Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gönci o novom zákone o športe: Už bol najvyšší čas

Predseda komisie športovcov Slovenského olympijského výboru (SOV) Jozef Gönci privítal vo štvrtok poslancami parlamentu schválený nový zákon o športe, ktorý prináša najmä sprehľadnenie financovania a viac peňazí pre šport.

27.11.2015 17:00
Jozef Gönci Foto:
Predseda komisie športovcov Slovenského olympijského výboru Jozef Gönci.
debata (1)

Právnu normu pripravila odborná pracovná skupina pod vedením predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho. „Skóre 132:0 je dobré, lebo iba traja sa zdržali a nikto nebol proti. Ak to takto podporili poslanci, my musíme povedať, že bol najvyšší čas. Všetci asi pochopili tému dňa, že reforma športu bola nevyhnutná,“ uviedol pre agentúru SITA dvojnásobný bronzový olympijský medailista v streľbe (1996, 2004), ktorý sa tiež podieľal na príprave zákona.

„Pracovali sme dva roky na tomto manuáli, teda novele zákona o športe. Preto, aby sme vytvorili nielen transparentné prostredie pre zväzy, ale aj motivujúce prostredie pre mladšiu generáciu. Tá by touto reformou športu mala získať pozíciu v jednotlivých exekutívach zväzov a športových organizácií. Financie sa nám podarilo zagarantovať, je tu istota minimálnej čiastky, ktorá pôjde ročne zo štátneho rozpočtu do športu. Podarilo sa nám získať na našu stranu aj lotérie, stávkové kancelárie, ktoré nám budú v perióde štyroch rokov štvrťročne poskytovať navyše financie – o štyri roky by malo byť v tomto rozpočte približne 75 miliónov eur. Takže svojím spôsobom valorizujeme čiastku, ktorú tu máme dnes,“ skonštatoval 41-ročný košický rodák a pokračoval: „Do nového zákona sme nainštalovali komisie športovcov, ktoré by mali pracovať pri exekutívach jednotlivých zväzov, vo výkonných výboroch. Je tam kontrolór, ktorý bude dbať na to, či si jednotliví lídri zväzov nevyberajú nejakými sofistikovanými spôsobmi benefity z týchto organizácii len preto, že na to majú kompetencie.“

Slovenský Športovec roka 1999 pripomenul, že nie všetko sa podarilo zrealizovať. „Na druhej strane si myslíme, že v tejto prvej fáze novely zákona o športe je toho viac ako dosť. Odpracovalo sa veľmi kvalitne, s kvalitným tímom. V ďalších fázach budeme vychytávať muchy a pracovať na tom, aby sme to dotiahli ešte ďalej, zjednodušili a stransparentnili prostredia – aby športová komunita mala kde športovať, odbremenili sme rodičov od práce s mládežou, pretože na to by sme mali mať odborníkov, trénerov a dobrovoľníkov, ktorí chcú pracovať v tomto systéme,“ uzavrel Jozef Gönci.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Gönci #SOV #zákon o športe