Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gonda milo prekvapil Európu, v RST vybojoval 3 víťazstvá

Slovenský automobilový jazdec Richard Gonda má za sebou veľmi vydarenú sezónu na podujatiach premiérového seriálu Renault Sport Trophy v rámci World Series by Renault.

23.10.2015 12:47 , aktualizované: 14:57
Richard Gonda Foto:
Richard Gonda.
debata

Jediný zástupca slovenského motorizmu v štartovom poli prestížnej série absolvoval od 30. mája do 18. októbra šesť podujatí na slávnych európskych okruhoch, na ktorých sa jazdia aj preteky najprestížnejšieho okruhového seriálu na svete formuly 1. Dvadsaťjeden­ročný rodák z Banskej Bystrice odjazdil spolu 12 pretekov (6 vytrvalostných a 6 šprintových), získal dovedna 123 bodov a obsadil 2. miesto v konečnom hodnotení seriálu Renault Sport Trophy.

Mladý Slovák v službách francúzskeho tímu ART Junior si vyjazdil na pretekoch štyrikrát pole position v šprintoch a vo vytrvalostných pretekoch sa spolu s tímovým kolegom Andreom Pizzitolom tešil z dvoch triumfov na slávnych okruhoch Le Mans a Jerez. Trikrát skončili spolu na treťom mieste. Veľké majstrovstvo Gonda predviedol najmä v Jereze, kde nadchol plné hľadisko výbornou stíhacou jazdou z jedenástej na tretiu pozíciu, čo mu zabezpečilo druhé miesto v hodnotení celej sezóny. Jedno víťazstvo si talentovaný Slovák pripísal aj v šprintových pretekoch na Hungaroringu.

„Som veľmi šťastný, že sa mi v tejto sezóne podarilo vychutnať si aj víťazstvá v silnej medzinárodnej konkurencii. Pred sezónou som nevedel, do čoho idem, lebo s touto súťažnou sériou som predtým nemal skúsenosti. Bola to pre mňa veľká škola života. Bol som rád, že si môžem vyskúšať nielen novú techniku, ale aj nový formát pretekov,“ uviedol Gonda. Počas sezóny zažil nádherné okamihy, napríklad víťazstvo na Hungaroringu, ale aj smoliarske chvíle, ktoré ho v konečnom dôsledku pripravili o celkové víťazstvo v jeho kategórii. „Na mysli mám najmä smoliarske preteky v anglickom Silverstone, ktoré som nedokončil pre vážnu haváriu na trati. Stále sa však učím, nebyť tejto kolízie, mohol som byť po sezóne ešte spokojnejší. Lenže tam som absolvoval čelný náraz, okamžite ma transportovali do nemocnice a preteky sa pre mňa skončili. Zdravie jazdca je aj v tomto seriáli prvoradé. Preto som rád, že zvyšok sezóny som absolvoval už bez väčších problémov,“ rekapituloval skvelý slovenský automobilový jazdec.

zväčšiť Richard Gonda počas oficiálneho testovania v... Foto: Sebastiaan Rozendaal
Richard Gonda Richard Gonda počas oficiálneho testovania v juniorskom tíme Lotusu, ktoré absolvoval v španielskom Jereze.

Najpamätnejšie preteky absolvoval Gonda na maďarskom Hungaroringu, kde ho prišli pozrieť fanúšikovia zo Slovenska a utvorili skvelú atmosféru. „Bolo tam množstvo priaznivcov, rodina, príbuzní, kamaráti, bolo to skvelé. Víťazstvom som sa im poďakoval za podporu,“ reagoval Gonda na otázku agentúry SITA, čo z úspešnej sezóny mu najviac utkvelo v pamäti.

Ocenením Gondových schopností bolo hneď po sezóne oficiálne testovanie v juniorskom tíme Lotusu, ktoré absolvoval v španielskom Jereze. „Som veľmi rád, že moje súťaženie v tomto prestížnom seriáli si počas sezóny všimlo veľa vplyvných ľudí, čoho dôkazom je aj testovanie v Lotuse, ktoré som si mimoriadne užil. Ponuka z tohto tímu ma veľmi potešila. Aj to je signál pre nás, že sme na dobrej ceste, že naše výkony neušli pozornosti tých ľudí, ktorí sú v automobilovom svete,“ zdôraznil Richard Gonda, ktorý si aj touto vydarenou sezónou postupnými krokmi plní svoju veľkú túžbu. Chce byť prvým Slovákom v seriáli majstrovstiev sveta formuly 1.

„Výsledky, ktoré v tejto sezóne dosiahol Richard, sú obrovským úspechom. Vďaka štyrom víťazstvám v kvalifikáciách sa stal top jazdcom v tomto seriáli. K úplnej spokojnosti chýbalo možno 25 – 30 bodov, o ktoré prišiel pri vážnej kolízii šiestich áut v Silverstone, ktorú nezavinil. Nebyť tej havárie, už vo svojej debutovej sezóne by zvíťazil v celom seriáli World Series by Renault,“ povedal na margo historického debutu mladého Banskobystričana jeho manažér Miroslav Verner.

Podľa neho Gonda sa stal jedným z najvýraznejších jazdcov v kolotoči pretekov, ktorý naživo na šiestich európskych okruhoch videlo pol milióna priaznivcov a ďalšie masy divákov celú sezónu 2015 pozorne sledovali v televíznych prenosoch. Aj preto už počas súťažného ročníka dostali ľudia okolo Gondu ponuku na testovacie jazdy v juniorskom tíme Lotusu, ktorý je jedným z top tímov Formuly Renault 3,5 V8, v ktorej by chcel Gonda v budúcnosti pôsobiť.

Testovacie jazdy absolvoval hneď po skončení posledného podujatia sezóny v Jereze. Na základe dobrých výkonov sa dohodol na ďalšom rokovaní o novej zmluve, ktorá by ho mohla v kariére posunúť ešte ďalej. „Pracovať v profesionálnom tíme, ako je Lotus, bola pre mňa úžasná skúsenosť, z ktorej si smerom do budúcej sezóny odnášam iba pozitívne signály. Samozrejme, presedlať po sezóne z kapotovaného automobilu do silnej formuly nebolo vôbec jednoduché, ale skúsení ľudia z Lotusu mi v tom veľmi pomohli. Verím, že dojem, ktorý som v tomto tíme zanechal, sa pozitívne prejaví už v najbližších rokoch,“ konštatoval 21-ročný pilot, ktorý počas zimnej prestávky bude okrem jazdeckého umenia pracovať aj na svojej fyzickej kondícii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Gonda #Renault Sport Trophy