. S B-limitom na vlastné náklady cestovali Miroslava Syllabová, Pavol Jelenák, Miroslav Aschengeschvantner a Lucia Ledererová.

„Na tréningoch je to vždy iné a tak ťažko predpovedať, aké to bude na pretekoch. Mám ambíciu zaplávať osobné rekordy. Potešilo by ma semifinále. Najviac by mi mohla sedieť stovka, ale teším sa na všetky disciplíny,“ uviedla Miroslava Syllabová. V meste, ktoré leží približne tridsať kilometrov od Tel Avivu, sa predstaví na 50, 100 a 200 m kraul.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plávanie #Richard Nagy #Tomáš Klobučník #Katarína Listopadová