Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rehák Štefečeková: Dúfala som, že do Ria nebudem môcť ísť

Keď v júli na majstrovstvách Európy v Pragersku vybojovala olympijskú miestenku do Ria, neskrývala obrovskú radosť.

01.12.2015 12:06 , aktualizované: 17:20
debata
Zuzana Rehák Štefečeková na vyhlásení... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Zuzana Rehák Štefečeková Zuzana Rehák Štefečeková na vyhlásení najlepších strelcov 2015.

Dvojnásobnej striebornej medailistke spod piatich kruhov totiž táto méta dlhšie unikala. Trapistka Zuzana Rehák Štefečeková sa však na budúci rok v Brazílii nepredstaví. Na včerajšom vyhlásení najlepších strelcov sezóny totiž oznámila, že je tehotná a pripravuje sa na materské povinnosti.

„Zistila som to asi desať dní po európskom šampionáte. Bol to pre mňa najprv šok, keďže sme s tým ešte príliš nerátali, ale pozitívny. Na medzinárodnej scéne pôsobím už devätnásť rokov, takže jeden môžem pokojne vynechať. Hoc aj olympijský. Takto získava šancu dostať sa na olympiádu niekto ďalší,“ prezradila úspešná slovenská reprezentantka v športovej streľbe. Prvorodené dieťa by mala na svet priviesť začiatkom apríla budúceho roka. Augustová olympiáda je, pochopiteľne, pasé. No 31-ročná rodáčka z Nitry pevne verí, že na strelnicu sa opäť vráti. „V roku 2020 bude olympiáda v Tokiu a dvere mám otvorené. Na príklade iných strelkýň som videla, že náš šport sa dá s materstvom zladiť, i keď je to veľmi náročné. Bez podpory najbližších by to vonkoncom nešlo. Streľba však už bude navždy len na druhom mieste,“ hovorí.

Hoci jej radosť z premiérového európskeho titulu v Pragersku bola ozaj veľká, už vtedy tušila, že na olympiádu možno nepôjde. „Podvedome som s tým počítala. Po sezóne sme mali s manželom rozbehnutú inú hru,“ smeje sa a dodáva: „Dieťa bolo pre mňa v tomto roku prvoradé. Dúfala som, že na olympiádu nebudem môcť ísť. Rio sa ma nikdy srdcovo netýkalo. Pokojne ho obetujem, aby som si založila rodinu.“

Materstvo si nechcela špeciálne plánovať. Nehľadala ideálny čas z pohľadu profesionálnej športovkyne a olympijských cyklov. „V prvom rade som žena, nie športovec. Keď sa malý narodí, budem mať 32 rokov. To je už vek, zamýšľať sa aj nad inými vecami ako sú cestovanie a naháňanie medailí. Život má hlbší zmysel a za Riom v žiadnom prípade nebanujem,“ vysvetľuje Rehák Štefečeková.

Od októbrového finále Svetového pohára v Nikózii, kde získala striebornú medailu, nebola na strelnici. „Minulý týždeň som už aj mala chuť, ale v tomto počasí to nehrozí. Zatiaľ sa nezaťažujem ani zariaďovaním detskej izby alebo nakupovaním výbavy. Viem, že ešte máme dosť času. Všetci mi hovoria, aby som si najmä oddýchla, lebo potom už nebudem mať šancu. No ja som si zatiaľ nenašla čas ani teraz,“ tvrdí so svojím tradične nákazlivým smiechom.

Počas ostatnej sezóny naberala prvé skúsenosti so starostlivosťou o dieťa na strelnici. Jej dlhoročná reprezentačná kolegyňa Jana Mezeiová bola i na ME v Pragersku so synom Milanom, ktorého Štefečeková viackrát varovala.

„S narodením dieťaťa sa zo streľby stáva tímový šport. Mám šťastie, že sme veľká rodina a všetci mi so starostlivosťou o jedenásťmesačného synčeka pomáhajú. Veľmi si cením, že som v tejto náročnej sezóne postúpila na európskom šampionáte do prvej šestky. Viem, že vďaka tehotenstvu Zuzky sa mi opäť otvára šanca na Rio. Chcem ju využiť,“ tvrdí Mezeiová.

Tridsaťročná trapistka sa z tehotenstva dobrej kamarátky veľmi teší. „Počas celej našej kariéry vedie ona mňa, ukazuje mi správnu streleckú cestu. Konečne sa to obráti a aj ja jej budem môcť ukázať nejaké veci týkajúce sa materstva. Aspoň v tom nebudem sama. Som rada, že nám to vyšlo takto pekne krátko po sebe. Medzi chlapcami nebude veľký rozdiel, budú sa spolu hrávať na strelnici, keď budú maminy trénovať. Streľba bude pre nás teraz už úplne rodinná záležitosť,“ prezrádza Mezeiová.

Okrem Mezeiovej zabojujú o miestenku, ktorú pre Slovensko vybojovala Rehák Štefečeková, traja muži. Trapisti Marián Kovačócy, Roman Čavara a reprezentant v dvojitom trape Hubert Andrzej Olejnik. „Miestenka bola pre trapové disciplíny, takže sme vybrali túto štvoricu, ktorá sa bude o ňu rozstreľovať na prvých dvoch podujatiach Svetového pohára v budúcom roku. Pôjde najlepší z nich,“ prezradil prezident Slovenského streleckého zväzu Miloslav Benca. Koho by uprednostnila Rehák Štefečeková? Všetci sú moji kamaráti, takže to nemôžem verejne povedať. Účasť na olympiáde by som dopriala každému z nich. Svoju favoritku však mám," dodala.

Strelci ocenili štrnásť najlepších

Slovenský strelecký zväz včera vyzdvihol svojich najúspešnejších športovcov. Do najlepšej štrnástky bez určenia poradia sa dostali Zuzana Rehák Štefečeková, Jana Mezeiová, Danka Barteková, Veronika Vadovičová, Erik Varga, Marián Kovačócy, Hubert Andrzej Olejnik, Filip Praj, Filip Marinov, Adrián Drobný, Pavol Kopp (všetci ŠCP Bratislava), Veronika Sýkorová (ŠKP Bratislava), Juraj Tužinský (VŠC Dukla Banská Bystrica) a Vladimír Jurza (Danubius Domini Bratislava).

Agenturný článok bol nahradený autorským.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016 #Zuzana Rehák Štefečeková