Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tristo dní pred Riom má Slovensko 30 miesteniek

Do začiatku najväčšieho športového sviatku budúceho roka Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro zostane v sobotu 12. októbra presne tristo dní.

09.10.2015 16:30
Rio 2016, olympijské kruhy, ilustračná Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata

Brazília usporiada olympijské hry ako prvá juhoamerická krajina v dejinách, štafetu prevzala po „trojolympijskom“ Londýne. Pre samostatné Slovensko to bude dvanásta účasť pod bielou vlajkou s piatimi farebnými kruhmi, z toho šiesta na letnej verzii OH.

Slovensko má zatiaľ istých 30 miesteniek v siedmich odvetviach, ďalší športovci ešte majú šancu zabojovať. Počet olympionikov zo SR má v ostatných cykloch klesajúcu tendenciu a tento trend sa zrejme zachová. V Atlante 1996 súťažilo 71 Slovákov, v Sydney 2000 rekordných 108, v Aténach 2004 už len 64, v Pekingu 2008 zasa o niečo menej 57 a v Londýne bola zatiaľ najmenšia výprava so 47 športovcami v 11 odvetviach.

ATLETIKA (11)

Limity splnili zatiaľ jedenásti slovenskí atléti – Lucia Hrivnák Klocová (800 m), Katarína Berešová (maratón), Dana Velďáková (trojskok), Martina Hrašnová (kladivo), Mária Gáliková, Mária Czaková (obe 20 km chôdza), Jozef Repčík (800 m), Matúš Bubeník (výška), Matej Tóth (20 a 50 km chôdza), Martin Tišťan a Dušan Majdán (obaja 50 km chôdza). Aktuálne sú minimálne ďalší štyria Slováci v renkingu tak vysoko, že by sa do požadovaného počtu štartujúcich v danej disciplíne na OH v Riu zmestili – kladivár Marcel Lomnický (32 účastníkov – v rebríčku 13.), oštepár Patrik Žeňúch (32 – 26.), štvorstovkárka Iveta Putalová (48 – 47.) a diaľkárka Jana Velďáková (32 – 30.). V hre o letenku na olympiádu sú i ďalší, napríklad chodec na 20 km Anton Kučmín, prekážkar na 400 m Martin Kučera a kladivári Nikola Lomnická s Liborom Charfreitagom. Limity na OH 2016 sa môžu plniť od 1. mája 2015 do 11. júla 2016, pričom v behoch na 10 000 m, maratóne, viacbojoch a chôdzi platia už časy dosiahnuté od 1. januára 2015. IAAF 12. júla 2016 zverejní zoznam kvalifikovaných v každej disciplíne, a ak bude limitárov menej, bude sa dopĺňať počet štartujúcich na počet stanovaný na danú disciplínu podľa tabuliek. Definitívna uzávierka prihlášok bude 18. júla 2016. V disciplíne môžu štartovať maximálne traja atléti z jednej

STREĽBA (5)

Slovenskí strelci doteraz nazbierali dovedna päť miesteniek a ešte to nemusí byť konečné číslo. Na MS 2014 sa do Ria de Janeiro kvalifikovali Erik Varga v trape, Danka Barteková v skeete a pištoliar Juraj Tužinský. Na EH 2015 si účasť vybojoval ďalší pištoliar Pavol Kopp a na ME 2015 pribudla aj trapistka Zuzana Rehák Štefečeková. Posledná šanca zvýšiť počet slovenských olympionikov v streľbe bude na budúci rok vo februári na európskom šampionáte v streľbe zo vzduchových zbraní v maďarskom Györi, kde budú v každej disciplíne k dispozícii ešte po tri miestenky.

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA (5)

Slovensko si na tohtoročných majstrovstvách sveta v Miláne vyjazdilo 5 miesteniek, a to v disciplínach K4 1000 m a K1 1000 m muži. Miestenky sú na disciplínu, nie na meno, ale je takmer isté, že na OH 2016 by mali reprezentovať tí, ktorí miesta vyjazdili, či Peter Gelle v K1 a kvarteto Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr a Tibor Linka v K4 1000 m. Vlček a Tarr si vyjazdili účasť na OH aj v disciplíne K2 1000 m, ale miesta pre Slovensko nevygenerovali, keďže sú súčasťou postupujúcej lode K4. Slovenskí rýchlostní kanoisti sa ešte môžu uchádzať o ďalšie miestenky do Ria na budúcoročnej kvalifikácii v nemeckom Duisburgu (18.- 19. 5.) Podľa športového riaditeľa SZRK Filipa Petrlu je reálne, že dve až tri miesta si ešte slovenskí reprezentanti vyjazdia. Ide najmä o disciplíny K2 500 m ženy (Ivana Kmeťová – Martina Kohlová), K1 200 m ženy (Kmeťová, Kohlová) a C1 1000 m muži (Matej Rusnák) a C1 200 m (Ľubomír Hagara). Európska kvalifikácia rýchlostných kanoistov sa definitívne uzavrie pretekmi v Duisburgu 19. mája 2016.

VODNÝ SLALOM (4)

Na septembrových majstrovstvách sveta v Londýne si Slovensko vyjazdilo miestenku vo všetkých štyroch olympijských disciplínach, čiže K1 muži aj ženy, C1 muži a C2 muži. Je teda isté, že do Ria pôjde 5 slovenských vodných slalomárov, keďže v lodi C2 sedia dvaja kanoisti. Istotu účasti v tejto chvíli má iba kanoista Matej Beňuš, ktorý zdolal v internej kvalifikácii svojich rivalov Michala Martikána a Alexandra Slafkovského. Kompletný menoslov Slovákov pre Rio de Janeiro bude známy 15. mája 2016 po skončení majstrovstiev Európy v Liptovskom Mikuláši. Pôjde o posledné kvalifikačné podujatie na OH aj v celoeurópskom kontexte.

PLÁVANIE (3)

Zatiaľ traja Slováci majú istotu štartu na základe splnených A-limitov, ktoré vypísala Medzinárodná plavecká federácia (FINA). Ide o Richarda Nagya (1500 m v. sp., 400 m pol. pret.), Tomáša Klobučníka (100 m prsia) a Katarínu Listopadovú (100 m motýlik). Štartovať môžu len v splnených disciplínach. Kvalifikačné obdobie odštartovalo 1. marca 2015 a potrvá do 3. júla 2016, plavci môžu plniť hranice na podujatiach pod hlavičkou FINA. Každá krajina môže vyslať na OH 2016 maximálne 26 mužov a rovnaký počet žien. Slovensko malo naposledy v Londýne 2012 päť plavcov. V Riu bude súťažiť limitovaný počet 900 plavcov.

TRIATLON (1)

Richard Varga je už istým účastníkom OH 2016 v Riu de Janeiro. Agentúre SITA túto informáciu potvrdil prezident Slovenskej triatlonovej únie Jozef Jurášek. V olympijskom rebríčku, resp. nasimulovanej štartovnej listine mu k 5. októbru patrila 23. priečka s 2983 bodmi, pričom v Riu de Janeiro sa predstaví v mužskej kategórii 55 športovcov a je už nemožné, aby z tejto elitnej skupiny vypadol. O body v kvalifikácii na OH sa bojuje dva roky od 15. mája 2014 do 15. mája 2016. Poslednými pretekmi, kde sa ešte bude rozhodovať o olympijských miestenkách, bude podujatie Svetovej série v japonskej Jokohame 15. 5. 2016. Okrem R. Vargu žiadný ďalší slovenský reprezentant či reprezentantka v triatlone nemajú šancu dostať sa na OH 2016. Chýba im dostatočná výkonnosť a tým aj body do rebríčka olympijskej kvalifikácie.

CESTNÁ CYKLISTIKA (1)

Slovensko má vyjazdenú jednu miestenku pre cyklistické preteky mužov s hromadným štartom (144 účastníkov). Zaslúžil sa o ňu Peter Sagan účinkovaním v tohtoročnom seriáli WorldTour, kde skončil celkovo na 17. mieste. V hodnotení tímov skončilo Slovensko rovnako sedemnáste a len tesne prišlo o ďalšie tri olympijské miestenky (bolo na to potrebné skončiť do 14. miesta). Slovenskí muži s najväčšou pravdepodobnosťou získajú aj druhé olympijské miesto pre OH 2016, a to na základe výsledkov v kontinentálnej tzv. EuropeTour, čiže seriáli Európskeho pohári. V tomto smere padne definitíva až 31. 12. 2015, dovtedy môžu ešte jazdci v EuropeTour zbierať body. Slovensko nebude mať zastúpenie na OH 2016 v časovke a ani v ženských cestných pretekoch. Na to chýbala v sledovanom období potrebná kvalita. Podľa športového riaditeľa sekcie cestnej cyklistiky SZC Pavla Gálika mená konkrétnych pretekárov pre Rio budú známe až približne mesiac pred začiatkom hier. Je však nepochybné, že účasť majstra sveta Petra Sagana by mohlo zmariť len prípadné zranenie alebo choroba.

BASKETBAL

Mužský turnaj pozná už deväť z dvanástich účastníkov. Okrem reprezentácie usporiadateľskej krajiny (Brazília) a víťazného mužstva (USA) na Svetovom pohári v Španielsku 2014 majú istotu štartu aj majstri Oceánie (Austrália), Afriky (Nigéria) a Ázie (Čína), finalisti amerického (Venezuela, Argentína) a európskeho šampionátu (Španielsko, Litva). O zostávajúce tri miestenky v júli 2016 zabojuje osemnásť mužstiev na troch kvalifikačných turnajoch, odkiaľ do Ria postúpia len ich víťazi. Ženský turnaj pozná sedem z dvanástich účastníkov. Okrem reprezentácie usporiadateľskej krajiny (Brazília) a víťazného družstva (USA) na majstrovstvách sveta v Turecku 2014 majú miestenku istú aj majsterky Európy (Srbsko), Ameriky (Kanada), Oceánie (Austrália), Ázie (Japonsko) a Afriky (Senegal). Zvyšných päť tímov vzíde z budúcoročného olympijského kvalifikačného turnaja (13. – 19. júna 2016), kde Slovensko bude chýbať.

BEDMINTON

Prvý menoslov kvalifikovaných športovcov bude známy 5. mája na základe aktuálneho svetového rebríčka. Z pohľadu SR prichádza do úvahy účasť len vo dvojhre, v ktorej sa na OH 2016 predstaví minimálne po 38 mužov i žien (vo štvorhrách je určený fixný počet 16 párov). Nádej na štart majú stále štyria slovenskí reprezentanti – Jarolím Vícen, Matej Hliničan, Jana Čižnárová a Martina Repiská, ktorí potrebujú v nasledujúcich mesiacoch nazbierať na turnajoch čo najviac bodov, aby sa v renkingu dostali na pozície zaručujúce účasť pod piatimi kruhmi. Zatiaľ nie je známe, aké umiestnenie bude stačiť.

BIKROS

Slovensko v kategórii mužov aktuálne nefiguruje v elitnej trinástke krajín v príslušnom rebríčku UCI, ktorá zaručuje aspoň jednu miestenku. Slováci sú aktuálne až na 35. pozícii, rozhodujúci bude rebríček na konci mája 2016. Šanca kvalifikovať sa je aj cez individuálny rebríček (do 4. miesta) či prípadný zisk medaily na budúcoročných MS. Medzi ženami Slovenky vôbec v nefigurujú v olympijskom rebríčku, miestenky do Ria 2016 získa sedem krajín. Rovnako ako medzi mužmi je možnosť kvalifikovať sa aj cez individuálny rebríček (do 3. miesta) či prípadným ziskom zlatej alebo striebornej medaily na budúcoročných MS. V bikrose môže v Riu štartovať 32 mužov a 16 žien.

BOX

Na Slovákov čakajú ešte dve olympijské kvalifikácie. Tá prvá bude kontinentálna a uskutoční sa v apríli budúceho kalendárneho roka v tureckom Istanbule. Druhá, celosvetová je na programe v júni 2016 v azerbaj­džanskom Baku. Medzi štyrmi rohmi bude boxovať 250 mužov a 36 žien. Po prvý raz sa na olympijských hrách môžu zúčastniť tiež profesionálni pästiari. Za týmto účelom zriadila Medzinárodná boxerská asociácia (AIBA) poloprofesionálnu ligu, Svetového boxerskú sériu (WSB) či AIBA Pro Boxing Tournament.

DRÁHOVÁ CYKLISTIKA

Slovenským želiezkom v ohni je Alžbeta Pavlendová, ktorá zabojuje o účasť v Riu 2016 už na budúcotýždňových majstrovstvách Európy vo Švajčiarsku. Bude súťažiť v disciplínach keirin, scratch a omnium. Slovenka vynechá trojkolový Svetový pohár, v marci by sa mala predstaviť na MS v keirine a scratchi. Na olympijských hrách 2016 sa predstaví dovedna 189 dráhových cyklistov (99 mužov a 90 žien) v piatich disciplínach: keirin, omnium, šprint, tímová stíhačka a tímový šprint. Do rebríčka UCI sa započítavajú výsledky z posledných dvoch kontinentálnych šampionátov, ostatných dvoch sezón Svetového pohára a posledných dvoch majstrovstiev sve­ta.

DŽUDO

Najväčším a zatiaľ jediným želiezkom v ohni spomedzi Slovákov je Milan Randl, pre ktorého budú rozhodujúcim kvalifikačným turnajom aprílové majstrovstvá Európy. Pokiaľ mladí borci Peter Žilka a Matej Poliak zabodujú na nadchádzajúcich podujatiach Grand Prix a Grand Slam, Slovenský zväz džuda (SZJ) sa ich ešte pokúsi pretlačiť do Južnej Ameriky. Slovenky už sú bez šance. Do Brazílie pricestuje približne 386 džudistov, z toho 252 priamo na základe renkingu. V tomto odvetví platí trojročný eliminačný cyklus.

FUTBAL

Slovensko nebude mať na turnajoch zastúpenie. Okrem hostiteľskej Brazílie sa na mužskom predstaví ďalších pätnásť výberov zo šiestich kontinentálnych konfederácií Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Európe pridelili štyri miestenky, ktoré sa dali získať na majstrovstvách Európy 2015 hráčov do 21 rokov v Česku. Podarilo sa to semifinalistom Švédsku, Portugalsku, Nemecku a Dánsku. V súčasnosti sú istými účastníkmi ešte Argentína a debutujúce Fidži. Medzi ženami má rovnako automatické právo štartu domáca Brazília. V ženskom turnaji bude figurovať ďalších jedenásť družstiev, postup si dosiaľ vybojovali Kolumbia, Francúzsko a Nemecko. O poslednú tretiu európsku miestenku sa na kvalifikačnom podujatí v marci budúceho kalendárneho roka v Holandsku popasujú Holanďanky, Nórky, Švédky a Švajčiarky.

GOLF

Žiaden slovenský hráč ani hráčka nefiguruje v 60-člennom olympijskom rebríčku Medzinárodnej golfovej federácie, ktorého stav k 11. júlu 2016 rozhodne o účastníkoch. Pri návrate golfu do programu OH (prvý raz od roku 1904) bude v štartovom poli 60 mužov a 60 žien.

HÁDZANÁ

Turnaje mužov i žien budú mať opäť po dvanásť účastníkov. Medzi týmito tuctami budú chýbať oba slovenské výbery. Muži SR sa v ostatných rokoch márne snažia prebojovať na vrcholné podujatie a bez toho nemajú nárok ani len uvažovať o OH. Ženy síce štartovali na ME 2014, ale ich umiestnenie (12.) na zisk olympijskej miestenky nestačilo. Navyše, nekvalifikovali sa na MS 2015, odkiaľ sa dá vybojovať účasť na turnajoch olympijskej kvalifikácie. Turnaj mužov má aktuálne troch istých účastníkov – Brazília (organizátor), Francúzsko (majster sveta), Argentína (víťaz Panamerických hier). Zostávajúcich 9 účastníkov vzíde z budúcoročných majstrovstiev Európy, Afriky, ázijskej kvalifikácie a troch turnajov olympijskej kvalifikácie. Istotu štartu na turnaji žien majú štyri družstvá – Brazília (usporiadateľ), Nórsko (európsky šampión), Angola (víťaz afrického kvalifikačného turnaja) a Argentína (víťaz Panamerických hier). Na tohtoročných MS a ázijskom kvalifikačnom turnaji pribudnú ďalší dvaja účastníci, ktorých v roku 2016 doplní ešte šesť postupujúcich z turnajov olympijskej kvalifikácie.

HORSKÁ CYKLISTIKA

Slovensko má veľkú šancu na zisk miestenky v mužskej kategórii, v Riu by sa dokonca mohli predstaviť až dvaja Slováci. V olympijskom rebríčku UCI totiž Slovensko figuruje priebežne na 12. mieste, rozhodujúci bude rebríček k 25. máju 2016. Miestenky do Ria získajú krajiny do 24. miesta v spomenutom hodnotení. Dovedna osem miest získalo osem krajín na majstrovstvách Afriky (Maurícius, JAR), Ázie (Japonsko, Čína), Oceánie (Austrália, Nový Zéland) a Panamerických hrách (Brazília, Kolumbia). Medzi ženami patrí Slovensku v olympijskom rebríčku 25. pozícia, na zisk aspoň jednej miestenky je potrebné skončiť najhoršie na 17. priečke. Dovedna štyri miesta získali štyri krajiny na majstrovstvách Afriky (JAR), Ázie (Čína), Oceánie (Austrália) a Panamerických hrách (Mexiko). Istotu minimálne jednej miestenky má aj domáca Brazília. V súťaži mužov v cross country sa predstaví 50 mužov a 30 žien.

JACHTING

Slovensko nebude mať zastúpenie v tomto športovom odvetví, keďže slovenskí reprezentanti nebudú štartovať už na žiadnych kvalifikačných pretekoch. Polovicu olympijských miesteniek „rozdali“ do každej z desiatich súťaží na minuloročných majstrovstvách sveta ISAF. Ďalší účastníci OH sú, resp. budú známi po tohtoročných svetových šampionátoch jednotlivých tried a napokon majú kontinenty naplánované kvalifikácie na jednom či viacerých významnejších podujatiach až do apríla 2016. V jachtingu by o olympijské medaily malo súťažiť dovedna 380 športovcov.

JAZDECTVO

Ani v jednej z troch disciplín jazdectva (skok na koni, drezúra, všestranná spôsobilosť), ktoré sú súčasťou olympijského programu, Slovensko nemá vyjazdenú miestenku. V skoku na koni v kategórii družstiev bojovali slovenskí reprezentanti o postup na OH v auguste na domácom kolbisku v areáli Elements resorts v Šamoríne, ale neúspešne. Čo sa týka súťaže jednotlivcov, smerodajný bude rebríček FEI zo 6. marca 2016. Vzhľadom na postavenie momentálne najlepšieho Slováka Bronislava Chudybu (179.) je nereálne, aby sa zmestil do 75-členného štartového poľa pre Rio 2016. V drezúre podľa šéfa príslušnej komisie SJF Iľju Vietora Slovensko aktuálne nemá dvojicu, ktorá by spĺňala kvalifikačné kritériá v tímovej súťaži pre OH v tomto športe. Platí to aj pre súťaž jednotlivcov, hoci v nej ešte budú prebiehať kvalifikačné súťaže aj začiatkom roka 2016. Vo všestrannej spôsobilosti figuruje vo svetovom rebríčku FEI iba Patrik Eibner na 1634. mieste a na OH sa predstaví najlepších 65 jazdcov s koňmi podľa rebríčka zo 6. marca 2016. V súťaži tímov Slovensko rozhodne nemalo nárok na jednu z 12 miesteniek.

LUKOSTREĽBA

Šanca na historicky prvú účasť slovenského lukostrelca alebo lukostrelkyne na olympijských hrách sa zúžila na dvoje kvalifikačné preteky. Na májových majstrovstvách Európy v Tottenhame a júnovom podujatí svetového pohára v Antalyi budú rozdávať po tri miestenky pre mužov a ženy – Slovensko môže získať po jednej v oboch kategóriách. Najväčšie predpoklady na to má Alexandra Longová, piata z ME 2014 v Ečmiadzine.

MODERNÁ GYMNASTIKA

Slovensko nebude mať zastúpenie. V Riu sa predstaví dovedna 96 pretekárok, medaily rozdelia v individuálnej súťaži vo viacboji (štartovať bude 26 gymnastiek) a v spoločných skladbách (14 krajín, každá s piatimi gymnastkami). Na najväčší sviatok športovcov do Brazílie sa zo septembrových majstrovstiev sveta v Stuttgarte, ktorá bola aj prvou možnosťou kvalifikovania sa na OH 2016, dostali medzi jednotlivkyňami gymnastky na 1. – 15. mieste a v spoločných skladbách krajiny umiestnené na 1. – 10. priečke. Zabojovať o olympijské miestenky sa dá ešte na tzv. predolymijských hrách, ktoré budú bez slovenskej účasti v termíne 16. – 24. apríla 2016 v Riu de Janeiro. Pre jednotlivkyne tam bude pripravených šesť miesteniek a potešia sa aj ďalšie tri družstvá a krajiny, ktoré si predtým ešte nevybojovali postup v spoločných skladbách.

MODERNÝ PÄŤBOJ

Zo Slovákov má šancu Ján Szalay a teoretickú Eva Slančíková, jej hendikepom je však juniorský vek. Medzi mužmi aj ženami sa o vzácne kovy bude snažiť 36 športovcov. V tomto kalendárnom roku sa rozdelilo po dvadsať miesteniek na európskom šampionáte, majstrovstvách sveta a vo finále Svetového pohára. V roku 2016 pridelia po osem miest na májovom moskovskom svetovom šampionáte a zvyšných osem podľa rang listu Svetového pohára.

POZEMNÝ HOKEJ

Slovensko nebude mať zastúpenie, v mužskej i ženskej kategórii sa predstaví vždy tucet krajín. Medzi mužmi majú istotu štartu okrem domáceho tímu Brazílie aj India, Nemecko, Kanada, Španielsko, Austrália, Belgicko, Veľká Británia, Argentína a Holandsko. V kategórii žien si už zabezpečilo miestenky tiež desať pozemkárskych reprezentácií: Kórejská republika, Čína, Nemecko, Argentína, Holandsko, Austrália, Nový Zéland, India, USA a Veľká Británia. O zostávajúcich dvoch účastníkoch mužského i ženského turnaja a skompletizovania na tucet sa rozhodne už čo nevidieť – po africkej kvalifikácii v Egypte (termín: 17. – 25. októbra) a Pohári Oceánie na Novom Zélande (17. – 25. 10.).

RAGBY SO SIEDMIMI HRÁČMI

V mužskej i ženskej časti si zahrá tucet reprezentácií – bez slovenskej. Takisto ako vo futbale, aj v „sedmičkovom“ ragby bez potreby absolvovania eliminačných bojov nastúpia v oboch kategóriách družstvá usporiadateľskej Brazílie. Medzi mužmi už majú zabezpečenú účasť tiež Fidži, Juhoafrická republika, Nový Zéland, Veľká Británia, Argentína, Spojené štáty americké a Francúzsko. U nežnejšieho pohlavia sú to Nový Zéland, Kanada, Austrália, Veľká Británia, Kolumbia, Spojené štáty americké, Francúzsko a Juhoafrická republika.

SKOKY DO VODY

V Riu bude štartovať limitovaný počet 136 skokanov do vody v ôsmich medailových disciplínach, maximálne však 16 z jednej krajiny. Slovensko nemá športovcov v tomto odvetví.

SKOKY NA TRAMPOLÍNE

Štartovať bude limitovaný počet 32 pretekárov, po 16 jednotlivcov v súťaži mužov a žien. Slovensko po odchode Kataríny Prokešovej nemá športovcov v tomto odvetví.

STOLNÝ TENIS

Svetový rebríček, konkrétne jeho májové vydanie, ponúkne zoznam hráčov s právom účasti, ktoré získa po 22 mužov a žien. Zo Slovákov majú šancu dostať sa medzi nich Wang Jang a Barbora Balážová. Ich súčasné postavenie by im však nestačilo. Po zrušení svetovej kvalifikácie zostala pre reprezentantov SR ešte možnosť vybojovať si miestenku do Ria de Janeiro cez turnaj európskej olympijskej kvalifikácie. Ten sa uskutoční 6. – 10. apríla v tureckom Istanbule a k dispozícii bude v oboch kategóriách po 10 miest. Ak by sa kvalifikovali dvaja muži alebo dve ženy zo SR, do úvahy by prichádzal štart aj v tímovej súťaži. Okrem spomenutej dvojice Wang Jang – Balážová sú potenciálnymi uchádzačmi o olympijskú účasť aj Ľubomír Pištej, Thomas Keinath, Bai He, Peter Šereda a Eva Ódorová.

SYNCHRONIZOVANÉ PLÁVANIE

Zo slovenského pohľadu bude rozhodujúci olympijský kvalifikačný turnaj v marci 2016 v Riu, kde sa bude bojovať o 11 miesteniek. Predstavia sa tam Jana Labáthová a Naďa Daabosuová. V Riu sa očakáva štart dovedna 104 akvabel v dvoch medailových disciplínach – duách (24 dvojíc) a tímoch (8 družstiev).

ŠERM

Zo Slovenska majú najväčšiu šancu kvalifikovať sa fleuretistky Michala Cellerová a Kitti Bitterová, v korde to o olympijskú miestenku skúsia Dagmar Cipárová a jeden z trojice Lukáš Šteis, Ján Cipár a Matej Karkalík. Slovenskí šermiari sa budú pokúšať postúpiť cez body získané na podujatiach Svetového pohára, ktorý štartuje v októbri a potom na zónovom kvalifikačnom turnaji v Prahe v apríli. Do Ria 2016 postúpi v mužskom korde, fleurete a ženskom korde a šabli dokopy 96 šermiarov, ktorí vzídu z renkingu krajín. Do každej zo štyroch kategórií postúpi 8 najlepších tímov po troch zástupcov, body sa získavajú z majstrovstiev sveta, Svetového pohára a kontinentálnych šampionátov. Navyše je potom k dispozícii ďalších 44 miesteniek v individuálnom hodnotení. Keďže na brazílskych planšoch sa neobjaví tímový ženský fleuret a tímová mužská šabľa na základe pravidla o striedaní zaužívaného od roku 2008, do individuálnych súťaží v týchto zbraniach sa postupuje iným systémom. V každej kategórii sa bude môcť predstaviť po 32 šermiarov. Celkovo dokopy to činí 204 kvalifikantov plus osem z hostiteľskej krajiny.

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA

Slovensko má kvótu 1 muž + 1 žena, do Ria si tak môžu vybojovať účasť len dvaja gymnasti. Najväčšiu šancu na olympijskú miestenku majú Samuel Piasecký, Slavomír Michňák a Barbora Mokošová. Z blížiacich sa majstrovstiev sveta v škótskom Glasgowe (23. 10. – 1. 11.), ktoré sú prvou možnosťou dostať sa do Brazílie, si priamy postup na OH 2016 vybojujú krajiny na 1. – 8. mieste v súťaži družstiev a všetci medailisti na jednotlivých náradiach. Druhá a posledná šanca kvalifikovať sa na OH 2016 bude na predolympijských hrách v Riu (16. – 24. apríla 2016): z olympijskej miestenky sa potešia krajiny na 1. – 4. priečke v súťaži družstiev (doplnia už známu desiatku kvalifikovaných) a medzi jednotlivcami tí, ktorí uspejú vo viacboji mužov a žien (doplnia počet gymnastov na 98). Na olympijských hrách v Brazílii bude štartovať dovedna 196 pretekárov (98 mužov a 98 žien). V súťaži družstiev sa predstaví 14 krajín (každá s piatimi zástupcami, t. j. spolu 60 gymnastov), do spomenutého počtu 98 v mužskej i ženskej kategórii pribudnú jednotlivci z krajín, ktoré nefigurujú v olympijskom menoslove súťaže družstiev.

TAEKWONDO

Pre Slovensko je ešte šanca mať zástupcov. V tomto športe sa v Riu predstaví dovedna 128 pretekárov – 64 mužov a 64 žien, v každej zo štyroch hmotnostných kategórii bude súperiť 16 taekwondistov. Istotu účasti na OH 2016 bude mať prvá šestica vo svetovom rebríčku ku koncu tohto kalendárneho roka. O zvyšné miestenky sa bude bojovať v kvalifikáciách na jednotlivých kontinentoch. Tá európska sa uskutoční v termíne 16. – 17. januára 2016 v tureckom Istanbule, z nej si definitívu olympijskej účasti zabezpečia finalisti v každej kategórii. Slovensko využije možnosť a pošle do Istanbulu štyroch taekwondistov, medzi ženami sa predstavia Terézia Pavková (do 49 kg) a Gabriela Bohušová (do 57 kg), v mužskej kategórii zabojujú o Rio Boris Lieskovský (do 68 kg) a jeden z dvojice Adrián Angyal, Dávid Sajko (obaja do 80 kg).

TENIS

V singli má zo SR na základe už nazbieraných rebríčkových bodov z relevantného obdobia prakticky už istotu štartu Karolína Schmiedlová, viac ako solídna je situácia Dominiky Cibulkovej, relatívne dobre sú na tom Magdaléna Rybáriková a Martin Kližan. Počas viac ako piatich mesiacov budúcej sezóny by výsledkovo museli značne zabrať Daniela Hantuchová, Jana Čepelová (jedna z piatich prominentiek slovenského tenisu by však aj tak dostala „Čierneho Petra“), Lukáš Lacko, Norbert Gombos a Andrej Martin. Vo dvojhre bude hrať 56 najlepších mužov a žien podľa postavenia vo svetovom rebríčku ATP, resp. WTA k 6. júnu 2016 po parížskom antukovom grandslamovom Roland Garros, a to pri splnení kritérií na počet vystúpení v tímových súťažiach (Davisov pohár, Pohár federácie) v olympijskom cykle. Okrem toho si zahrá po 6 držiteľov miestenky od ITF a po 2 aktéri s pozvánkou od tripartitnej komisie, teda dovedna po 64 aktérov. Z každej krajiny však môžu v singli štartovať iba 4 muži a 4 ženy (a spolu 6+6 aj so štvorhrou). Vzhľadom na predchádzajúce skúsenosti bude takto znížená „čiara“ približne okolo 70. – 75. renkingovej priečky. Vo štvorhre mužov i žien sa predstaví po 32 párov a v miešanej štvorhre 16 dvojíc a prednosť majú účastníci dvojhry (s výnimkou členov Top 10 hodnotenia vo štvorhre pri uzávierke), čo enormne redukuje šance slovenských deblových špecialistov typu Igora Zelenaya či Janette Husárovej.

VESLOVANIE

V ôsmich mužských a šiestich ženských disciplínach olympijského programu sa medzi kvalifikovanými zatiaľ nenachádza žiadny slovenský veslár. Šancu zmeniť to dostanú Slováci na budúci rok, poslednou možnosťou bude májová kvalifikačná regata vo švajčiarskom Luzerne (22. – 25. 5. 2016). Zatiaľ je otázne, aké posádky sa pokúsia zabojovať o miestenku. Najreálnejšie sa javí štart slovenskej veslárskej jednotky Lukáša Babača v „ťažkom“ skife. K dispozícii sú len tri miestenky. Ak by to skúsil s niekým v dvojskife alebo dvojskife ľahkých váh, tak v každej z tejto disciplín sú v hre už len po dve miesta.

VODNÉ PÓLO

Slovensko má stále šancu kvalifikovať na mužský vodnopólový turnaj. Reprezentanti SR budú o miestenku bojovať v januári 2016 na majstrovstvách Európy v srbskom Belehrade. Ak sa im to nepodarí a skončia v redukovanom poradí ďalších tímov bez postupu do piatej pozície, predstavia sa na celosvetovom kvalifikačnom turnaji vo Florencii v závere apríla. V mužskom turnaji na OH bude štartovať 12 národných výberov, v ženskom osem. Istotu už majú medzi mužmi Brazília, Srbsko, USA, Chorvátsko a Grécko, medzi ženami zatiaľ iba domáca Brazília.

VOLEJBAL

Slováci majú reálnu šancu predstaviť sa na európskom kvalifikačnom turnaji (5. – 10. januára 2016 v nemeckom Berlíne). Účasť v Berlíne si vybojujú mužstvá do deviatej priečky dlhodobého európskeho rebríčka po októbrových majstrovstvách Európy, Slovákom aktuálne patrí práve deviata pozícia v renkingu. Z kontinentálnych turnajov a interkontinen­tálneho turnaja si účasť v Riu zabezpečia len ich víťazi, zo svetovej kvalifikácie sa prebojujú na OH tri najlepšie mužstvá. Mužský turnaj pozná troch z dvanástich účastníkov. Okrem reprezentácie usporiadateľskej krajiny (Brazília) majú istotu štartu aj dve najlepšie mužstvá (USA, Taliansko) na Svetovom pohári 2015 v Japonsku. O zostávajúcich deväť miesteniek zabojujú mužstvá na viacerých kontinentálnych a aj na svetovom a interkontinentálnom kvalifikačnom turnaji.

Ženský turnaj pozná taktiež troch z dvanástich účastníkov. Okrem reprezentácie usporiadateľskej krajiny (Brazília) majú istotu štartu aj dve najlepšie družstvá (Čína, Srbsko) na Svetovom pohári 2015 v Japonsku. O zostávajúcich deväť miesteniek zabojujú družstvá na viacerých kontinentálnych a aj na svetovom a interkontinentálnom kvalifikačnom turnaji. Slovenky sa nepredstavia na európskom kvalifikačnom turnaji (4. – 9. januára 2016 v tureckej Ankare). Z kontinentálnych turnajov a interkontinen­tálneho turnaja si účasť v Riu zabezpečia len ich víťazky, zo svetovej kvalifikácie sa prebojujú na OH tri najlepšie družstvá.

VZPIERANIE

Hlavnými kvalifikačnými udalosťami pre účasť v Riu 2016 sú MS 2014 a 2015 a neskôr sa bude o miestenky ešte bojovať v kontinentálnych šampionátoch v olympijskom roku. V mužskej kategórii prvých šesť krajín v renkingu bude môcť vyslať po šesť vzpieračov, štáty na 7. – 12. mieste po päť, na 13. – 18. pozícii po štyroch a na 19. – 24. priečke po troch. Slovensku patrí zatiaľ 35. miesto so ziskom 18 bodov, 24. Maďarsko ich má 41. U žien je postupový kľúč trochu odlišný – prvých deväť krajín v hodnotení získa po štyri miestenky, reprezentácie na 10. – 16. priečke po tri a na 17. – 21. pozícii po dve. Slovensko zatiaľ nefiguruje v rebríčku žien, pretože na vlaňajšom svetovom šampionáte v Almaty štartovali len muži. V Riu sa celkovo predstaví 245 vzpieračov, z toho 147 mužov a 98 žien.

ZÁPASENIE

Na olympijských hrách 2016 sa zúčastní približne 344 zápasníkov. Muži sa popasujú v grécko-rímskom i voľnom štýle, zatiaľ čo ženy iba v druhom menovanom. Obidva sú rozdelené do hmotnostných kategórií. V tomto odvetví nefunguje bodový kvalifikačný systém, takže možnosť dostať sa na žinenky do brazílskeho Ria de Janeiro majú ešte všetci slovenskí pretekári. Rozhodne sa v európskej (15. – 17. apríla 2016), kde je potrebný finiš do druhého miesta, prvej svetovej (22. – 24. 4., do tretieho miesta) a druhej svetovej eliminácii (6. – 8. mája, do druhého miesta).

debata chyba
Viac na túto tému: #Olympijské hry #Rio 2016