Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z futbalu utekal na maratón a zvíťazil

Po sobotňajšom futbalovom zápase Žiliny s Podbrezovou si Juraj Vitko splnil pracovné povinnosti na tlačovej konferencii a následne sa ponáhľal na vlak smerujúci do Košíc. Ráno totiž štartoval na Medzinárodnom maratóne mieru.

05.10.2015 20:00
MMM 4, Vitko Foto: ,
Majster Slovenska v maratóne Juraj Vitko z Kysuckého Nového Mesta.
debata

Hoci sa na podujatie pripravoval popri zamestnaní, slovenským favoritom ukázal chrbát a stal sa národným šampiónom. V konkurencii hviezdnych Afričanov obsadil famózne ôsme miesto, za ktoré dostal odmenu 200 eur.

„Keď som dobehol do cieľa, netušil som, že v celkovom poradí budem tak vysoko. Príjemne ma to prekvapilo. Maratón v Košiciach som bežal prvýkrát a atmosféra na poslednom kilometri ma uchvátila. Ľudia burácali z oboch strán a v cieľovej rovinke som zažíval neskutočné pocity,“ tvrdí 29-ročný Kysučan.

Vo svojom druhom maratóne v tomto kalendárnom roku (prvý odbehol v náročných horských podmienkach v Rajci) sa výrazne zlepšil a výkonom 2:25:01 h jasne zdolal veľkého favorita Jozefa Urbana (2:26:35 h).

„Keďže som do Košíc pricestoval až v noci pred pretekmi, zvolil som opatrnejší začiatok. Postupne som zrýchľoval a dúfal, že súperi nevydržia moje tempo, čo sa potvrdilo. Keď som na 35. kilometri predbiehal vedúceho Urbana, veril som, že zvíťazím. Cítil som sa výborne, hoci ma tri kilometre pred cieľom chytali jemné kŕče,“ dodal PR manažér futbalového klubu MŠK Žilina.

Po sobotňajšej prehre Žilinčanov s Podbrezovou 1:3 si napravil chuť. Ocenili to aj žilinskí futbalisti. „Viacerí mi písali gratulačné správy. Osobne som sa s nimi ešte nestretol, lebo včera nemali tréning. Viem, že vytrvalostné behy nemajú radi, keďže sa zameriavajú na kratšie intervaly. Niektorí z nich by to však zvládli. To skôr ja by som mal ťažkosti s ich tréningom. Futbal som možno hrával len ako dieťa na sídlisku,“ vraví s úsmevom.

Titul slovenského šampióna radí hneď za účasť na majstrovstvách sveta v polmaratóne. Skvelým umiestnením sa utvrdil, že mu táto maratónska trať vyhovuje. „S trénerom uvažujeme, čo ďalej. On síce vidí vo mne maratónca, ale špecializovať sa na túto disciplínu je popri práci extrémne náročné. Musím zvážiť, či to má zmysel. Bola by to veľká obeta. V súčasnosti trénujem v skorých ranných alebo neskorých večerných hodinách,“ doplnil zverenec Milana Slivku.

Na olympijský limit do Ria 2:17:00 zatiaľ nepomýšľa. „Verím, že v budúcnosti môžem bežať na hranici 2:20 h. Pre amatéra, ktorý chodí do práce, je to slušná výzva. Limit do Brazílie je v súčasných podmienkach nepredstaviteľný,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mšk žilina #Medzinárodný maratón mieru v Košiciach #Juraj Vitko