Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jakeš: Dám do toho viac odvahy ako istoty

Na štart najslávnejšej rely na svete sa postavil už osemkrát. Pred dvoma rokmi skončil štvrtý a tento rok v januári si ôsmu priečku okorenil dvoma etapovými triumfmi. Spojenie Ivana Jakeša s Rely Dakar je natoľko silné, že účasť na ďalšom ročníku nemohla ohroziť ani nedávna nepríjemná tragická nehoda, ktorej sa stal vynikajúci slovenský motocyklista účastníkom.

25.11.2015 06:00
Ivan Jakeš Foto: ,
Ivan Jakeš, motocyklový pretekár.
debata

Pred necelými dvoma týždňami, v čase vrcholiacich príprav na tradičné naloďovanie motoriek a techniky v Le Havre, sa za volantom automobilu v nočných hodinách nedokázal vyhnúť zrážke s chodcom bez reflexných prvkov, ktorý stret neprežil. Štyridsaťdvaročný rodák z Myjavy nebol pod vplyvom alkoholu. Dvadsaťjedenročný chodec mu náhle vstúpil do jazdnej dráhy.

Hoci v ťažkom rozpoložení, zvládol Jakeš nachystať všetko včas a aj vďaka ústretovosti organizátorov mohol nalodiť veci smer Južná Amerika až v pondelok.

„Momentálne som práceneschopný, takže osobne som v Le Havre nebol. Majo Smyčka a môj otec sa však o všetko postarali. Prebehlo to, ako malo. Motorka aj obe autá sú tam. Nachystať som si to všetko musel sám. Nik iný by to za mňa neurobil,“ konštatoval Jakeš.

Prichádzala do úvahy aj alternatíva, že budúcoročný Dakar vynechá? „Absolútne nie. Nevidím na to dôvod. Nepríjemná vec, ktorá sa stala, sa môže stať hocikomu. Nič zlé som neurobil. Preto to ani nechcem viac rozoberať. Dakar jednoducho patrí ku mne a budem tam jazdiť, kým budem vládať. Ideme spraviť do Južnej Ameriky čo najlepší výsledok. Nič nás nesmie rozptyľovať. Ambície mám najvyššie,“ vysvetľuje jeden zo širšieho okruhu favoritov na tradičnom púštnom dobrodružstve.

Na otázku, či môže ambície viac konkretizovať, len zopakoval: „Sú najvyššie.“ Jeho tím tvoria dvaja tradiční parťáci – mechanik Jaroslav Beran a kondičný tréner Marián Smyčka, ktorých tentoraz doplní automobilový konštruktér a pretekár Dick Kvetňanský.

Jakeš bude mať na novej KTM-ke číslo 16. „Urobili sme všetko pre to, aby bola lepšia a rýchlejšia. Najrýchlejšia. V rámci prípravy som nepristúpil k žiadnym výraznejším zmenám – pravdepodobne by ani nemali význam. Predošlé výsledky ukazujú, že to asi robím dobre. Jedinou zmenou bude, že sa pokúsim nenechať si v úvode ujsť najrýchlejších. Nikdy som nejazdil cez závit. Keď som si nebol istý, radšej som ubral. Asi musím túto taktiku trochu prehodnotiť a dať do toho viac odvahy ako istoty,“ priblížil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Jakeš #Rely Dakar 2016